ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Τα 10 καλύτερα Κεφαλονίτικα κρασιά

Ένας από τους πιο ιδιαίτερους αμπελώνες της χώρας μας, με μεγάλη δυναμική και αρκετές γηγενείς ποικιλίες, μας δίνει κρασιά με χαρακτήρα. 

26.07.2021| Updated: 28.07.2021
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη Εικονογράφηση: Κακκαβά Ακριβή
Τα 10 καλύτερα Κεφαλονίτικα κρασιά

Επιλέγουμε τα δέκα κρασιά που αποτυπώνουν καλύτερα το ιδιαίτερο terroir της Κεφαλονιάς.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

1 Ρομπόλα Wild Paths 2020, Gentilini Winery & Vineyards

Το οινοποιείο Gentilini είναι γνωστό για τα εξαιρετικά κρασιά που παράγει από την ποικιλία Ρομπόλα. Με το Wild Paths, που παράγεται από αμπελώνες σε υψόμετρο 850 μ. στις πλαγιές του Αίνου, ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος μαζί με τον οινολόγο του Κτήματος, Αλέξανδρο Δούκα,μας δίνουν μια «κρυστάλλινη» έκφραση της ποικιλίας σε ένα κρασί με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης (πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε μια παλιά Ρομπόλα, τουλάχιστον πέντε έξι ετών).

2 Truth 2019, Ρομπόλα Ορεάλιος Γη

Ο Συνεταιρισμός Κεφαλονιάς ιδρύθηκε το 1982 από 79 αμπελουργούς και τώρα έχει πάνω από 300 μέλη. Πραγματικά κάνει πολύ ποιοτική δουλειά. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αλλαγή ονόματος σε «Ορεάλια Γη» και, με την πολύτιμη βοήθεια του διευθυντή, Κώστα Μπαζίγου, έχει καταφέρει από το 2010 να κατηγοριοποιεί τα σταφύλια σε ποιότητες. Το Truth είναι μια premium Ρομπόλα από σταφύλια Α ́ποιότητας, που παράγονται από τις περιοχές Βαλσαμάτα, Φραγκάτα, Τρογιανάτα αλλά και από την κοιλάδα των Ομαλών.

3 Lacomatia 2020, Ρομπόλα, Κτήμα Σκλάβου

Το Κτήμα Σκλάβου είναι γνωστό για τους ήπιας παρέμβασης οίνους που παράγει, πρόσφατα πιστοποιημένους βιοδυναμικούς. Τα Λακομάτια είναι μία από τις υπο-περιοχές παραγωγής Ρομπόλας, όπου σε έναν μαγευτικό αμπελώνα ο Ευρυβιάδης Σκλάβος παράγει μια single vineyard Ρομπόλα παγκόσμιου επιπέδου, με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, η οποία θέτει υποψηφιότητα ως ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά κρασιά.

4 Notes 2020, Μοσχοφίλερο-Syrah, Gentilini Winery & Vineyards

Το οινοποιείο Gentilini, όπως αναφέραμε ήδη, κάνει εξαιρετικές Ρομπόλες, όμως και το ροζέ Notes του 2020 είναι ένα κρασί που δεν πρέπει να χάσετε. Είναι ένα χαρμάνι Μοσχοφίλερου και κοσμοπολίτικου Syrah με μεγάλη αρωματική ένταση κόκκινων, ζουμερών φρούτων (κεράσι, φράουλα και βατόμουρο), με έντονο τον ανθικό χαρακτήρα του Μοσχοφίλερου και προεξάρχον το άρωμα του τριαντάφυλλου. Ένα κρασί με τονισμένη οξύτητα και μέτριο σώμα, ιδανικό για το καλοκαίρι.

5 Λυγιά 2020, Τσαούσι, Οινοποιείο Σαρρή

Το 2012 ο Πάνος Σαρρής άρχισε να φτιάχνει τα πρώτα δικά του κρασιά, ενώ το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά οινοποίησης στον δικό του χώρο. Τα αμπέλια του οινοποιείου βρίσκονται κυρίως στις περιοχές Φαγιάς και Πανωχώρι. Η Λυγιά είναι μια orange οινοποίηση (ερυθρή οινοποίηση σε λευκά σταφύλια) της γηγενούς ποικιλίας Τσαούσι, χωρίς καμία προσθήκη στο οινοποιείο. Στο χρώμα είναι πορτοκαλί και ελαφρά θολό, με έντονα αρώματα υπερώριμων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, ενώ στο στόμα έχει έντονη εκχύλιση και αίσθηση τανινών. Είναι ξεκάθαρα ένα γαστρονομικό κρασί.

6 V for Vostilidi 2019, Βοστιλίδι, Οινοποιείο Σαρρή

Το Βοστιλίδι είναι μια ποικιλία των Ιονίων νήσων σχετικά δύσκολη στην οινοποίησή της, γιατί βγάζει πάντα μια αρκετά στυφή αίσθηση από τις τανίνες που έχει. Ο Πάνος Σαρρής κατάφερε να φέρει την «επανάσταση» με το V for Vostilidi και να δημιουργήσει ένα κρασί από την ποικιλία αυτή, που ναι μεν έχει έντονο χαρακτήρα με γλυφή αίσθηση και γεμάτο σώμα, αλλά όλα τα στοιχεία μαζί ισορροπούν τέλεια.

7 Mademoiselle Haritatou 2018, Μαυροδάφνη, Κτήμα Χαριτάτου

Η οικογένεια Χαριτάτου έχει ένα μαγευτικό Κτήμα που πρέπει όλοι μας να επισκεφθούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, ένα οικοσύστημα αυτόνομο, που παράγει μοναδικά κρασιά από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Η Mademoiselle Haritatou είναι μια κομψή «κυρία» από την ποικιλία Μαυροδάφνη, μια ξηρή εκδοχή της ποικιλίας με χαρακτήρα έντονου φρέσκου φρούτου, μπαχαρικών και βοτάνων. Ιδανική επιλογή για τους καλοκαιρινούς μήνες.

8 Mavro 2019, Μαυροδάφνη, Οινοποιείο Πετρακόπουλου

Το οινοποιείο ξεκίνησε επίσημα το 2002 στον Ελιό από το Νίκο Πετρακόπουλο, ενώ το 2006 στην ομάδα προστέθηκε η Κική Σιαμέλη, μια εξαιρετικά ταλαντούχα οινολόγος, η οποία έδωσε τον δικό της χαρακτήρα στα κρασιά του οινοποιείου. Το Μαύρο έχει πάρει το όνομά του από την ποικιλία Μαυροδάφνη. Πρόκειται για άλλη μία ξηρή εκδοχή της ποικιλίας, αυτή τη φορά με περισσότερο βαρέλι και άλλη προσέγγιση, ένα κρασί με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, βάθος και πολυπλοκότητα.

9 Monambeles 2019, Μαυροδάφνη, Κτήμα Σκλάβου

Ο Ευρυβιάδης Σκλάβος ήταν αυτός που πίστεψε πρώτος στη Μαυροδάφνη, εμφιαλώνοντάς τη σε ξηρή εκδοχή το 1995. Ο Ευρυβιάδης σπούδασε γεωπονική στη Βουλγαρία και η επαφή του με το αμπέλι είναι πράγματι ιδιαίτερη, αγαπάει να βρίσκεται ανάμεσα στους αμπελώνες και να νιώθει τη γη. Το Monambeles είναι ένα ακόμα single vineyard κρασί από τον αμπελώνα του στην ομώνυμη περιοχή, το οποίο έχει μεγάλη πολυπλοκότητα και βάθος, που σε κάνουν πραγματικά να απορείς με τις δυνατότητες αυτής της ποικιλίας και τα περιθώρια παλαίωσης που μπορεί να έχει.

10 Muscat of Kefalonia 2019, Μοσχάτο, Οινοποιείο Πετρακόπουλου

Ίσως το κορυφαίο φρέσκο ελληνικό Μοσχάτο που έχω δοκιμάσει εδώ και πολλά χρόνια. Προσπαθώ να θυμηθώ κάτι αντίστοιχο, αλλά η κομψότητα αυτού του κρασιού σε συνδυασμό με τα αρώματα του μελιού, των ανθέων, των πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων και την οξύτητά του, που ισορροπεί φανταστικά με τα σάκχαρα του κρασιού, νομίζω ότι δεν έχουν σύγκριση. Πραγματικά ένα σπουδαίο κεφαλονίτικο γλυκό κρασί.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών