Λιμάνια, αεροδρόμια, αστικά μπαλκόνια, πατρογονικές αυλές, παραλίες και βουνοπλαγιές: η εξίσωση του καλοκαιριού με σταθερό παρoνομαστή ένα ποτήρι δροσερό κρασί.
Το χρώμα μου είναι ροζ
Πάμπολλα τα υπέροχα ελληνικά ροζέ, συναγωνίζονται το ένα το άλλο ποιο θα κατακτήσει το ποτήρι μας. Δοκιμάστε τα όλα. Υπάρχει ένα για κάθε στιγμή, κάθε περίσταση, κάθε διάθεση.
Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει και ο «Ναυτίλος», το ολοκαίνουργιο ροζέ κρασί από το La Τour Melas, που, αφού μας σκλάβωσε με το συγκλονιστικό «Ειδύλλιο στον Αχινό» (Idylle d’Achinos), έρχεται φέτος να μας ταξιδέψει σε πελάγη ευδαιμονίας και ανεμελιάς με τον «Ναυτίλο». Αγιωργίτικο, Grenache rouge, Syrah, δουλεμένα με φρεσκάδα και καλοκαιρινή διάθεση, δίνουν ένα κρασί που δεν θέλει απαραίτητα φαγητό δίπλα του. Πάρτε το παγωμένο στην παραλία, στο σκάφος, στη βεράντα, στην πισίνα, όπου και όποτε σας κάνει κέφι. Θα τσουγκρίσετε τα ποτήρια και θα ξεχάσετε ότι υπάρχει γκρι χρώμα. Και το καλύτερο το φύλαξα για το τέλος: κοστίζει μόνο 6,90 €!
Σχέση ποιότητας-τιμής που δεν… παίζεται.
Αγγούρι στο κοκτέιλ
Το πιο δροσερό λαχανικό του καλοκαιριού είναι αναμφισβήτητα το αγγούρι. Μην το βάλετε όλο στη χωριάτικη. Κρατήστε μερικά δροσερά κομμάτια και, ακολουθώντας τη συνταγή που μας προτείνει η ομάδα της Sky spirits, φτιάξτε ένα δροσερό κοκτέιλ.
- 50 ml Hayman’s London Dry gin (ή άλλο gin της αρεσκείας μας) – 25 ml Monin Cucumber*
- 30 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
- 3 κομμάτια αγγούρι
- 3 σταγόνες Amargo Chuncho Bitters (ή άλλο bitters της αρεσκείας μας)
Βάζουμε όλα τα υλικά σε σέικερ με άφθονο πάγο και χτυπάμε δυνατά, να παγώσουν καλά τα τοιχώματα του σέικερ. Σουρώνουμε δύο φορές με λεπτό σουρωτήρι σε φαρδύ χαμηλό ποτήρι με μεγάλα παγάκια, προσθέτοντας μία μεγάλη φέτα αγγούρι.
Πολυτέλειες…
Μας έστειλαν πεσκέσι ένα σπάνιο καπόνι. Το μαγείρεψα στη γάστρα με ρώγες σταφυλιού φράουλα, δύο φύλλα αρμπαρόριζα, άσπρο πιπέρι και λίγο φρέσκο τζίντζερ. Δεν μπορούσα να φανταστώ δίπλα του τίποτε άλλο παρά μια σαμπάνια. Pierre Gimonnet blanc de blancs 1er Cru, 100% Chardonnay. Πολύπλοκο, γεμάτο στόμα, υπέροχη ξηρότητα και ορυκτότητα, θαυμάσια. (39,20 €, www.kylix.gr)
Vins licorne
Vins licorne, unicornwines. Τα κρασιά μονόκερως είναι η τελευταία «τρέλα» των σομελιέ του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για κρασιά σπάνια, είτε λόγω μικρής (πολλές φορές ελάχιστης) παραγωγής είτε επειδή προέρχονται από οινοποιεία που έχουν κλείσει, όχι απαραίτητα ακριβά, αλλά σίγουρα ιδιαίτερα κρασιά που πολλοί τα έχουν ακούσει, αλλά λίγοι τα έχουν δοκιμάσει. Σαν τους μυθικούς μονόκερους. Αν προσπαθήσω να κάνω τη δική μου λίστα των vins licorne για τον Ιούλιο, θα έβαζα: πειραματικές εμφιαλώσεις by F Foivos Papastratis-Akriotou wines, με γηγενείς ζύμες, ήπιας οινοποίησης, δεξαμενής και αφιλτράριστες. Το κόκκινο Cabernet Sauvignon-Merlot (140 φιάλες) πίνεται κρύο και το Cabernet συστήνεται τολμηρά και σπιρτόζικα. Το λευκό (250 φιάλες) Ασύρτικο με μια ιδέα Μοσχάτο, επιθετικό, ατίθασο, απαιτητικό (Cava Vinifera, Ετερόκλητο). Hariton, το καινούργιο απόκτημα του ληξουριώτικου Κτήματος Χαριτάτου (2.000 φιάλες). Όταν δοκιμάσεις, είναι σαν να κάθεσαι ένα καλοκαιρινό απόβραδο κάτω από μια πέργκολα με αγιόκλημα και να τρως πεπόνια, αχλάδια, άσπρα ροδάκινα βουτυράτα και μελωμένα (Mr. Vertigo, Kάβα Χάλαρη). Ροδίτης αφιλτράριστος 2013, Κτήμα Τάτση. Ένα orange κρασί για εκπαιδευμένους ουρανίσκους. Χρειάζεται να ψάξετε για να το βρείτε (ίσως στο www. botiglia.gr).
Ούζο στο ποτήρι του κρασιού
Ο Δημήτρης Σπέντζας, 4η γενιά μιας οικογένειας αποσταγματοποιών που ξεκίνησαν από τη θρυλική Πέργαμο τον 17ο αιώνα για να εγκατασταθούν στη μαγευτική Λέσβο, έχει πολλά να διηγηθεί τόσο για την ιστορία της οικογένειάς του όσο και για τις διαδικασίες απόσταξης του εθνικού μας απεριτίφ, του ούζου. Το ούζο Βέτο του 1948, του παππού Δημήτρη, δίνει τη θέση του το 1975 στο Veto Ούζο Μυτιλήνης του πατέρα Γιώργου, για να έρθει το 2013 ο Δημήτρης Junior να βάλει την επιχείρηση σε μια νέα εποχή. Νέες συσκευασίες με ναυαρχίδα το μοναδικό μεταλλικό μπουκάλι! Φινετσάτο, κομψό περιεχόμενο που, πατώντας πάντα πάνω στην παράδοση, προσαρμόζεται στις σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις. Παγώστε το και απολαύστε το με ένα μόνο παγάκι σε ποτήρι του λευκού κρασιού, συνοδεύοντας φρεσκομαριναρισμένο γαύρο.
Tip: Ξεχάστε το παλιό τραγουδάκι που λέει «το μπαρμπουνάκι θέλει μπιρίτσα…». Το μπαρμπουνάκι θέλει μια παγωμένη, καλοφτιαγμένη Μαντινεία, για την τραγανή πετσούλα και την αχνορόδινη, γλυκιά σάρκα του. Μποσινάκη, Νασιάκου, Τρουπή στην κορυφή των προτιμήσεών μου.
Διευθύνσεις
Cava Vinifera: Λεωφόρος Κηφισίας 317, Κηφισιά / Mr. Vertigo: Πλ. Φιλικής Εταιρείας 15, Κολωνάκι / Ετερόκλητο: Πετράκη 30, Αθήνα / Κάβα Χάλαρη: Ακτή Μουτσοπούλου 74, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς
*Σιρόπι με γεύση αγγουριού – σε καλές κάβες. Αντικαθιστούμε με απλό σιρόπι, με διαφορετικό αποτέλεσμα.