ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Xρόνια πολλά, Santo Wines!

Ανοίγουμε ένα μπουκάλι αφρώδες Ασύρτικο Santo Wines και πίνουμε στη μακροημέρευση ενός επιτυχημένου συνεταιρισμού.

10.11.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Christos Drazos Photography
Xρόνια πολλά, Santo Wines!

Ανοίγουμε ένα μπουκάλι αφρώδες Ασύρτικο Santo Wines και πίνουμε στη μακροημέρευση ενός επιτυχημένου συνεταιρισμού.

Ο Οκτώβριος –και ο Νοέμβριος, τολμώ να πω– είναι οι ωραιότεροι μήνες για να βρεθεί κανείς στη Σαντορίνη. Οι τουρίστες λιγοστεύουν, οι αέρηδες κοπάζουν, ο καιρός είναι γλυκός και η θάλασσα προκλητική. Και φυσικά, οι επισκέψεις στα εξαιρετικά οινοποιεία του νησιού το απόλυτο must! Φέτος το οινοποιείο του Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων, η Santo Wines, σβήνει 70 κεράκια λειτουργίας, άρα μια επίσκεψη εκεί είναι επιβεβλημένη!

Οινοποιείο… επιπέδων

Αφήνοντας πίσω τα πολύβουα Φηρά και πριν στρίψουμε αριστερά για να μπούμε στον ιστορικό Πύργο Καλλίστης, στα δεξιά μας δεσπόζει το οινοποιείο της Santo Wines, ο Συνεταιρισμός, όπως τον αποκαλούν όλοι στη Σαντορίνη.

Το θέαμα που απλώνεται μπροστά στα μάτια μας είναι ανεπανάληπτο. Μια πανοραμική εικόνα της καλντέρας με τα έγχρωμα γκρεμνά και τους κρεμασμένους στην άκρη τους οικισμούς.

Εκεί βρίσκεται το μεγάλο οινοποιείο της Santo, χτισμένο το 1992 σε διαφορετικά επίπεδα, ακολουθώντας τη λογική που έχουν οι «πεζούλες» του θηραϊκού αμπελώνα που το περιβάλλουν. Αυτά τα διαφορετικά επίπεδα, εκτός από την αισθητική ένταξη στον χώρο, αξιοποιούν και την υψομετρική διαφορά τους, έτσι ώστε το φαινόμενο της βαρύτητας από την παραλαβή των σταφυλιών έως την εμφιάλωση να εξασφαλίζει μια φυσική ροή του μούστου και του κρασιού χωρίς χρήση αντλιών, με αποτέλεσμα τη λιγότερη ταλαιπωρία του προϊόντος στην παραγωγική διαδικασία. Όσο κι αν τα προϊόντα ΠΟΠ του Συνεταιρισμού, η φάβα και το ντοματάκι, αξίζουν και με το παραπάνω την προσοχή μας, εμείς για τα κρασιά ήρθαμε!

Η γνωριμία με τα υπέροχα κρασιά

Γι’ αυτά τα σαντορινιά κρασιά, κυρίως τα Ασύρτικα, ήρθαμε, που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο την υψηλή οξύτητα, το ζωηρό φρούτο αλλά και την ορυκτή αίσθηση της γης των ηφαιστείων. Ατίθασα, σπινθηροβόλα, με πλούσιο σώμα και αρώματα εσπεριδοειδών. Κρασιά που κερδίζουν τη μάχη με τον χρόνο και γίνονται όλο και καλύτερα, αποκτώντας πολυπλοκότητα με αρώματα μελιού, τσαγιού και δρυός.

Αναζητήστε στα ράφια του ωραίου πωλητηρίου της Santo παλιές χρονιές, ιδιαίτερα στις reserve ετικέτες.

Αξίζει πραγματικά, σε συνεννόηση με το ευγενέστατο προσωπικό, να διαλέξετε μια ξενάγηση ανάμεσα στις πολλές προτάσεις ξεναγήσεων και δοκιμών που υπάρχουν στη διάθεσή σας. Προτάσεις που ξεκινούν από μια απλή βόλτα με δοκιμή 3 κρασιών, για να φτάσουν στα 12 και στα 18 κρασιά, σε σωστά ποτήρια, στις σωστές θερμοκρασίες, με συνοδεία εκλεκτών τοπικών προϊόντων.

Η ιστορία του Συνεταιρισμού

Με την ευκαιρία των 70 χρόνων νομίζω ότι πρέπει να πούμε και δυο λόγια για την ιστορία του Συνεταιρισμού, που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο όσον αφορά το κρασί, αλλά γενικότερα την αγροτική παραγωγή του νησιού. Να μην ξεχνάμε ότι η Σαντορίνη δεν ήταν πάντα όπως είναι τώρα. Μετά τον σεισμό του 1956 ερημώθηκε, με κίνδυνο να χαθούν ο αμπελώνας και οι άλλες καλλιέργειες. Ο Συνεταιρισμός τότε στήριξε τους αμπελουργούς, παίρνοντας όλο το σταφύλι του νησιού. Έτσι δεν χάθηκε αυτός ο σπουδαίος αυτόρριζος αμπελώνας, ο αρχαιότερος του κόσμου. Έτσι δεν σταμάτησε ποτέ η καλλιέργειά του, αφού λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και του μικροκλίματος εδώ δεν αναπτύχθηκε ποτέ φυλλοξήρα, η ασθένεια που τσάκισε τον ευρωπαϊκό αμπελώνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε το 2011-2012 τον Συνεταιρισμό ως το πλέον επιτυχημένο μοντέλο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα. Και δεν πρέπει βέβαια να παραλείψουμε να τονίσουμε τις προσπάθειες να νομοθετηθεί ως προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος το κρασί της Σαντορίνης και να ακολουθήσουν η φάβα και το ντοματάκι. Σήμερα, λοιπόν, ένα μικρό τουριστικό νησί όπως η Σαντορίνη έχει τρία προϊόντα Ονομασίας Προελεύσεως!


Διαλέγουμε από τα ράφια

Σαντορίνη Ασύρτικο 2016 ΠΟΠ Σαντορίνη: Ασύρτικο 100%. Με skin contact, κλασική λευκή οινοποίηση. Έντονο και τραγανό, με την ορυκτότητα αλλά και το φρούτο, παρόντα στο ποτήρι, να υπογραμμίζονται με μια θαλασσινή αλμυρή αύρα. Ψάρια, θαλασσινά, αλλά και μεζέδες και λαδερά θα το ήθελαν δίπλα τους.

Σαντορίνη Ασύρτικο Reserve 2014 ΠΟΠ Σαντορίνη: Εδώ το Ασύρτικο παίρνει τα αρώματα του ξύλου, αφού παραμένει σε δρύινα βαρέλια για έξι μήνες και στη συνέχεια ωριμάζει άλλους έξι μέχρι να φτάσει στο ράφι. Εδώ τα ψάρια απαιτείται να είναι μαγειρεμένα με γευστικές σάλτσες.

Σαντορίνη Ασύρτικο Grande Reserve 2014 ΠΟΠ Σαντορίνη: Δώδεκα μήνες στο βαρέλι και δώδεκα στο μπουκάλι κάνουν το κρασί αυτό να δείχνει τη δύναμή του και να ανοίγει ένα εντελώς διαφορετικό αρωματικό μπουκέτο. Εδώ, στο πιάτο μπαίνουν λευκά κρέατα με λευκές πλούσιες σάλτσες.

SANTO SPARKLING: Το πρώτο αφρώδες κρασί που παράγεται στη Σαντορίνη. Ασύρτικο φυσικά, οινοποιημένο με Methode Traditionnelle, όπως η σαμπάνια δηλαδή. Ξηρό, φρέσκο, φρουτώδες και ανθώδες. Μπορεί να γεμίσει τα ποτήρια μας όλες τις ώρες!

Santorini Vinsanto 4 ετών ΠΟΠ Σαντορίνη: Tο κρασί-σήμα κατατεθέν του νησιού, το Ασύρτικο, αγκαλιάζεται με το Αηδάνι, κρύβονται στα βαρέλια τέσσερα χρόνια κι ύστερα εμείς απολαμβάνουμε τη μελένια, εκμαυλιστική γλύκα που συνδυάζεται με μια ζωηρή οξύτητα.

Καμένη ΠΓΕ Κυκλάδες: Κρασί που θα το βρείτε μόνο στο νησί! 100% Μαντηλαριά που λιάζεται μια-δυο μέρες πριν οινοποιηθεί με κλασική ερυθρή οινοποίηση. Ταιριάζει με έντονα τυριά, με μαγειρέματα με κιμάδες, πίτσες, πάστες κ.λπ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών