ΠΟΤΑ

Τα ποτά της πίτσας + 5 συνταγές

Λευκό, κόκκινο ή ροζέ; Ή μήπως μια δροσιστική lager; Τα αλλαντικά ζητούν Αγιωρίτικο αλλά και Βeaujolais nouveau ενώ οι μαργαρίτες παίζουν σε πολλά ταμπλό...

19.06.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Τα ποτά της πίτσας + 5 συνταγές

 Η πίτσα, κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας εδώ και πολλά χρόνια πια, αντιμετωπίζεται «ελαφρά τη καρδία» όσον αφορά τους οινικούς της συνδυασμούς. Όμως είναι ένα από τα πιο προκλητικά πιάτα για παιχνίδια με ποτά.

  • Καθοριστικός παράγοντας το τυρί, που λιώνει και δημιουργεί την κρούστα: αν είναι αρκετά λιπαρό και αλμυρούτσικο, μας οδηγεί σε δροσερά λευκά κρασιά με οξύτητα, ακόμη και αφρώδη. Aν είναι πιο γλυκό, δεν θα έλεγε όχι σε ένα ημίξηρο ροζέ και σε καμία περίπτωση δεν θα αρνούνταν τη συντροφιά της μπίρας, από lager μέχρι μοναστηριακές.
  • Ας έρθουμε τώρα στα υλικά της πίτσας. Αν κυριαρχούν τα αλλαντικά -σαλάμι, μπέικον, λουκάνικα-, αλλά και τα μανιτάρια, στραφείτε σε ελαφρά φρουτώδη κόκκινα κρασιά: Αγιωργίτικο, κρητικά χαρμάνια με Κοτσιφάλι, αιγαιοπελαγίτικη Μανδηλαριά, ένα ωραίο Βeaujolais nouveau, αλλά και κάποιο στιβαρό ροζέ.
  • Η φρέσκια ντομάτα, σε συνδυασμό με αρωματικά και καλοκαιρινά λαχανικά, κολοκύθια και μελιτζάνες, θα χαρεί με τραγανά λευκά κρασιά με ανθώδη και φρουτώδη αρώματα. Επιλέξτε ανάμεσα σε Μοσχοφίλερα, Traminer, Sauvignon Blanc, Ντεμπίνες και Μαλαγουζιές. Αν στα λαχανικά προσθέσετε και αλλαντικό, μια red ale μπίρα θα σας ενθουσιάσει.
  • Μια ντοματένια πίτσα και όλες οι παραλλαγές της κλασικής Μαργαρίτας παίζουν σε πολλά ταμπλό, είτε με ροζέ κρασιά, είτε με κομψά λευκά, είτε με μια μεγάλη επιλογή από μπίρες.
  • Ιδανικός σύντροφος για όλες σχεδόν τις πίτσες, καλοκαιρινός, δροσερός και χαμηλός σε αλκοόλ, είναι ο μηλίτης οίνος, το Cider, που τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί ευρέως στη χώρα μας.

5 πίτσες του καλοκαιριού!:

 
Πίτσα «Caponata»


 

Λαδένια, η ελληνική


 

Μακεδονίτικη πίτσα, με βουβαλίσια μοτσαρέλα και δραμινό παστράμι


 

Πίτσα με ντομάτα, ξινοτύρι, μπούκοβο και σαλάμι Ευρυτανίας


 

Ελληνική πίτσα «4 τυριά»

Διαβάστε περισσότερα στον Οινοχόο!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών