ΠΟΤΑ

Κονιάκ: Ο βασιλιάς των αποσταγμάτων

Η αλήθεια είναι πως με τόσο αυστηρούς κανόνες παραγωγής και με μια τέλεια διαδικασία απόσταξης μπορούν να παραχθούν μόνο υπέροχα αποστάγματα και σε καμία περίπτωση μέτρια ή αδιάφορα.

20.03.2018| Updated: 22.01.2022
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Κονιάκ: Ο βασιλιάς των αποσταγμάτων

Η αλήθεια είναι πως με τόσο αυστηρούς κανόνες παραγωγής και με μια τέλεια διαδικασία απόσταξης μπορούν να παραχθούν μόνο υπέροχα αποστάγματα και σε καμία περίπτωση μέτρια ή αδιάφορα. Αυτό ισχύει για το κονιάκ, του οποίου οι πωλήσεις τα τελευταία χρόνια φανερώνουν πως το απόσταγμα αφορά όλο και περισσότερους καταναλωτές, όπως συμβαίνει πλέον με πολλά ιδιαίτερα, σπάνια, χειροποίητα, εκλεκτής παραγωγής προϊόντα. Φίνο όσο και ρωμαλέο, σικ, ακριβοθώρητο, με μακρά παράδοση, το κονιάκ, χωρίς να αλλάξει προφίλ και στάτους, έχει καταφέρει να αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά σε παγκόσμια κλίμακα. «Ως καταναλωτές, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε για την επιλογή του ποτού είναι βασικά η κατηγορία του, στην οποία κατατάσσεται με βάση την ηλικία. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κονιάκ είναι blend από διαφορετικά αποστάγματα, την ένδειξη VS (Very Special) φέρουν οι φιάλες στα οποία το νεαρότερο απόσταγμα έχει ωριμάσει για τουλάχιστον δύο χρόνια, VSOP (Very Superior Old Pale), με το νεότερο να έχει ωριμάσει για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, και Napoleon ή Χ.Ο. (Extra Old), όπου το πιο νεαρό απόσταγμα έχει ωριμάσει για τουλάχιστον έξι χρόνια. Για τα X.O. αυτό ίσχυε μέχρι πρόσφατα, από δω και στο εξής η κατηγορία αφορά όσα αποστάγματα έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον δέκα χρόνια», εξηγεί ο Γιάννης Κοροβέσης.

Στην Ελλάδα για χρόνια το κονιάκ συγχεόταν με το μπράντι και το Metaxa, προϊόν-κατηγορία από μόνο του και βέβαια ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική ποτοποιία. Οι βασικές διαφορές του κονιάκ με το μπράντι είναι ότι το κονιάκ είναι απόσταγμα συγκεκριμένων ποικιλιών σταφυλιού, που καλλιεργούνται σε ορισμένες περιοχές γύρω από την πόλη Κονιάκ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και έχει ελάχιστη διάρκεια παλαίωσης. Τα νεότερα κονιάκ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα βάση για κοκτέιλ, τα παλαιότερα μάλλον αδικούνται μέσα σε μείγματα. Αναμεμειγμένο το κονιάκ πίνεται πολύ ευχάριστα ως long drink, δηλαδή με τόνικ, σόδα ή ginger ale, που αναδεικνύει τον φρουτένιο χαρακτήρα του. Στα κονιάκ συναντάμε συνήθως αρώματα και γεύση από βανίλια, γλυκά αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, καφέ, καπνό, ξύλο και καραμέλα. Πρόσφατα το συμβούλιο του κονιάκ δημιούργησε μια εφαρμογή για apple και android που ονομάζεται Cognac Pairing, είναι δωρεάν και προτείνει τα ιδανικότερα γευστικά ταιριάσματα με κονιάκ διαφόρων ειδών.


Μια υπέροχη λίστα κονιάκ έχει το CV Distiller (Χατζηγιάννη Μέξη 7, περιοχή Χίλτον), με 40 ετικέτες (από 8 €). Στο κέντρο, το Borsalino ( Κολοκοτρώνη 59, Μοναστηράκι, Τ/210-32.32.222), το Clumsies (Πραξιτέλους 30, Αθήνα, Τ/210-32.32.682), το Quartier D’ Athenes (Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 7, Τ/215-50.03.850)και το 42 Barstronomy (Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα, Τ/213-00.52.153) διαθέτουν ετικέτες γνωστών οίκων. Στο Holy Garden (Κόκκαλη 1, κήπος Μεγάρου Μουσικής, Τ/210-72.42.979) θα βρείτε περί τις δέκα ετικέτες και ένα ασυνήθιστο κοκτέιλ. Στο Baba Au Rum (Κλειτίου 6, Σύνταγμα, Τ/211-71.09.140) πιείτε κονιάκ σε κοκτέιλ Sazerac, σε μια παραλλαγή με rye ουίσκι (από σίκαλη). Στο Alexander’s bar της «Μεγάλης Βρεταννίας» (πλατεία Συντάγματος, Τ/210-33.30.000) βρείτε μεγάλη ποικιλία και πιο σπάνιες φιάλες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών