ΟΙΝΟΣ

Ξινόμαυρα κλασικά αλλά και εκμοντερνισμένα

Είναι ποικιλία δύσκολη. Χρειάζεται τις ιδανικότερες συνθήκες για να φανερώσει τις αρετές της. Οι παραγωγοί -εντός και εκτός Μακεδονίας- φαίνεται να το έχουν συνειδητοποιήσει, όπως αποδεικνύουν τα κρασιά που δοκιμάσαµε.

12.08.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Ξινόμαυρα κλασικά αλλά και εκμοντερνισμένα

Είναι ποικιλία δύσκολη. Χρειάζεται τις ιδανικότερες συνθήκες για να φανερώσει τις αρετές της. Οι παραγωγοί -εντός και εκτός Μακεδονίας- φαίνεται να το έχουν συνειδητοποιήσει, όπως αποδεικνύουν τα κρασιά που δοκιμάσαµε. 


* * * *
Επιλεγμένοι Αμπελώνες 2007 / ΕΑΣ Αμυνταίου / Αλκοόλ: 12,5 %
Ο καρπός επιλεγμένων 50χρονων αμπελιών μπορεί να θέλει αρκετό χρόνο στο ποτήρι, μας αποζημιώνει όμως για την αναμονή με σύνθετα αρώματα αποξηραμένων βοτάνων και φρούτων. Ωστόσο, το στόμα είναι αυτό που κλέβει την παράσταση, διαθέτοντας στιβαρότητα, νεύρο, υπέροχα άγριες τανίνες και ατελείωτη επίγευση. Με το… ραντεβού μας να έχει οριστεί για το 2020! (ΕΑΣ Αμυνταίου, τηλ. 23860 23 857)

* * * ½
Βήσσα 2008 /Αμπελώνες Καραδήμου / Αλκοόλ: 13,5%
Το πλέον καταξιωμένο Ξινόμαυρο εκτός Βορείου Ελλάδος εξακολουθεί να εντυπωσιάζει. Μάλιστα, στη χρονιά του ’08 διαθέτει και εκρηκτικά αρώματα ελιάς, ντομάτας και κονφί φρούτων, τα οποία «ντύνουν» την πάντα έντονη παρουσία του ζαμπόν. Το στόμα, πάντως, δίχασε, αφού κάποιοι εκτίμησαν τον ομοιογενή, γλυκόξινο χαρακτήρα του, ενώ άλλοι το βρήκαν επιθετικό και σύντομο. (Αμπελώνες Καραδήμου, Αταλάντη, τηλ. 22330 89 250)

* * * ½
Ξινόμαυρο 2009 / Κτήμα Βογιατζή / Αλκοόλ: 13,5%
Δέκα στρέμματα φυτεμένα με τον κλώνο του Βελβεντού δίνουν ένα κρασί που χαρίζει απλόχερα τα κλασικά αρώματα της γλυκιάς ντομάτας και της ελιάς, μαζί με καπνιστές και ζωικές νύξεις. Η ελαφράδα, η νοστιμιά και η σχετική ξηρότητα χαρακτηρίζουν το στόμα, που προσφέρει μια αξιόλογη εκδοχή της παραδοσιακής κατεύθυνσης της ποικιλίας. (Κτήμα Βογιατζή, Βελβεντός Κοζάνης, τηλ. 24640 32 283)


* * * ½
Νάουσα 2009 / Κτήμα Καρυδά / Αλκοόλ: 13,5%
Εκλεκτό το αμπελοτόπι της Γάστρας, εκλεκτό και το κρασί που μας δίνει το Κτήμα Καρυδά από αυτά τα 26 στρέμματα. Εχει πυκνή μύτη γεμάτη με βοτανικές νύξεις αρμπαρόριζας και γρασιδιού, με φρούτα όπως το βύσσινο και το ιπποφαές να προσδίδουν πολυπλοκότητα. Η οξύτητα έχει «χωνευτεί» ιδανικά, ενισχύοντας τη στρογγυλάδα του, όμως το τελείωμα είναι ελάχιστα σκληρό. (Κτήμα Καρυδά, Νάουσα, τηλ. 23320 28 638)

* * * ½
Κτήμα Χρυσοχόου 2009 / Κτήμα Χρυσοχόου / Αλκοόλ: 14%
Ο αξιόλογος παραγωγός επιλέγει τα καλύτερα σταφύλια από τον ιδιόκτητο αμπελώνα της Στράντζας και μας προσφέρει μια υπέροχη Νάουσα γεμάτη αρώματα αποξηραμένων βοτάνων, πολτού ελιάς και γλυκών μπαχαρικών. Η ποιότητα συνεχίζεται και στο στόμα, που διαθέτει ισχυρή δομή, καλοδουλεμένες τανίνες και μακρά επίγευση, υποσχόμενη όμορφη εξέλιξη την επόμενη πενταετία. (Κτήμα Χρυσοχόου, Νάουσα, τηλ. 23320 45 080)

* * *
Ράμνιστα 2009 / Κυρ-Γιάννη / Αλκοόλ: 14%
Μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες Νάουσες, η Ράμνιστα, μπολιάζει τα παραδοσιακά αρώματα της ντομάτας και των μπαχαρικών με πυκνές νότες αγριοβύσσινου και σοκολάτας. Η οξύτητα και οι σφιχτές τανίνες είναι σε αφθονία, το ίδιο όμως και η γλύκα του φρούτου, στοιχεία που προσδίδουν στο νεαρό ακόμα κρασί ένα μοντέρνο, macho πρόσωπο. (Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Γιαννακοχώρι, Νάουσα, τηλ. 23320 51 100)


* * *
Παλαιοκαλιάς 2008, Νάουσα / Κτήμα Δαλαμάρα/ Αλκοόλ: 13%
Ισως οι συνθήκες εκείνης της χρονιάς να μην επέτρεψαν στο συγκεκριμένο κρασί να φτάσει στις συγκλονιστικές επιδόσεις του ’07, ωστόσο ο Παλαιοκαλιάς παραμένει μια εξαιρετική Νάουσα. Η μέτριας έντασης μύτη αποκαλύπτει λιωμένα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά και δέρμα σε φυτικό φόντο, ενώ το στόμα διαθέτει καλή διάρκεια και είναι αρκετά γεμάτο. Το κρασί προδίδεται, ωστόσο, από τις υπερβολικά τραχιές τανίνες. (Κτήμα Δαλαμάρα, Νάουσα, τηλ. 23320 26 054)

* * *
Ξινόμαυρο Reserve 2007 / Μπουτάρη Οινοποιητική/ Αλκοόλ: 13,5%
Ο χρόνος έχει αγγίξει ωραία αυτό το all time classic Ξινόμαυρο και το έχει προικίσει με ευγενικά αρώματα δέρματος, αποξηραμένων φραγκοστάφυλων, ελιών αλλά και με πρωτότυπες νότες ιωδίου. Ομως οι υψηλές επιδόσεις της μύτης δεν ακολουθούνται από εκείνες του στόματος, αφού το τελευταίο παρουσιάζεται σχετικά στεγνό και σύντομο στη διάρκειά του. (Μπουτάρη Οινοποιητική, Στενήμαχος Νάουσας, τηλ. 23320 59 700)

* * *
Γη και Ουρανός 2010 / Οινοποιία Θυμιόπουλου / Αλκοόλ: 14%
Ο Απόστολος Θυμιόπουλος υπηρετεί το νέο πρόσωπο του Ξινόμαυρου και το κρασί του το αποδεικνύει. Ετσι τα παραδοσιακά αρώματα της ποικιλίας έχουν αντικατασταθεί με ένα λουλουδάτο μπουκέτο που ανοίγει αποκαλύπτοντας νύξεις κόκκινων φρούτων. Το στόμα αρχικά δεν εντυπωσιάζει, όμως η συνέχεια είναι δυναμική και επίμονη, υποστηριζόμενη από στιβαρές τανίνες. (Οινοποιία Θυμιόπουλου, Τρίλοφος Ημαθίας, τηλ. 2310 346 586)

* * ½
Mater Natura 2010 / Βαϊμάκης / Αλκοόλ: 12,5%
Είναι δύσκολο στην αρχική του προσέγγιση αυτό το φυσικό (χωρίς θειώδη) κρασί από το Αμύνταιο. Ο αερισμός, πάντως, το βοήθησε να μας αποκαλύψει φρέσκα κόκκινα φρούτα, νότες δέρματος και πιπέρια στη μύτη. Δύσκολο όμως είναι και στο στόμα, αφού τόσο η οξύτητα όσο και οι σχετικά μαλακές τανίνες του δεν έχουν καταφέρει να ομογενοποιηθούν. Απαιτεί τουλάχιστον μία διετία στο κελάρι. (Οινοποιείο Βαϊμάκης, Ιωάννινα, τηλ. 26510 93 921)

Τα κρασιά δοκίμασαν οι (από αριστερά):

  • Θόδωρος Λέλεκας, οινογράφος
  • Μαρία Δήμου, οινοχόος
  • Σπύρος Ζουμπούλης, οινολόγος
  • Στέλιος Λογοθέτης, οινολόγος
  • Σίμος Γεωργόπουλος, οινογράφος
  • Μαρία Κατσούλη, οινοχόος

Αξιολόγηση
***** Εξαιρετικό / **** Ξεχωριστό / *** Πολύ καλό / ** Καλό / * Ικανοποιητικό

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών