ΠΟΤΑ

Τόνικ: Το mixer του καλοκαιριού

Δοκιμάσαμε έξι τόνικ που κυκλοφορούν στην αγορά και καταλήξαμε ότι δεν έχουν όλα την ίδια γεύση, αν και προορίζονται για τον ίδιο σκοπό.

15.06.2022
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Τόνικ

Οι γευστικές διαφορές των τόνικ έγιναν ξεκάθαρες όταν τα βάλαμε το ένα δίπλα στο άλλο και τα τεστάραμε γουλιά τη γουλιά.

Γλυκό, πολύ γλυκό, πιο όξινο, άλλο αρωματικό και άλλο επίπεδο. Ιδού μερικές πληροφορίες για το πώς να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στο προφίλ του ποτού σας και κάποιες προτάσεις για τόνικ που βρήκαμε στα ράφια.

Το ιδανικό τόνικ πρέπει να

• Έχει πολύ διοξείδιο του άνθρακα, καθώς το ανθρακικό βοηθάει στο να ανέβουν ψηλά τα αρώματα του ποτού.
• Είναι πικρό, με γενναία δόση κινίνης.
• Είναι ισορροπημένο, όχι πολύ ξηρό και όχι γλυκό.

Tips

Ένα τέλειο highballl με τόνικ χρειάζεται ένα πολύ παγωμένο ποτό και ένα πολύ παγωμένο τόνικ. Στο ποτήρι βάλτε πρώτα τον πάγο, μετά το αλκοόλ και ύστερα απογεμίστε με αναψυκτικό.

Αν δεν θέλουμε να καταναλώσουμε πολλή ζάχαρη, όταν προμηθευόμαστε τόνικ, στον θερμιδικό πίνακα της συσκευασίας ελέγχουμε όχι τα σάκχαρα, αλλά τον αριθμό των υδατανθράκων. Επιλέγουμε αυτό με τον χαμηλότερο αριθμό.

Όσο πιο πολλές μπουρμπουλήθρες έχει το τόνικ, τόσο πιο όξινο είναι. Τα τόνικ που είναι γλυκά είναι και πιο ήρεμα.

Η επιλογή

Fever-Tree Tonic Mediterranean

Πιο ξινό και σχετικά bubbly. Έχει βοτανικά αρώματα και θα ταίριαζε με κάποιο αντίστοιχα βοτανικό τζιν, όπως το ελληνικό τζιν VotanikoN, που παρασκευάζεται από 20 βότανα, ή το ευβοιώτικο Grace, στιβαρό και αρωματικό.

Aegean Tonic Three Cents

Με την πρώτη «ακούς» το αγγούρι, τον βασιλικό και τον δυόσμο. Τα πληθωρικά του αρώματα το κάνουν να μοιάζει πιο γλυκό από ό,τι είναι, η ζάχαρη όμως παραμένει σχετικά χαμηλά. Ιδανικός συνδυασμός με ένα τζιν που μυρίζει αγγούρι, όπως το Hendrix ή το Gin Mare, για να απογειωθεί η γεύση του.

The London Essence Original Indian

Τα χαμηλά επίπεδα ζάχαρης (μόνο 3,9 γρ.) μπορεί να το κάνουν να υστερεί σε… σώμα. Ωστόσο, το ότι είναι σχετικά ουδέτερο το κάνει πασπαρτού. Θα το προτείναμε με Aperol ή Campari.

Schweppes

Αρκετά γλυκό, περιέχει και ζάχαρη και εναλλακτικά γλυκαντικά. Οι μπουρμπουλήθρες είναι μετριασμένες, ωστόσο διακρίνεται ένα άρωμα εσπεριδοειδών. Θα ταίριαζε με ένα τζιν όπως το Aviation, ένα αμερικανικό τζιν από το Όρεγκον, με έντονες νότες από πορτοκάλι.

Tuborg

Ένα από τα πιο γλυκά της δοκιμής, με 7,9 γρ. υδατάνθρακες στα 100. Η αυξημένη ζάχαρη, που έχει την ιδιότητα να μεταφέρει και τα αρώματα, του δίνει ξεκάθαρο, λεμονάτο άρωμα. Θα το προτείναμε με ένα αρκετά ξηρό τζιν για ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Λουξ

Η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη, 9 γρ./100, εκτός από αρκετά γλυκό, το κάνει και αρκετά bubbly. Θα το συνδύαζα με ένα ροζ τζιν, όπως το Pink Mataroa από την Αριδαία, ή με ένα Bombay Sapphire και μία φέτα γκρέιπφρουτ.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 62.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών