ΠΟΤΑ

Τσίπουρα εκ… καρδιάς

Πείτε το τσίπουρο, ρακί ή τσικουδιά, ακόμα και απόσταγμα σταφυλής να το πείτε, το ίδιο ποτό θα πιείτε.

30.11.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Τσίπουρα  εκ… καρδιάς

Πείτε το τσίπουρο, ρακί ή τσικουδιά, ακόμα και απόσταγμα σταφυλής να το πείτε, το ίδιο ποτό θα πιείτε. Φυσικά, υπάρχουν διαφορές από παραγωγό σε παραγωγό, από περιοχή σε περιοχή και από ποικιλία σε ποικιλία σταφυλιού, όμως η μέθοδος παραγωγής είναι ακριβώς η ίδια, και ας διαφέρει το όνομα. Πρόκειται για την απόσταξη των στεμφύλων που προκύπτουν από το πάτημα σταφυλιών για οινοποίηση, και το αποτέλεσμα είναι η παραλαβή της «καρδιάς» του αποστάγματος. Σημαντικότερο όλων είναι πως το τσίπουρο πρέπει να είναι εμφιαλωμένο. Γιατί, εκτός των άλλων, είναι θέμα ποιότητας και ασφαλούς κατανάλωσης.

1. Τσίπουρο κτήμα Σιγάλα
Αν η φάβα και οι ντοματοκεφτέδες είχαν στόμα, δεν θα έπιναν άλλο από αυτό το τσίπουρο. Είναι φτιαγμένο από στέμφυλα σαντορινιού Ασύρτικου και η θρυλική ποικιλία αφήνει ξεκάθαρα το στίγμα της.

2. Τσίπουρο Ζαχαρία, Lost Lake Distillery
Τούτο εδώ το τσίπουρο μαρτυρά την εμπειρία και την ικανότητα του αποσταγματοποιού, ο οποίος χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα χυμώδη στέμφυλα του Ροδίτη που καλλιεργείται βιολογικά στην κοιλάδα των Μουσών στη Βοιωτία. Μοσχοβολάει βότανα, ξύσμα εσπεριδοειδών και φρέσκο σταφύλι.

3. Πνεύμα Τσίπουρο από Μαυροδάφνη, Λευτέρης Θερμός-Θανάσης Παρπαρούσης
Θανάσης Παρπαρούσης και Λευτέρης Θερμός ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα μονοποικιλιακό τσίπουρο από στέμφυλα πατρινιάς Μαυροδάφνης. Ρωμαλέο και γενναιόδωρο, με γευστικό πλούτο, νότες από μέλι και φρούτα, με νεύρο και φρεσκάδα.

4. Ασημένια Λίμνη, Κτήμα Γκλίναβος
Διπλοαποσταγμένα στέμφυλα Ντεμπίνας, της αγέρωχης ηπειρώτικης ποικιλίας, δίνουν αυτό το κρυστάλλινο τσίπουρο με το κρεμώδες στόμα. Η εμπειρία των ανθρώπων στο Κτήμα Γκλίναβου δεν κρύβεται. Η λεπτότητα και η φινέτσα του είναι απαράμιλλες.

5. Τσικουδιά Μανουσάκη
Σε μπουκαλάκι που μοιάζει με ελιξίριο και με ετικέτα όπου φιγουράρει ο Μινώταυρος, εμφιαλώνεται μια κρυστάλλινη τσικουδιά φτιαγμένη στα Χανιά, στο οινοποιείο Nostos Μανουσάκη, από στέμφυλα ποικιλίας Roussanne. Φερθείτε του… κρητικά και συνοδεύστε με ασκορδουλάκους, πηχτόγαλο και χοχλιούς.

6. Απόσταγμα Σταφυλιού Μοσχάτου Αμβούργου, Τσιλιλής
Φινέτσα, κρυστάλλινη καθαρότητα και λεπτότητα μοσχάτων αρωμάτων. Αν το σερβίρετε στο σωστό ποτήρι (αυτό της γκράπας δηλαδή) και μυρίσετε προσεκτικά, θα νιώσετε νότες εσπεριδοειδών, ανθέων και σταφυλιού. Έχει στόμα κοφτερό, γεμάτο νεύρο, αρωματικό και ξηρό. 

7. Τσίπουρο των φίλων, Οινοποιείο Λαφαζάνη
Μερακλίδικη απόσταξη, ποτό φτιαγμένο για μεγάλες παρέες, όπως λέει και το όνομά του. Μοσχάτα, Σαββατιανά και Αγιωργίτικα στέμφυλα μπήκαν στο καζάνι, για να καταλήξουν σε κομψά μπουκάλια ως απόσταγμα με φρουτώδη αρώματα και γεύση.

8. Δεκαράκι, Οικογένεια Βασδαβάνου
Ένα φροντισμένο τσίπουρο στεμφύλων Μαλαγουζιάς, από τα απέραντα αμπελοτόπια του Δαμασιού, αδερφάκι με τα επίσης μονοποικιλιακά από Ροδίτη και Μοσχάτου Τυρνάβου. Φινέτσα και ένταση μαζί, με βότανα, λεμόνι, εσπεριδοειδή και πράσινο μήλο.

9. Απόσταγμα Ροδίτη, Μπαμπατζίμ
Να πώς ένας κορυφαίος αποσταγματοποιός καταφέρνει να προικίσει το απόσταγμα με όλα εκείνα τα αναμενόμενα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Εδώ, λοιπόν, ο Ροδίτης δίνει μύτη με νότες από λευκόσαρκα φρούτα και βότανα, και στόμα εξίσου εκφραστικό, φρουτώδες και ντελικάτο, με μια γλυκιά υποψία στο φινίρισμα. Κρύο κρύο πίνεται και ως απεριτίφ, ενώ του πάνε επίσης οι τηγανητοί μεζέδες, όπως κεφτεδάκια, τυροπιτάκια, πατατοκροκέτες κ.ά.

Αξίζει να τιμήσετε και τα κλασικά, όπως είναι το premium Methexis Μοσχάτο, αλλά και το κλασικό Ηδωνικό από το Κτήμα Λαζαρίδη, το Avaton του Τσάνταλη, το Συνεταιριστικό Τσίπουρο Τυρνάβου και το τσίπουρο Ζήτα από ποικιλία Ντεμπίνα από τη Ζοίνος Ζίτσα. Ανακαλύψτε τα μικρής παραγωγής από το Syros Distillery και την οικογένεια Μακρυωνίτη, κι από το Αποστακτήριο Άνδρου στον Πιτροφό το anDrop. Εξαιρετικές επιλογές είναι το Αβαρινό του Οινοποιείου Νέστωρ, το σερραϊκό τσίπουρο Βλαδίκα, το τσίπουρο Σονιάδη και εκείνα της Οικογένειας Αποστολάκη και της οικογένειας Μελισσανίδη.


Που τα βρίσκουμε: Σε σούπερ μάρκετ και επιλεγμένες κάβες (διαδικτυακές και μη), όπως www.greeceandgrapes.comwww.houseofwine.gr, Vinoterra, KylixMr Vertigo και Χάλαρης.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT