ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Σαρακοστή: Τι πίνουμε με τα λαδερά και τα όσπρια και τι με τα θαλασσινά;

Οrange από Μοσχάτο και παλαιωμένο τσίπουρο, Μαυροφίλερο και τσικουδιά: ο Άρης Σκλαβενίτης επιλέγει κρασιά και αποστάγματα που συνοδεύουν ιδανικά τις βασικές κατηγορίες φαγητών της νηστείας.

19.03.2024| Updated: 26.03.2024
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Σαρακοστή: Τι πίνουμε με τα λαδερά και τα όσπρια και τι με τα θαλασσινά;

Τι κρασί θα ανοίξουμε όταν το μενού έχει όσπρια; Ποιο απόσταγμα ταιριάζει με θαλασσινά και τι θα πίναμε με ένα λαδερό πιάτο; Οι βασικές κατηγορίες φαγητών της νηστείας και οι… πνευματώδεις φίλοι τους.

Όσπρια

Muscat Orange Κτήμα Σκλάβου Κεφαλονία

Φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά, αρακάς και φάβα είναι φαγητά με έντονες γεύσεις, που δύσκολα συνδυάζονται με κρασί. Εκτός κι αν είναι ένα πορτοκαλί κρασί (ερυθρή οινοποίηση σε λευκές ποικιλίες, που σημαίνει ότι ο χυμός του σταφυλιού μένει με τα στέμφυλα για κάποιο διάστημα). Το orange Μοσχάτο από το Κτήμα Σκλάβου στην Κεφαλονιά είναι ένα κρασί με έντονα αρώματα γερασμένων ανθέων, ώριμων εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων και μακρά επίγευση. Ιδανικό ταίρι για τα όσπρια.

Παλαιωμένο Τσίπουρο Οικογένεια Σπυρόπουλου Εύβοια

Εναλλακτικά, θα έλεγα σε όποιον είναι φίλος του αποστάγματος να δοκιμάσει ένα παλαιωμένο τσίπουρο από την οικογένεια Σπυρόπουλου, που έχει την ένταση, την πολυπλοκότητα και τη δομή να αντέξει δίπλα σε τόσο έντονα πιάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ13 Ελληνίδες οινοποιοί μέσα από τα κρασιά τους: Οι ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε13 Ελληνίδες οινοποιοί μέσα από τα κρασιά τους: Οι ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε

Θαλασσινά

Ξηρικά Microvinifications Ξυνιστέρι Οινοποιείο Βουνί Παναγιά Κύπρος

Τα θαλασσινά την περίοδο της νηστείας είναι στο φόρτε τους. Δίπλα τους χρειάζονται κάτι δροσερό με δομή. Η πρώτη επιλογή μου θα ήταν τα Ξηρικά, μια πειραματική οινοποίηση της κυπριακής ποικιλίας Ξυνιστέρι, από το οινοποιείο Βουνί Παναγιά. Την ετικέτα σχεδιαστικά έχει επιμεληθεί η Αλεξάνδρα Μανουσάκη (από το ομώνυμο οινοποιείο της Κρήτης). Ένα κρασί με mineral αίσθηση, που παλαιώνει 24 μήνες πριν βγει στην αγορά.

Τσικουδία Roussanne Οινοποιείο Μανουσάκη Κρήτη

Από την άλλη, έχουμε την τσικουδιά του οινοποιείου Μανουσάκη από τη γαλλική ποικιλία Roussanne, ένα «φάρμακο» για όσους την επιλέξουν. Πίνεται δροσερή, ιδανικά σε ποτήρι κρασιού, αλλά θα ήταν ωραία η αίσθηση και ενός παραδοσιακού μικρού ποτηριού ταβέρνας.

Όστρακα

Petnat Σαββατιανό Μικροοινοποιία Μυλωνά Αττική

Τα όστρακα είναι πραγματικά από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στο τραπέζι. Αν βρείτε φρέσκες γυαλιστερές, κυδώνια, φούσκες και διάφορα άλλα όστρακα, θυμηθείτε ότι τους ταιριάζουν οι φυσαλίδες. Σας προτείνω το αφρώδες κρασί της Μικροοινοποιίας Μυλωνά, από την ποικιλία Σαββατιανό, παρασκευασμένο με τη μέθοδο Petillant Naturel (PetNat εν συντομία) και κλεισμένο με καπάκι μπίρας. Ένα ευχάριστο, δροσερό αφρώδες κρασί, με αρώματα πράσινων εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων.

Απόσταγμα Ψαράδες Δαφνί Κτήμα Λυραράκη Κρήτη

Ένα νέο απόσταγμα οίνου από την ποικιλία Δαφνί και το Κτήμα Λυραράκη, έντονα αρωματικό, με βοτανικό χαρακτήρα και αρώματα εσπεριδοειδών. Απολαύστε το παγωμένο μαζί με τα όστρακά σας.

Λαδερά

Το κοκκινάκι Μαύρο Ποταμίσι-Μανδηλαριά-Κουμαριανό Domaine de Kalathas Τήνος

Κολοκυθάκια, φασολάκια, ανθοί, γίγαντες, σπανακόρυζο, γεμιστά, αγκινάρες, μελιτζάνες, φασολάδα, κουκιά… Μεγάλη κατηγορία τα λαδερά, τι κρασί θα τους ταίριαζε; Πρώτη επιλογή μου είναι ένα κρασί μηδενικών επεμβάσεων από το νησί της Τήνου, από τις τοπικές και αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες Μαύρο Ποταμίσι, Μανδηλαριά και Κουμαριανό. Ένα ροζέ γαστρονομικό, με αρώματα ώριμων φρούτων, βοτάνων, ζωικό χαρακτήρα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Απόσταγμα Οίνου Gardina Κατώγι Αβέρωφ Μέτσοβο

«Gardina» στη βλάχικη τοπική διάλεκτο σημαίνει «κήπος». Εύκολο να καταλάβεις γιατί το ονόμασαν έτσι. Είναι ένα απόσταγμα από τοπικές ποικιλίες του Μετσόβου, με έντονα αρώματα βοτάνων και λουλουδιών. Αν το δροσίσετε λίγο, θα ταιριάξει μια χαρά με τα λαδερά σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι εμφιαλωμένες τσικουδιές αλλάζουν το παιχνίδιΟι εμφιαλωμένες τσικουδιές αλλάζουν το παιχνίδι

Σνακ

Salto Wild Yeast  Μαυροφίλερο Κτήμα Σκούρα Πελοπόνησσος

Νηστίσιμα σνακ μπορεί να είναι οι μπρουσκέτες, τα κριτσίνια, οι μπάρες, τα σάντουιτς… Σίγουρα θέλουμε κάτι
ελαφρύ δίπλα τους, ας πούμε ένα κρασί aperitif. Όπως το Μαυροφίλερο του Κτήματος Σκούρα, ένα έντονα αρωματικό κρασί, με αρώματα ανθέων (τριαντάφυλλο) και εσπεριδοειδών, τραγανή οξύτητα και μέτριο σώμα.

The Finest Artisanal Tsikoudia Syrah Αποσταγματοποιείο 35N Κρήτη

Για τους Κρητικούς, η τσικουδιά λογίζεται ως apetitif. Η συγκεκριμένη είναι ένα απόσταγμα από την ποικιλία Syrah, με φρουτώδη χαρακτήρα. Θα πρότεινα να την πιείτε αρκετά παγωμένη, δίπλα σε ντάκο, ελιές και παξιμάδια.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών