ΠΟΤΑ

Cointreau

Ένα λικεράκι θα το πάρετε!, ήταν η απαραίτητη προτροπή- ερώτηση στα σαλόνια του περασμένου αιώνα.

16.07.2013| Updated: 25.06.2021
Cointreau

Ένα λικεράκι θα το πάρετε!, ήταν η απαραίτητη προτροπή- ερώτηση στα σαλόνια του περασμένου αιώνα.

Θα ήθελα να έχω μια ηλικιωμένη θεία, που να μοσχοβολάει πούδρα Σκιαπαρέλι και να φοράει παλιομοδίτικα μαύρα ταγιεράκια. Δεν έχω όμως, κι έτσι τα τελευταία χρόνια την υποκαθιστώ, με διαχρονικές γεύσεις, κυρίως λικέρ, που θυμίζουν βεγγέρες και δεξίματα των 60’s.

Με 150 χρόνια παράδοσης, το Cointreau είναι ένας παγκόσμιος θρύλος στο χώρο των λικέρ, με παρουσία σε όλα τα οικιακά και επαγγελματικά μπαρ.

«Έψαχνα με πάθος για την πεμπτουσία της γεύσης που θα συνδύαζε την κρυστάλλινη διαύγεια του καθαρού αποστάγματος, με την φινέτσα των αρωμάτων γλυκών και πικρών πορτοκαλιών», λέει κάπου εκεί γύρω στο 1849 ο Edouard Cointreau, και πειραματίζεται ακατάπαυστα με τα πορτοκάλια, ώσπου φτάνει στο ποθητό αποτέλεσμα παρασκευάζοντας ένα νέο τύπο λικέρ. Η επιτυχία και η άμεση ανταπόκριση οδηγούν στη δημιουργία ενός πρότυπου αποστακτηρίου στην Angers ανοίγονται νέοι δρόμοι στην ιστορία της οικογένειας Cointreau.

Η συνεχής αναζήτηση οδηγεί στην προμήθεια ποστοκαλιών απ’ όλα τα εξωτικά μέρη του κόσμου, ενώ η αυθεντική συνταγή, που δεν έχει μέχρι σήμερα αλλάξει παραμένει ένα οικογενειακό μυστικό που περνάει από γενιά σε γενιά. Γιοι και εγγονοί, αναλαμβάνουν να το κάνουν γνωστό στα πέρατα της γης. Ταξιδεύουν στην Ρωσία, την βόρειο Αφρική, την Εγγύς Ανατολή. Ανοίγουν παραρτήματα στη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, την Πολωνία και την Ισπανία.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα το Cointreau να πωλείται σε περισσότερες από 200 χώρες, με παραγωγή 13 εκατ. μπουκάλια το χρόνο που μας κάνουν περίπου 350 εκατ. ποτήρια!

Αν υπολογίσουμε επίσης πόσες σοκολάτες και σοκολατάκια, παγωτά, κέικ και γλυκά με γεύση ή γέμιση Cointreau κυκλοφορούν τυποποιημένα ανά τον κόσμο, δεν μπορεί παρά να παραδεχτούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα ποτό που δίκαια έχει κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις στο πάνθεον των λικέρ.

Εγκλωβισμένο σ’ ένα τετράγωνο μπουκάλι με στρογγυλεμένες γωνίες, κλασσικό και μεταμοντέρνο συγχρόνως, εύκολα αναγνωρίσιμο σε ράφια μπαρ και κάβας, είναι από τα βασικά εργαλεία των απανταχού μπάρμαν.


Η παραγωγή

Η πορτοκαλένια γεύση του Cointreau οφείλεται στην πικρή ποικιλία Bigarade της Καραϊβικής, στις γλυκές Comuna, Cadanera, Salustiana από την Ισπανία και στην πλούσια σε αρωματικά αιθέρια έλαια Pera από την Βραζιλία.

Η συγκομιδή γίνεται την καλύτερη για κάθε ποικιλία εποχή, και στη συνέχεια τα πορτοκάλια ξεφλουδίζονται με το χέρι. Οι πολύτιμες φλούδες στεγνώνουν στον ήλιο –εκτός από αυτές των Pera- μέχρι να γίνουν χαλκοπράσινες. Τότε θα τις στείλουν στο αποστακτήριο της Angers όπου θα γίνει μία ακόμα σχολαστική επιλογή, ενώ οι φρέσκες φλούδες θα μουλιάσουν αρκετές βδομάδες σε αλκοόλ ώστε να απελευθερώσουν όλα τα αρώματά τους.

Ο Μέγας Αποστάκτης, ο πρωταγωνιστής, έχει στη συνέχεια τον λόγο. Η αρχαία συνταγή βγαίνει από τα θησαυροφυλάκια και οι αναλογίες τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια.

Η πραγματική μυσταγωγία συντελείται στο χώρο της απόσταξης.

Δώδεκα χάλκινοι άμβυκες –γιατί ο χαλκός και μόνο ο χαλκός συντελεί στην υψηλή ποιότητα του τελικού αποτελέσματος- λαμποκοπούν και γεμίζουν την ατμόσφαιρα ζεστασιά και αρώματα. Η παρακολούθηση της διαδικασίας είναι επί 24ώρου βάσεως γιατί το ποτό πρέπει πάντα να έχει σταθερή ποιότητα, μιας κι αυτή το έχει καθιερώσει εδώ και έναν αιώνα.


Δοκιμάστε το!

Σκέτο με δύο παγάκια ως απεριτίφ, τελείως σκέτο σε θερμοκρασία δροσερού δωματίου ως χωνευτικό. Με τόνικ ή σπράιτ δροσιστικό και απολαυστικό , με χυμό γκέηπφρουτ και cranberry για όσους δε αντέχουν τα σκέτα φρούτα!

  • Kamikazi, το πρώτο σφηνάκι που εμφανίστηκε στα μπαρ: 2 μέρη Cointreau, 4 μέρη βότκα, 1 μέρος χυμός λεμονιού.
  • Ένα από τα πιο γνωστά κοκτέιλ με Cointreau είναι το κλασσικό Side Car: 2 μέρη Cointreau, 1 μέρος χυμός λεμονιού, 4 μέρη κονιάκ Remy Martin.
  • Αν εμφανιστεί κάποιος κακοήθης φίλος και κάνει υπαινιγμούς για ηλικίες και βραδινά χαμομήλια, προσκαλέστε τον να τα πιείτε μαζί! Να η συνταγή: 7 μέρη χαμομήλι φρεσκοβρασμένο, ½ μέρος μέλι, ½ Cointreau, φλούδα λεμονιού για την διακόσμηση.
  • Εξαιρετική ιδέα είναι ένα ζεστό ατμοσφαιρικό φθινοπωρινό απόγευμα να προσθέσετε στον ζεστό καφέ σας 2 cl Cointreau και λίγη χτυπημένη ελαφριά κρέμα. Μμμμμ!
  • Για τους gourmets δοκιμάστε να γλασάρετε μια πάπια ή ένα κοτόπουλο με ένα μίγμα από 1 φλιτζάνι δυνατό καφέ, 1 φλιτζάνι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού, ½ φλιτζάνι Cointreau.
  • Μην διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική σας. Η έντονη γεύση του δίνει  μια ιδιαιτερότητα, ειδικά στα πουλερικά.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών