ΠΟΤΑ

Roots: Από τη Λέσβο στις διεθνείς μπάρες

Τα ελληνικά λικέρ και αποστάγματα νέας γενιάς Roots, που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό.

21.05.2020| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Roots: Από τη Λέσβο στις διεθνείς μπάρες

Φανταστείτε να κάθεστε στην μπάρα του ατμοσφαιρικού μπαρ Angels Share στο Village της Νέας Υόρκης και να πίνετε ένα sour με ρακόμελο ή ένα κοκτέιλ με απόσταγμα μαστίχας στο Mandarin Oriental, στην ίδια πόλη. Απίθανο; Καθόλου. Τα Roots είναι μοντέρνα λικέρ και αποστάγματα που παράγονται στη Λέσβο και φτάνουν στις κάβες μερικών από τα καλύτερα μπαρ στον κόσμο, όπως το Savoy και το Oriole στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα αδέλφια Μάνος και Νικόλας Σμυρλάκης, μετά τις σπουδές τους –χημικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός αντίστοιχα–, διέγραψαν δύο ξεχωριστές επαγγελματικές πορείες. Η κρίση του 2012 βρήκε τον Νικόλα στο Μιλάνο, διδάκτορα σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια, το Bocconi, να επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα και τον Μάνο να αναζητά καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές μακριά από τη φαρμακοβιομηχανία, όπου και απασχολούνταν. Αντιμετώπισαν την κρίση ως μια ευκαιρία να επιστρέψουν στις ρίζες τους και να δημιουργήσουν κάτι εντός: τα Roots. Η οικογένεια της μητέρας τους συνδέεται με τη γνωστή ποτοποιία Καλλικούνη στην Καλαμάτα, όπου τα αδέλφια είχαν περάσει αρκετές μέρες ως πιτσιρικάδες στο εργοστάσιο του παππού. Εκεί έφτιαξαν τις πρώτες παρτίδες και το 2013 λάνσαραν τα premium λικέρ τους, ρακόμελο, μαστίχα, δίκταμο και κανέλα, τα οποία μας συστήνονται ως μοντέρνα, ποιοτικά, άξια να σταθούν σε κάθε καλό μπαρ στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπου θεωρούνται κάπως… εξωτικά. Η δημιουργία τους συνέπεσε με τη γενικότερη περίοδο αναβάθμισης των ποτών. Από τη μαζική παραγωγή τα φώτα στράφηκαν στο χειροποίητο, γεγονός που συνέβαλε όχι μόνο στην αποδοχή των ολοκαίνουργιων Roots, αλλά και στην ανάδειξη μιας ολόκληρης κατηγορίας ποτών, των λικέρ, που έως τότε ήταν παραγνωρισμένη. Κοινώς, οι αδελφοί Σμυρλάκη έκαναν ξανά μόδα τα λικέρ, τοποθετώντας τα εκεί όπου είναι σήμερα η θέση τους, στα κοκτέιλ των επαγγελματιών, στους καταλόγους των μπαρ. «Δεν πρόκειται για ένα απλό, σπιτικό ρακόμελο, αλλά για ένα ποτό χωρίς ζάχαρη, με θυμαρίσιο μέλι και βάση το τσίπουρο από Μοσχάτο σταφύλι, προϊόν απόσταξης 100%. Η μαστίχα επίσης αποστάζεται ολικά, το λικέρ δίκταμο περιλαμβάνει άλλα δέκα ελληνικά βότανα, που εκχυλίζονται ξεχωριστά, ενώ και η κανέλα είναι προϊόν εκχύλισης εξαιρετικών πρώτων υλών, χωρίς εσάνς και πρόσθετα αρώματα», εξηγεί ο Μάνος.

Με τις κομψές και βραβευμένες συσκευασίες τους κατάφεραν να τοποθετηθούν στην αγορά που τους αφορά και σήμερα να παράγουν συνολικά 60.000 φιάλες συνολικά, από τις οποίες εξάγουν το 65%, κυρίως σε Μιλάνο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους στην Ένωση Ποτοποιών Μυτιλήνης, στη Λέσβο. Με κεραίες προσανατολισμένες στις ανάγκες της αγοράς, πριν από λίγο καιρό λάνσαραν δύο καινοτόμα προϊόντα, τα Roots Divino, τα πρώτα μη αλκοολούχα ελληνικά βερμούτ με βάση την αρτεμισία, με δεντρολίβανο και θυμάρι το λευκό, με νεράντζι και γεντιανή το κόκκινο.

Είναι παγκόσμια τάση τα ποτά με χαμηλούς ή και καθόλου αλκοολικούς βαθμούς (no and low), τα οποία εκτοπίζουν τα θερμιδογόνα και πολύ αλκοολούχα κοκτέιλ από τα μενού των μπαρ. Τα Divino τα βρίσκουμε σε αρκετά μπαρ της Αθήνας (ενδεικτικά στο κέντρο: 42 Barstronomy, Senios), αλλά και σε πολλά ενημερωμένα εκτός Αθηνών. Τα δύο απεριτίφ σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι, απογεμισμένα με τόνικ ή άλλο αναψυκτικό, ενώ μπορούν να αντικαταστήσουν τα βερμούτ σε όλα τα κλασικά κοκτέιλ, κατεβάζοντας αρκετά τους αλκοολικούς βαθμούς.

Roots, Σόλωνος 38, Τ/211-01.22.404. Τα βρίσκουμε ενδεικτικά: www.greeceandgrapes.gr, Yoleni’s, Οak, Cellier, Ανθίδης.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT