ΠΟΤΑ

Three Cents για το καλοκαίρι

Ξένη δημοσίευση

04.07.2019| Updated: 25.06.2021
Three Cents για το καλοκαίρι

Τα θρυλικά premium, ελληνικά αναψυκτικά, φτιαγμένα χειροποίητα από μπαρτέντερς για… μπαρτέντερς, αυξάνουν την γκάμα τους.

Σαν αμερικάνικη, νουάρ ταινία του μεσοπολέμου: σε μια διψασμένη από την ποτοαπαγόρευση χώρα, μια νέα τάση βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να εξελιχθεί. Είναι η εποχή όπου μεσουρανούν οι soda fountains, οι παρασκευαστές σόδας και άλλων αναψυκτικών με δροσιστικές μπουρμπουλήθρες. Με μόλις 2 σεντς μπορεί κανείς να αγοράσει «Two Cents Plain», δηλαδή ανθρακούχο νερό, εμπλουτισμένο με διάφορα αρωματισμένα σιρόπια που με τη σειρά τους κόστιζαν ένα σεντ. Το ποτό των three cents, είναι η παρηγοριά σε όσους δεν κατάφερναν να έχουν πρόσβαση στο παράνομο αλκοόλ, ούτε με συνταγή γιατρού.

Να η ιστορία που ενέπνευσε την ομάδα των δημιουργών αυτών των premium αναψυκτικών. Οι Γιώργος Μπάγκος, Δημήτρης Νταφόπουλος, Γιώργο Τσιρίκος και Βασίλης Καλαϊντζής, τέσσερις διορατικοί άνθρωποι του χώρου των ποτών, αντιλήφθηκαν το σημαντικό κενό σε premium αναψυκτικά, μιας αγοράς που λατρεύει να αντλεί έμπνευση από την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Οι τέσσερις τους καταπιάστηκαν με τη δημιουργία των tailor made Three Cents, μιας σειράς 10 αναψυκτικών, που να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ώστε να αποτελούν, πρωτίστως, κομμάτι των δημιουργικών κοκτέιλ που ετοιμάζουν οι μπαρτέντερς. Στόχος τους άλλωστε από την αρχή, ήταν τα αναψυκτικά τους να αναδεικνύουν τα κοκτέιλ, χωρίς να πνίγουν το χαρακτήρα και να καπελώνουν τα αρώματα των αποσταγμάτων.

Φυσικά, η έμφαση στη λεπτομέρεια είναι αδιαπραγμάτευτη και η προτεραιότητα σε ελληνικές πρώτες ύλες, όπως το φυσικό μεταλλικό νερό Ροδοδάφνης για βάση, αλλά και η προσθήκη υψηλής ποιότητας διοξειδίου του άνθρακα, είναι δεδομένα για τους δημιουργούς των Three Cents. Οι πειραματισμοί και ο σχεδιασμός νέων προϊόντων καλά κρατούν, με τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην οικογένεια των Three Cents, να είναι το Cherry Soda με αληθινά φρέσκια, κερασένια γεύση που ανασύρει τρυφερές μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια, την Sparkling Lemonade που είναι η σύγχρονη προσέγγιση της σπιτικής γλυκόξινης λεμονάδας με ανθρακικό και το Dry Tonic, που είναι ξηρό, αυστηρό και όσο μπίτερ χρειάζεται, και με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Η καινούρια τριάδα είναι το αλατοπίπερο των κοκτέιλ. Είναι όμως ταυτόχρονα τόσο πολυδιάστατα και πραγματικά πεντανόστιμα αναψυκτικά που στέκονται μια χαρά σερβιρισμένα και μόνα τους.

Τρία Low ABV κοκτέιλ που εφέτος αποτελούν μεγάλη τάση…

Το ανθρακικό, καιρό τώρα, έχει γίνει μόδα, από τα κοκτέιλ μέχρι τα sparkling νερά με γεύσεις, και τα αναψυκτικά μικρής παραγωγής. Κι έτσι ειδικά εφέτος που η τάση προστάζει Low ABV κοκτέιλ με χαμηλό αλκοόλ, τα high end ανθρακούχα αναψυκτικά μπαίνουν ακόμα πιο δυναμικά στο παιχνίδι, δημιουργώντας συναρπαστικό και νόστιμο αποτύπωμα σε συνταγές άκρως καλοκαιρινές.

Crunchy Cherry soda
Συνδυασμός εκχυλισμάτων από διαφορετικά μέρη του κερασιού στην cherry soda, που τονώνεται με κρασί και φρούτα σε ένα δροσιστικό wine cocktail.

Υλικά

  • 3 μέρη λευκό αφρώδες ξηρό κρασί
  • 1 μέρος cherry soda
  • αποπυρηνωμένα τραγανά κεράσια
  • φύλλα μέντας

Διαδικασία
Γεμίζουμε με πάγο ποτήρια της σαμπάνιας ή του κρασιού. Προσθέτουμε μερικά κεράσια, φύλλα μέντας και το αφρώδες κρασί. Προσθέτουμε και συμπληρώνουμε με την cherry soda.

Sparkling Lemonade, Aegean Long Islands
Λεμόνια, limes και αυστραλιανής προέλευσης Finger Limes, δίνουν έντονη αρωματική πολυπλοκότητα. Έμπνευση το Αιγαίο και τα καλοκαιρινά μελτέμια.

Υλικά

  • 3 μέρη Sparkling Lemonade
  • 1 μέρος λικέρ μαστίχας
  • σπρέι ροδόνερο
  • κλαδιά από φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
  • συριανά λουκούμια, κομμένα σε πολύ μικρές μπουκιές

Διαδικασία
Σερβίρουμε τη μαστίχα και την Sparkling Lemonade σε ψηλό ποτήρι γεμάτο με πάγο. Τοποθετούμε σε κάθε ποτήρι από ένα κλαδί θυμάρι ή ρίγανη, ψεκάζουμε με το σπρέι ροδόνερου και σερβίρουμε με τα συριανά λουκούμια.

Dry (salty + dirty) Tonic
Ελαφρύ σαν πούπουλο, με λιγότερη ζάχαρη, το Dry Tonic έχει αυθεντική γεύση αληθινής κινίνης με αναζωογονητική πικράδα, συνοδευμένη με αρώματα εξωτικών εσπεριδοειδών και λιγότερη ζάχαρη.

Υλικά

  • 2 μέρη Dry Tonic
  • 2 μέρη ξηρό βερμούτ
  • ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
  • φλούδες από λάιμ
  • άλμη από ελιές

Διαδικασία
Βάζουμε στο ποτήρι πάγο, τα φύλλα του κόλιανδρου και τις φλούδες του λάιμ, συμπληρώνουμε με το βερμούτ, προσθέτουμε μερικές σταγόνες άλμη από ελιές και τέλος προσθέτουμε το Dry Tonic.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών