ΠΟΤΑ

Ώρα για whisky

Πέντε bartenders προτείνουν τα αγαπημένα τους ουίσκι, διαλέγουν ποτήρια και τρόπο σερβιρίσματος, αλλά και ιδανικό σκηνικό, ορίζοντας έτσι τα πώς και τα πού της απόλαυσης.

08.02.2017| Updated: 22.01.2022
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Ώρα για whisky

Πέντε bartenders προτείνουν τα αγαπημένα τους ουίσκι, διαλέγουν ποτήρια και τρόπο σερβιρίσματος, αλλά και ιδανικό σκηνικό, ορίζοντας έτσι τα πώς και τα πού της απόλαυσης.


Στέφανος Δραγανιδάκης: The Trap, Οθωνος 10, Σύνταγμα

Kilchoman Original Cask Strength 5 Year Old, Islay, 59,2% ABV
Πώς: Σε ποτήρι whisky με λίγες σταγόνες νερό.
Πού: Στο βουνό, έτοιμος να κατέβεις την επόμενη πλαγιά.

Craigellachie 13 Year Old, Speyside, 46% ABV
Πώς: Σε ποτήρι γευσιγνωσίας με λίγες σταγόνες νερού.
Πού: Στην μπάρα του Trap για νοερά ταξίδια στη Σκωτία.

Highland Park 18 Year Old, Orkney, 43% ABV
Πώς: Σε ποτήρι whisky, χωρίς πάγο.
Πού: Στο σπίτι, έπειτα από μια μεγάλη μέρα ακούγοντας Paul Weller.

Chivas Regal 18 Year Old, Blended, 40% ABV
Πώς: Σε ποτήρι whisky με ένα iceball.
Πού: Με τους κολλητούς σου, σε ένα σαλόνι, μιλώντας για το νόημα της ζωής.

Johnny Drum Private Stock, Kentucky, 50,5% ABV
Πώς: Σε ποτήρι whisky με έναν πάγο.
Πού: Σε ένα σκοτεινό μπαρ, με παρέα που μόλις έχετε γνωρίσει.



Θάνος Κριμπούρας: Ark, Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Γλυφάδα

Bunnahabhain, 12 Y.O., Islay Malt, 46,3% ABV
Πώς: Σε ποτήρι γευσιγνωσίας, χωρίς πάγο.
Πού: Στις καλοκαιρινές διακοπές, μετά το βραδινό γεύμα, ίσως με θέα στη θάλασσα, σε κάποιο ήσυχο ελληνικό νησί.

Johnnie Walker Platinum 18 Y.O., Blended Scotch, 40% ABV
Πώς: Με πάγο σε old-fashioned ποτήρι.
Πού: Φαγητό στο σπίτι, σε οικεία φιλική ατμόσφαιρα.

Springbank 15 Y.O., Campbeltown Malt, 46% ABV
Πώς: Σε ποτήρι γευσιγνωσίας, χωρίς πάγο.
Πού: Στο αγαπημένο σου μπαρ, μετά το γραφείο, σε μια ώρα χαλάρωσης.

Port Askaig19 Y.O., Islay Single Malt, Scoth, 50,4% ABV
Πώς: Σε ποτήρι γευσιγνωσίας, χωρίς πάγο.
Πού: Στην άνεση ενός καναπέ με μουσική και ένα πούρο.

Yamazaki 18 Y.O., Japanese Single Malt, 43% ABV
Πώς: Σε old fashioned ποτήρι, με ένα κομμάτι καθαρού πάγου.
Πού: Ένα μοναχικό βράδυ στο μπαλκόνι εξοχικού σπιτιού, με ήχους και εικόνες από τη φύση.



Τεό Σπυρόπουλος: CV Distiller, Χατζηγιάννη Μέξη 7, Ιλίσια

Macallan 12 Y.O., Sherry cask, 40% ABV
Πώς: Σε ποτήρι snifter χωρίς πάγο.
Πού: Καθισμένος σε Chesterfield καναπέ, μαζί με ένα πούρο partagas no2, ακούγοντας Βillie Ηoliday.

Κaruizawa Spirit of Asama, 48% ABV
Πώς: Σε μεγάλο ποτήρι glencairn, σκέτο.
Πού: Στη ροτόντα του σπιτιού, με καλούς φίλους.

Talisker, 18 Y.O., 1st Release, 45,8% ABV
Πώς: Σε rock glass χωρίς πάγο.
Πού: Στο κατάστρωμα ενός ιστιοπλοϊκού, με τη θάλασσα ελαφρώς φουρτουνιασμένη.

Teeling Irish Μalt, Cask Strength, 54,3% ABV
Πώς: Σε αμερικάνικο σφηνοπότηρο, με μια μαύρη ιρλανδέζικη stout μπίρα.
Πού: Στη βαριά μπάρα μιας παλιομοδίτικης, ξεχασμένης παμπ.

Yamazaki Kakubin ’80s
Πώς: Σε ποτήρι highball με σόδα και μπλοκ πάγου.
Πού: Στην μπάρα του CV Distiller.



Αλέξανδρος Σουρμπάτης: Spinte, Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη

Highland Park Odin 16 Y.O., Single Malt, 55% ABV
Πώς: Σε ποτήρι γευσιγνωσίας, χωρίς πάγο.
Πού: Στο καταφύγιο Γιώσσος Αποστολίδης στον Ολυμπο, στα 2.697 μ., μετά από μια ζεστή σούπα, ύστερα από ανάβαση 6 ωρών.

Glenfiddich 30 Y.O., Speyside Single Malt, 40% ABV
Πώς: Σε χαμηλό ποτήρι, χωρίς πάγο.
Πού: Στο Δρυό Πάρου, έπειτα από ψαροντούφεκo και ψήσιμο των αλιευμάτων σε αυτοσχέδια φωτιά στην άμμο.

Ardbeg Uigeadail, Islay, Single Malt, 54,2% ABV
Πώς: Σε ποτήρι γευσιγνωσίας, χωρίς πάγο.
Πού: Σε σαλέ στην Ελβετία, έπειτα από snowboard όλη μέρα και πριν από το γεύμα μιας σχεδόν ωμής μοσχαρίσιας μπριζόλας porterhouse, δίπλα στο τζάκι.

Chivas 18 Y. O., Speyside, Blended, 40% ABV
Πώς: Ποτήρι ψηλό, με πάγο και σόδα.
Πού: Σε πάρτι σε beach bar στα Χανιά, με δυνατή μουσική και φίλους από το σχολείο.

Powers 12 Y.O., John’s Lane, Ireland, 46% ABV
Πώς: Σε ποτήρι cocktail, χωρίς πάγο. Το κοκτέιλ που προτείνω είναι το With knowledge comes Power και περιέχει Power’s, Campari, Creme de banana, Creme de Cacao, άψινθο.
Πού: Σε σκοτεινό μπαρ στο Βερολίνο, γεμάτο κόκκινα κεριά και rnb μουσική από τα ’20s.



Hλίας Μαρινάκης: 42 bar, Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα

Timorous Beastie, Highland Malt Scotch, 46,8% ABV
Πώς: Σε ποτήρι Glencairn, χωρίς πάγο.
Πού: Σε ένα ενημερωμένο whisky bar όταν δεν θέλεις το ίδιο whisky πάλι… Είναι σαν να διαλέγεις βιβλίο από το εξώφυλλό και το όνομα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θα σε δικαιώσει το αποτέλεσμα.

Clynelish 14 Y.O., Malt Scotch, 46% ABV
Πώς: Σε ποτήρι Glencairn, χωρίς πάγο.
Πού: Σε ένα άδειο μπαρ γι’ αυτόν, τις κρύες νύχτες του Φλεβάρη και τις Δευτέρες, εκείνες που πίνεις μόνος…

Τullamore dew, Irish, 40% ABV
Πώς: Σε old fashioned ποτήρι, με πάγο κατά βούληση.
Πού: Σε τυχαίο μπαρ με λίγες επιλογές, για μια στιγμή χαλάρωσης, θα υπάρχει σίγουρα κάπου εκεί, στο ράφι.

Αncnoc 12 Y.O., Single Malt Scotch, 43% ABV
Πώς: Σε ποτήρι Glencairn, χωρίς πάγο.
Πού: Σε συνάντηση με τον πατέρα, ο οποίος πρότεινε να βγείτε έξω, σε ένα ήσυχο μπαρ, και να πιείτε ένα καλό whisky, που εσείς θα προτείνετε, ένα whisky που προσφέρει ισορροπία.

Glendronach 12 years, Single Malt, Highlands, 43% ABV
Πώς: Σε old fashioned ποτήρι, χωρίς πάγο.
Πού: Μετά το δείπνο με ένα ωραίο Merlot! Το ενδιαφέρον είναι αμείωτο, η ροή των λέξεων ακατάπαυστη εκατέρωθεν, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλά ανείπωτα λόγια.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών