ΠΟΤΑ

Strathisla distillery: Στο σπίτι του Chivas Regal

Ταξιδεύουμε στο σκωτσέζικο Speyside και ανακαλύπτουμε το αποστακτήριο όπου χτυπάει η καρδιά του διάσημου blend.

18.05.2016| Updated: 25.06.2021
Strathisla distillery: Στο σπίτι του Chivas Regal

Ταξιδεύουμε στο σκωτσέζικο Speyside και ανακαλύπτουμε το αποστακτήριο όπου χτυπάει η καρδιά του διάσημου blend.

Οταν βρεθείς στις όχθες του ποταμού Isla, αναγκάζεσαι ν’ αφήσεις τη φωτογραφική μηχανή γιατί η ομορφιά είναι τέτοια που ούτε προλαβαίνει, αλλά ούτε και μπορεί να την αποτυπώσει ο φακός. Σ’ αυτό το μοναδικό τοπίο, στη μεσαιωνική πόλη Keith, βρίσκεται το Strathisla, το παλαιότερο αποστακτήριο της περιοχής και ένα από τα τέσσερα παλαιότερα της Σκωτίας με έτος κτίσης το 1786. Δύο υπέροχες παγόδες, ένας νερόμυλος και μια αυλή τριγυρισμένη από φροντισμένα γρανιτένια κτίρια είναι το σκηνικό ενός από τα πιο όμορφα παραδοσιακά αποστακτήρια της χώρας του ουίσκι.

Στην ατμοσφαιρική αίθουσα απόσταξης, με τα δρύινα δοκάρια και τους τέσσερις μικρούς χάλκινους αποστακτήρες με τη σύμπραξη του φυσικού νερού από την πεντακάθαρη πηγή Broomhill, γεννιέται ένα σπάνιο, γεμάτο και ιδιαίτερο malt ουίσκι, φρουτώδες, με τα αρώματα από τα ρείκια της περιοχής, πολύπλοκο και βουτυράτο, το Strathisla.

To όνομα κάνει τους μυημένους να ανατριχιάζουν και τους αμύητους να κοιτούν με απορία… Οταν, όμως, δοκιμάσεις μια γουλιά και την αφήσεις να ποτίσει κάθε κάλυκα του ουρανίσκου, τότε αυτόματα σου φαίνεται γνώριμο και ψάχνεις από πού.


Δεν θα σας κουράσω με γρίφους. Το Strathisla malt ουίσκι είναι η καρδιά όλων των περίφημων blend του Chivas Regal και του εξαιρετικού Royale Salute!

To Strathisla ξεκίνησε σαν αποστακτήριο φάρμας και το 1950 πέρασε στα χέρια της Rernod Ricard και έγινε το σπίτι του διάσημου blend.

Εδώ είναι το βασίλειο του Colin Scott, του master blender που βρίσκεται στη Chivas από το 1973 και δημιούργησε το Chivas 18 τo 1997 και αναδημιούργησε το θρυλικό Chivas 25 ετών το 2007.

Πρέπει εδώ να πούμε ότι το επάγγελμα του master blender είναι το δυσκολότερο στο χώρο των ποτών. Αυτός είναι υπεύθυνος να διαλέξει ανάμεσα σε εκατοντάδες δείγματα από malt και grain ουίσκι ποια είναι αυτά που θα «παντρευτούν» καλά για να δημιουργηθεί το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι κάθε blended scotch ουίσκι «χτίζεται» πάνω σε ένα malt που είναι η καρδιά του και στη συνέχεια οικοδομείται με άλλα malt και grain μέχρι να δημιουργηθεί το αρωματικό και γευστικό σύνολο.

Ετσι ακριβώς δημιουργούνται όλα τα Chivas Regal ουίσκι από έναν αφοσιωμένο master blender, προσεκτικά, με επιλεγμένες ποιοτικές πρώτες ύλες, καθαρό νερό και, κυρίως, από ανθρώπους που δουλεύουν με ζήλο και πίστη στο όραμα των ιδρυτών του οίκου, με σεβασμό στην παράδοση των σκωτσέζικων Highlands και με υπερηφάνεια για τη δουλειά τους.


Δοκιµάζοντας

Chivas Regal 12 ετών: Με χρώμα φωτεινό κεχριμπαριού και μείγμα αρωμάτων από άγρια βότανα και φρούτα, είναι δημοφιλές για την κρεμώδη γεύση του, πλούσια σε νότες βανίλιας, ώριμων μήλων και μελιού. Είναι ιδανικό για να το μοιράζεται κανείς με φίλους και να το απολαμβάνει οποιαδήποτε στιγμή, με οποιονδήποτε τρόπο, σκέτο, με πάγο ή ακόμη και σε κοκτέιλ. ΤΙΜΗ: 30,90 €

Chivas Regal 18 ετών Gold Signature: Με διακριτικό αλλά γοητευτικό άρωμα καπνού και τύρφης, που συνοδεύεται από νότες σοκολάτας και μόκας. Μακρά, μαλακιά επίγευση. Φινέτσα και αρμονία. Δοκιμάστε το προσθέτοντας λίγες σταγόνες παγωμένο νερό, για να «ανοίξουν» τα αρώματά του. Βάλτε δίπλα του μια πραλίνα μαύρης σοκολάτας. ΤΙΜΗ: 71,90 €

Chivas Regal 25 ετών: Ολα τα ουίσκι που συμμετέχουν έχουν ηλικία τουλάχιστον 25 ετών. Φρουτώδης και ανθώδης μύτη συνεχίζεται στο στόμα με αρώματα πορτοκαλιού και σoκολάτας, κρεμώδης και μακρά. Με μία φέτα αποξηραμένο πορτοκάλι βουτηγμένη στην bitter σοκολάτα. ΤΙΜΗ: 249,80 €

Strathisla 12 ετών: Πολύπλοκο malt, απαιτεί αποφασισμένους να λύσουν τους κώδικές του πότες. Αίσθηση γλυκών αρωμάτων στη μύτη εξελίσσεται σε ένα βελούδινο, δυνατό στόμα. Γεύση και άρωμα μιας πλούσιας παλιάς βιβλιοθήκης. Μετά το δείπνο, με λίγο νερό για να ανοίξει. Τίποτε άλλο. ΤΙΜΗ: 53 €

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών