ΠΟΤΑ

Ούζο παραδοσιακό, αυθεντικό

Το γεύονται σε πάνω από 40 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη, κι όμως παρά την μαζική παραγωγή του, το ούζο Πλωμαρίου παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο, για να διατηρεί την αυθεντική του γεύση.

30.07.2018| Updated: 25.06.2021
Ούζο παραδοσιακό, αυθεντικό

Το γεύονται σε πάνω από 40 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη, κι όμως παρά την μαζική παραγωγή του, το ούζο Πλωμαρίου παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο, για να διατηρεί την αυθεντική του γεύση.

H συνταγή παραμένει η ίδια, έτσι όπως ακριβώς την κληρονόμησαν οι Καλογιάννηδες, οι σημερινοί ιδιοκτήτες, από τον Πλωμαρίτη Ισίδωρο Αρβανίτη που την τελειοποίησε το 1894, και επίσης ότι το ούζο παράγεται σε μικρές ποσότητες σε πολλές παρτίδες, σε 18 περιορισμένης χωρητικότητας χάλκινους άμβυκες των 850 λίτρων. «Αυτό μας επιτρέπει να διατηρούμε την αυθεντικότητα της συνταγής και να την αποδίδουμε πιστά, πράγμα που δεν θα ήταν εφικτό αν παράγαμε την ίδια ποσότητα σε έναν ή έστω και περισσότερους, αλλά μεγάλους άμβυκες. Ουσιαστικά λειτουργούμε σαν 18 μικρά αποστακτήρια κι όχι σαν ένα μεγάλο», εξηγεί ο Νίκος Καλογιάννης.

Το ούζο Πλωμαρίου παράγεται με μαλακό, κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα που διαρρέει το Πλωμάρι, από γλυκάνισο που καλλιεργείται βιολογικά στα 35 ιδιόκτητα στρέμματα της οικογένειας, στο Λισβόρι, και με πάνω από 15 καρπούς και βότανα από το νησί. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τον αρωματικό χαρακτήρα πίσω από τον γλυκάνισο, θα αντιληφθεί σύνθετες μυρωδιές από μαστίχα, μάραθο, μοσχοκάρυδο, αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα, κ.α. Οι έμπειροι ουζοπότες συστήνουν να σερβίρουμε και να απολαμβάνουμε το ούζο σε λεπτά, μακρόστενα ποτηράκια, γνωστά κι ως κανονάκια, να βάζουμε πρώτα το ούζο, μετά το κρύο νερό και τέλος τον πάγο αλλά μόνο αν τον θεωρούμε απαραίτητο. Έτσι ξεδιπλώνονται και αναδύονται καλύτερα τα αρώματα, και το ούζο δεν σοκάρεται από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας του πάγου.

Για premium απολαύσεις αξίζει να δοκιμάσει κανείς το τριπλής απόσταξης ούζο Άδολο. Παράγεται με μια αργή απόσταξη διάρκειας 13 ωρών επάνω σε χαμηλή φωτιά από ξύλα ελιάς, μέσα σε έναν σφυρηλατημένο στο χέρι χάλκινο άμβυκα του 1911. Έχει κρυστάλλινη καθαρότητα, μοναδική φινέτσα με διακριτική αρμύρα και μεταλλικότητα. Απεριτίφ με τα όλα του είναι τούτο, όπως εξάλλου είναι και η μαστίχα της εταιρείας, η M Dry. Πρόκειται ίσως για την πιο πρωτοποριακή μαστίχα της ελληνικής αγοράς, η οποία περιέχει λιγότερο από το ¼ της ζάχαρης που μπαίνει στα κλασικά, αντίστοιχα λικέρ. Ένα ντελικάτο, δυνατό και αριστοκρατικό λικέρ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών