ΠΟΤΑ

10 ποτά για τα οποία είναι περήφανοι οι Γάλλοι

Αν έπρεπε να διαλέξουμε τα καλύτερα γαλλικά λικέρ και αποστάγματα, ποια θα ήταν αυτά; Δύσκολη η επιλογή, αλλά ευτυχώς έχουμε το «σκονάκι» του σομελιέ μας.

23.11.2021
Φωτογραφία: Αγγελος Γιωτόπουλος
10 ποτά για τα οποία είναι περήφανοι οι Γάλλοι

Bénédictine D.O.M. Liqueur

Το D.O.M. Bénédictine είναι ένα από τα πιο διάσημα γαλλικά λικέρ. Φτιάχνεται στην περιοχή της Νορμανδίας από 27 διαφορετικά φυτά και μπαχαρικά, με τη συνταγή του να πηγαίνει πίσω στον 16ο αιώνα. Απολαύστε το μαζί με ένα παραδοσιακό εκλέρ.

Armagnac Darroze Les Grands Assemblages 8 Ans d’age

Το Armagnac είναι μια περιοχή νότια του Bordeaux που παράγει εξαιρετικά brandy, τα οποία παίρνουν το όνομα της περιοχής. Αν και τα Armagnac είναι κατά κανόνα πιο «επιθετικά» από τα Cognac, το Armagnac του Darroze (με ιστορία από τα μέσα του 19ου αιώνα) έχει πολύ καλά ενσωμα- τωμένο το αλκοόλ του. Έχει έντονα αρώματα ώριμων φρούτων, όπως κυδώνι, ροδάκινο και δαμάσκηνο, καθώς επίσης και αρώματα από ξηρούς καρπούς, βανίλια και ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών. Απολαύστε το μαζί με ένα Paris- Brest.

G Vine Gin

Άλλο ένα διάσημο γαλλικό απόσταγμα φτιαγμένο από σταφύλι, και πιο συγκεκριμένα από την ποικιλία Ugni Blanc, είναι το G Vine, ένα Gin έντονα αρωματικό, με νότες από άνθη, σταφύλια, εσπεριδοειδή και βότανα. Απολαύστε ένα ποτήρι δροσερό G Vine μαζί με ένα παραδοσιακό γαλλικό γλυκό, όπως το Saint- Honoré.

Rémy Martin Cognac Fine Champagne X.O.

Το Rémy Martin είναι από τους πιο διάσημους οίκους του Cognac, με ιστορία που ξεκινά το μακρινό 1724. Το Rémy Martin X.O. δημιουργήθηκε το 1981 και πρόκειται για ένα απόσταγμα-επιτομή του Cognac, με αρώματα αποξηραμένου δαμάσκηνου και σύκου, ζαχαρωμένων εσπεριδοειδών, κανέλας, κόκκων καφέ, τζίντζερ, γιασεμιού, ξηρών καρπών και μελιού. Στο στόμα είναι αρκετά πολύπλοκο, με καλή ενσωμάτωση του αλκοόλ. Συνδυάστε το με Canelés de Bordeaux.

Chambord Black Raspberry Liqueur

Το Chambord προέρχεται από την περιοχή Cour- Cheverny στη φημισμένη κοιλάδα του Λίγηρα, στη Γαλλία. Παράγεται από κόκκινα και μαύρα βατόμουρα, βανίλια Μαδαγασκάρης, φλούδες εσπεριδοειδών από το Μαρόκο, βότανα, μέλι και Cognac και είναι ένα εξαιρετικό λικέρ. Θα ήταν ιδανικός σύντροφος για ένα προφιτερόλ.

Cîroc Vodka

Μία από τις πιο premium βότκες παγκοσμίως είναι η γαλλική Cîroc, μια βότκα από σταφύλι, που αυτομάτως της δίνει πιο πολύπλοκο και αρωματικό χαρακτήρα. Ναι, καλά ακούσατε, είναι μια αρωματική βότκα, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο! Αν και ξηρή, θα ταιριάξει πολύ όμορφα δίπλα σε ένα Choux à la Crème.

St-Germain Elderflower Liqueur

To St-Germain είναι ένα γαλλικό λικέρ elderflower (κουφοξυλιάς) που δημιουργήθηκε το 2007 και περιέχει πάνω από 1.000 λουλούδια σε κάθε φιάλη. Έχει αρώματα ανθέων, τροπικών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Ιδανικό ταίρι για ένα Macaron.

Léon Beyer Eau de Vie Poire Williams

Το οινοποιείο Léon Beyer, εκτός από τα μοναδικά κρασιά που παράγει, φτιάχνει και καταπληκτικά eau de vie (μια αγαπημένη κατηγορία αποσταγμάτων με εξαιρετική φινέτσα). Ουσιαστικά πρόκειται για brandy φρούτων χωρίς παλαίωση, με πολύ έντονη φρεσκάδα. Ένα τέτοιο eau de vie είναι και το διάσημο Poire Williams, ένα απόσταγμα από αχλάδια της ποικιλίας Williams, με έντονα αρώματα αχλαδιού, ανθέων και φλούδας εσπεριδοειδών. Θα το απολαύσετε δίπλα σε μια Tarte tatin.

Chartreuse Liqueur

Το Chartreuse είναι ένα λικέρ με καταγωγή από την ομώνυμη οροσειρά βόρεια της Grenoble. Παρασκευάζεται από 130 διαφορετικά βότανα και φυτά και κυκλοφορεί σε δύο τύπους: πράσινο και κίτρινο (το πράσινο είναι πιο αλκοολικό και λιγότερο γλυκό). Τα ανθικά και βοτανικά του στοιχεία θα αναδειχθούν μοναδικά δίπλα σε ένα Baba au rhum.

Cointreau Liqueur

Το Cointreau είναι μακράν το πιο διάσημο και ταυτόχρονα ποιοτικό λικέρ πορτοκαλιού. Δημιουργήθηκε το 1849 στην περιοχή Saint- Barthélemy-d’Anjou. Είναι η βάση για πάρα πολλά κοκτέιλ, μέσα στα οποία λειτουργεί ως εξισορροπητικός παράγοντας. Έχει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και ανθέων, ενώ στο στόμα γλυκίζει. Δοκιμάστε το δίπλα σε μια Tarte au Citron.

 

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 52.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών