ΠΟΤΑ

Με ένα μπουκάλι ρούμι

Ρούμια κλασικά και agricole. Αγαπημένο ποτό των mixologists και των... πειρατών, διάφανο, με φίνα γεύση και ευέλικτο στις αναμείξεις, το λευκό ρούμι γεννήθηκε στη θάλασσα και πίνεται παντού.

15.02.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Με ένα μπουκάλι ρούμι

Ρούμια κλασικά και agricole. Αγαπημένο ποτό των mixologists και των… πειρατών, διάφανο, με φίνα γεύση και ευέλικτο στις αναμείξεις, το λευκό ρούμι γεννήθηκε στη θάλασσα και πίνεται παντού.

Μαύρες πειρατικές σημαίες, κουρσάροι, ατέλειωτα γλέντια και μια θάλασσα από ρούμι. Σαν ένα παραμύθι που ξεχειλίζει από δράση, με διασκεδαστικό χαρακτήρα και εξωτική γεύση από Τζαμάικα, Αϊτή, Τρινιντάντ, Κούβα και Πουέρτο Ρίκο. Το ποτό της άλλης όχθης «εκτυλίσσεται» με μια ισχυρή προσωπικότητα, περισσότερο γευστικό από τη βότκα, αλλά λιγότερο χαρακτηριστικό από το τζιν. Είναι το απόσταγμα που λατρεύουν να χρησιμοποιούν οι mixologists, γιατί είναι απολύτως ευπροσάρμοστο και cocktail friendly.

Παράγεται από τον ζυμωμένο χυμό ή τη μελάσα του ζαχαροκάλαμου, που αποστάζεται σε ένα κρυστάλλινα διαυγές ποτό, αλλά υπάρχουν και οι παλαιωμένες, καραμελόχρωμες εκδοχές, όπου το ρούμι σκουραίνει περνώντας ένα μέρος της ζωής του μέσα σε βαρέλια. Ωστόσο, το δημοφιλέστερο ποτό/συστατικό για πάμπολλα κοκτέιλ είναι η διάφανη, φρέσκια εκδοχή. Θυμηθείτε ότι το νούμερο 1 κοκτέιλ παγκοσμίως είναι το Mojito, το νούμερο 2 είναι το Mai Tai και το νούμερο 3 το Daiquiri. Και, φυσικά, δεν είναι τυχαίο που ως κύριο συστατικό έχουν όλα τους το λευκό ρούμι.

Οι κρυφές συνταγές κάθε μεγάλης ή μικρής αποσταγματοποιίας, το ξεχωριστό terroir και η χώρα προέλευσης διαμορφώνουν διαφορετικά στυλ στο λευκό ρούμι. Τα rhum agricole, κοινώς τα «αγροτικά ρούμια», με προέλευση από το αρχιπέλαγος των Γαλλικών Αντιλλών, είναι μια πολύ δημοφιλής κατηγορία από premium ρούμια, που παράγονται αποκλειστικά από το χυμό του ζαχαροκάλαμου (και όχι από μελάσα) και το διασημότερο κοκτέιλ που φτιάχνεται με αυτά είναι το Ti’ Punch. Η λιγότερο ή περισσότερο έντονη γεύση που βρίσκουμε στο ρούμι, η τραχύτητα ή η φινέτσα καθορίζουν τον τρόπο που θα το απολαύσουμε και τα συστατικά με τα οποία θα το συνδυάσουμε. Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, όμως δεν είναι. Κλέβοντας μια μικρή γουλιά ποτού πριν το βάλουμε στο σέικερ, μπορούμε να αφουγκραστούμε τις ιδιαιτερότητές του και να προσαρμόσουμε επάνω του την ανάλογη συνταγή.


Ετικέτες

Le Rhum Par Neisson: Εξοχο, καθαρό και με ολοστρόγγυλη γεύση ρούμι, με καταγωγή από τη Μαρτινίκα. Παράγεται από επιλεγμένα ζαχαροκάλαμα σε παραθαλάσσια, ηφαιστειογενή εδάφη. Bacardi Superior Το πιο αναγνωρίσιμο ρούμι στον κόσμο, με προέλευση από το Πουέρτο Ρίκο, έχει ξηρή και ραφινάτη γεύση, γεμάτη ίχνη βανίλιας και αμυγδάλου από τη σύντομη παλαίωσή του.

Havana Club 3 Anos: Η τριετής παλαίωση χαρίζει σε αυτό το ανοιχτόξανθο κουβανέζικο ρούμι ένα σύνθετο αρωματικό μπουκέτο βανίλιας, μπανάνας και αχλαδιού.

Clement Blanc Rhum Agricole: Ενα βραβευμένο λευκό ρούμι από επιλεγμένα ζαχαροκάλαμα της Μαρτινίκας, από τις ιδιόκτητες φυτείες του οίκου Clement. Στρογγυλό, κρεμώδες, σούπερ αρωματικό.

Bielle 2003 Thum Marie Galante: Στο μικρό νησάκι Marie Galante στη Γουαδελούπη παράγεται αυτό το παλαιωμένο ρούμι, πλούσιο σε αρώματα ψημένων δημητριακών και μπαχαρικών. Straight και on the rocks!

Clairin Sajous: Σπάνιο λευκό ρούμι από την Αϊτή, προϊόν διπλής απόσταξης, αφιλτράριστο, με καθαρά αρώματα φρούτων και βοτάνων, και πλούσιο αλκοόλ (48% vol.) που προσδίδει λιπαρότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών