ΠΟΤΑ

Τα κοκτέιλ του μέλλοντος

Αναζητώντας το προφίλ των κοκτέιλ του αύριο μέσα από τις εμπειρίες των κοσμογυρισμένων cocktail drinkers, που αλλάζουν το κατεστημένο και ξεπερνούν κάθε όριο.

Τα κοκτέιλ του μέλλοντος

The World Class

Το World Class των Reserve Brands της Diageo είναι ο θεσμός που έχει ως στόχο, με στοχευμένες ενέργειες, να εμπνεύσει και να μυήσει το κοινό στο fine drinking, τάση εξίσου σημαντική όσο και το fine dinning. Το World Class, λοιπόν, συνεργάστηκε με την The Future Laboratory, μία από τις κορυφαίες εταιρείες πρόβλεψης τάσεων διεθνώς, για να μελετήσουν το μέλλον των cocktails και να αποκαλύψουν τις νέες τάσεις που θα φέρουν την επανάσταση στις εμπειρίες απόλαυσης ποτού.

Το σήμερα

Η κουλτούρα των cocktails γνωρίζει τεράστια άνθηση και δεν δείχνει κανένα σημάδι πτώσης, με έρευνες να καταδεικνύουν πως μέχρι το 2020 περισσότεροι από 400 εκατομμύρια νέοι καταναλωτές θα απολαμβάνουν πολυτελή spirits. Εχοντας ξεφύγει από τα όρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, η cocktail-τάση κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση σε νέες, αναπτυσσόμενες αγορές. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κατανάλωση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί κατά 26%, στην Ασία κατά 15% και στην Κίνα κατά 22%.

Το αύριο

Τα cocktails, λοιπόν, δημιουργούν πια τις τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους bartenders να πειραματίζονται με νέα υλικά και να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες με βασικό στόχο να ικανοποιούν όλες τις αισθήσεις. Ας ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον μέσα από την έρευνα των World Class και ας εντοπίσουμε τις κυρίαρχες μελλοντικές τάσεις.

Οι τάσεις

Ριζοσπαστικά Cocktail: οι πρωτοπόροι ιδιοκτήτες μπαρ σπάνε τους παραδοσιακούς κανόνες και επανακτούν τη δημιουργικότητά τους – δημιουργώντας τα cocktail που εκείνοι θέλουν, όπως εκείνοι τα θέλουν… Μια φορά κι έναν καιρό, ο πελάτης είχε πάντα δίκιο. Η νέα γενιά των bartenders, όμως, είναι πιο πρόθυμη να εκφράσει τη γνώμη της και έχει σταματήσει να προσπαθεί να ευχαριστήσει όλους τους ανθρώπους, συνεχώς. Δεν θα λέγατε ποτέ στον chef ενός βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου πώς να ετοιμάσει τη σαλάτα σας, οπότε γιατί να πείτε σε έναν έμπειρο bartender πώς να ετοιμάσει το Mojito σας;

Συναισθηματικά Cocktails

Οι bartenders ήταν ανέκαθεν πρωτοπόροι όσον αφορά την επικοινωνία με τους ανθρώπους – η κοινωνική πτυχή της δουλειάς τους τους προσφέρει μεγάλη διορατικότητα σχετικά με το πώς σκέφτεται ο κόσμος. Τα μπαρ και τα πρωτοπόρα brand ποτού που διαμορφώνουν τις τάσεις καθιερώνουν νέους, ακόμη πιο καινοτόμους, τρόπους για να συνδεθούν βαθύτερα με τους καταναλωτές… Μέσα στην επόμενη δεκαετία, όλο και περισσότερα μπαρ θα παρουσιάζουν τα cocktails τους με βάση τη διάθεση. Ποτά δημιουργημένα για να προκαλούν ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, όπως ένα κόκκινο cocktail που θα προκαλεί την αυτοπεποίθηση, ένα κίτρινο που θα συμβολίζει τη φιλία ή ένα μαύρο που θα ταυτίζεται με την πειθαρχία.

Bartender με ταυτότητα ποτού

Tα όρια έχουν ξεπεραστεί και καθώς η κοινωνία μας εξελίσσεται πέρα από τις παραδοσιακές νόρμες των φύλων. Οι άνθρωποι που έχουν μια υγιή έλλειψη συμμόρφωσης με το κατεστημένο νιώθουν ακόμα πιο απελευθερωμένοι στις επιλογές των ποτών τους. Οι μέρες των cocktails που θεωρούνται αντρικά ή γυναικεία έχουν ξεπεραστεί.
Για παράδειγμα, υπάρχει το Brosé – όπου οι άντρες απολαμβάνουν χωρίς ντροπές ένα ροζέ κρασί, ενώ πλέον οι γυναίκες απολαμβάνουν με αυτοπεποίθηση ένα Old Fashioned.
Η Ιστορία σε ένα ποτήρι: τα cocktails πλέον χρησιμοποιούνται για να αφηγηθούν μια ιστορία και να μεταφέρουν τους καταναλωτές σε εξωτικούς προορισμούς. Τοπικά spirits όπως το Baijiu (αποσταγμένο από σιτάρι ή κολλώδες ρύζι με μια συνταγή πέντε χιλιάδων ετών) χρησιμοποιούνται για να συστήσουν τον κόσμο στις κινεζικές παραδόσεις.
Το πρωτοπόρο μπαρ Artesian του Λονδίνου εισχωρεί στις προσωπικές εμπειρίες των καταναλωτών του, ρωτώντας τους για τον προορισμό των τελευταίων διακοπών τους και δημιουργώντας ένα cocktail που ταυτίζεται με αυτόν και εγκλωβίζει τη διάθεση των διακοπών σε ένα ποτήρι.

Επίλογος

Συμπερασματικά ο Alex Kratena, ιδρυτής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας ποτού P(OUR), εξηγεί: «Πλέον οι καλύτεροι bartenders πρέπει να συμβαδίζουν με τον εξελιγμένο, εκπαιδευμένο και κοσμογυρισμένο cocktail drinker, ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες τους αλλά και το κάτι παραπάνω».
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών