ΠΟΤΑ

Στο σπίτι με κοκτέιλ του Baba Au Rum

Δεν σας έχει λείψει ένα κοκτέιλ φτιαγμένο με την επιδεξιότητα των ταλαντούχων μπαρτέντερ; Εμάς πολύ! Η ομάδα του Baba Au Rum, του αγαπημένου και διακεκριμένου μπαρ του κέντρου, μοιράζεται μόνο μαζί μας πέντε συνταγές που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε στο σπίτι, για εμάς και τους (λίγους) καλεσμένους μας.

30.12.2020| Updated: 20.01.2022
Φωτογραφία: Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
Στο σπίτι με κοκτέιλ του Baba Au Rum

Δεν σας έχει λείψει ένα κοκτέιλ φτιαγμένο με την επιδεξιότητα των ταλαντούχων μπαρτέντερ; Εμάς πολύ! Η ομάδα του Baba Au Rum, του αγαπημένου και διακεκριμένου μπαρ του κέντρου, μοιράζεται μόνο μαζί μας πέντε συνταγές που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε στο σπίτι, για εμάς και τους (λίγους) καλεσμένους μας. Πρόσφατα ο Θάνος Προυναρούς και η ομάδα παρουσίασαν το ανανεωμένο τους site, ww.babaaurum.com, όπου μπορεί κανείς να βρει και το καινούργιο e-shop με αντικείμενα που λατρεύουμε στα μπαρ ή και όσα μας θυμίζουν αυτά. Tiki ποτήρια για κοκτέιλ, pins και κάλτσες με θέμα τα ποτά για να «πειράξουμε» το στυλ μας, υψηλής ποιότητας πόστερ και άλλα. Βρίσκουμε ακόμα κάποιες ιδιαίτερες ετικέτες αλκοόλ όπως μια ειδική εμφιάλωση μόνο για το Baba Au Rum, σε συνεργασία με τα ρούμια Plantation, ή το Vatos Bitter Liqueur που συμμετέχει στην συνταγή για το περίφημο Buccaneer’s negroni. Εκτός από πρωτότυπες ιδέες για δώρα σε φίλους, τα καλόγουστα αντικείμενα του e-shop σίγουρα μπορούν να δημιουργήσουν ένα έξτρα φίλτρο ατμόσφαιρας μπαρ στο σπίτι μας όσο σερβίρουμε τους φίλους μας.

Συνταγές:  Ηλίας Στεργιόπουλος

Mavrodaphne Cobbler

  • 50 ml Μαυροδάφνη
  • 10 ml παλαιωμένο ρούμι
  • 5 ml Cointreau ή Grand Marnier κόκκινο
  • 10 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού μαρμελάδα κόκκινων φρούτων

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προσθέτουμε με τη σειρά τα υλικά στο σέικερ, κατόπιν αρκετό πάγο και ανακινούμε δυνατά. Σουρώνουμε σε ποτήρι σωλήνα ή λευκού κρασιού γεμάτο, στον οποίο έχουμε προσθέσει τρίμα πάγου. Γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκαλιού και, αν έχουμε, σμέουρα.


Old Fashioned

  • 60 ml Bourbon ουϊσκι
  • 5 ml σιρόπι σκούρας ζάχαρης πορτοκαλιού*
  • 3 dashes Angostura bitters

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

*Σε ένα μπολ βάζουμε 300 γρ. σκούρα ζάχαρη και το ξύσμα από μισό πορτοκάλι, για περίπου 1 ώρα. Έπειτα σε μια μικρή κατσαρόλα αναμιγνύουμε την αρωματισμένη ζάχαρη με 150 ml νερό, σε μέτρια θερμοκρασία. Δεν το αφήνουμε να βράσει, η θερμοκρασία δεν πρέπει να περάσει τους 80 βαθμούς. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και όταν συμβεί αυτό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι εντός ψυγείου. Διατηρείται για 2-3 εβδομάδες.

Για το κοκτέιλ:  Σε ένα παγωμένο χαμηλό ποτήρι, τύπου old fashioned, προσθέτουμε τα bitters, το σιρόπι ζάχαρης και τη μίση ποσότητα του ουίσκι. Αναδεύουμε με 3 παγάκια για μισό λεπτό και έπειτα προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα του ουίσκι και επιπλέον 3-4 παγάκια. Αναδεύουμε για άλλο μισό λεπτό και γαρνίρουμε με μία φλούδα πορτοκαλιού, την οποία στρίβουμε ώστε να απελευθερώσουμε τα έλαια της.


Rum Negroni

  • 40 ml Παλαιωμένο ρούμι 5-7 ετών
  • 25 ml Γλυκό βερμούτ αρωματισμένο με σμέουρα*
  • 30 ml Bitter λικέρ Vatos (μπορείτε να το βρείτε στο babaaurum.com/el/shop)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

*Σε ένα γυάλινο βάζο αρωματίζουμε ένα μπουκάλι βερμούτ με 100 γρ. φρέσκα σμέουρα τουλάχιστον για 12 ώρες. Σουρώνουμε και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Για το κοκτέιλ Σε ένα παγωμένο ποτήρι τύπου old fashioned, προσθέτουμε με τη σειρά τα υλικά και γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο. Αναδεύουμε για μισό λεπτό και προσθέτουμε επιπλέον πάγο αν χρειαστεί. Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού.


Thyme Margarita

60 ml λευκή τεκίλα αρωματισμένη με θυμάρι*

25 ml χυμός λάιμ

15 ml σιρόπι μελιού**

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

*Σε ένα βάζο αρωματίζουμε 700 ml λευκή τεκίλα με 2 κουτ. σούπας αποξηραμένο θυμάρι για 4 ώρες. Σουρώνουμε και επαναφέρουμε την τεκίλα στο μπουκάλι.

**Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, αναμιγνύουμε 2 μέρη θυμαρίσιου μελιού και ένα μέρος νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και αποθηκεύουμε σε μπουκάλι στο ψυγείου.

Για το κοκτέιλ: Προσθέτουμε με τη σειρά τα υλικά στο σέικερ, κατόπιν πάγο και ανακινούμε δυνατά. Διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι τύπου κουπέ ή μαρτίνι. Γαρνίρουμε με ένα φρέσκο κλωνάρι θυμαριού.


Earl Grey Cosmopolitan

  • 50 ml Βότκα αρωματισμένη με τσάι earl grey*
  • 5 ml χυμό λεμονιού
  • 20 ml Cointreau ή Grand Marnier κόκκινο
  • 30 ml χυμός κράνμπερι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

*Σε ένα μπουκάλι βότκα της επιλογής μας προσθέτουμε 3 φακελάκια τσαγιού earl grey και αφήνουμε να αρωματιστεί για τουλάχιστον 3 ώρες. Για το κοκτέιλ Προσθέτουμε με τη σειρά τα υλικά στο σέικερ, κατόπιν πάγο και ανακινούμε δυνατά. Διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι κουπέ ή μαρτίνι. Γαρνίρουμε με μία φλούδα πορτοκαλιού.



Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών