ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Τι πίνουν οι Ισπανοί;

Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε κάποια εξαιρετικά ισπανικά ποτά από διάφορες κατηγορίες.

13.07.2021
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Τι πίνουν οι Ισπανοί;

Brandy Cardenal Mendoza

Τα Brandy de Jerez έχουν μεγάλη ιστορία και παγκόσμια φήμη. Το 1887, ο ιδιοκτήτης, Sanchez Romate Hermanos, ξεκίνησε να φτιάχνει μοναδικά μπράντι για δική του κατανάλωση. Δεν άργησε να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα και έτσι αποφάσισε να τα εμπορευτεί με την ονομασία Cardenal Mendoza. Το μπράντι αυτό παλαιώνει για περίπου 15 χρόνια στην περιοχή Jerez de la Frontera, σε βαρέλια από Oloroso και Pedro Ximenez Sherry, με μια ιδιαίτερη και παραδοσιακή τεχνική της περιοχής, γνωστή από την παλαίωση των οξειδωτικών κρασιών Sherry, η οποία ονομάζεται σύστημα solera. Έντονο και πολύπλοκο με αρώματα μπαχαρικών, κανέλας, καραμέλας, καφέ, σοκολάτας, βανίλιας, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι πλούσιο, με ενσωματωμένο αλκοόλ και μακρά επίγευση.

Gin Mare, Mediterranean Gin

Το 2008 ήταν η χρονιά κυκλοφορίας του πρώτου μεσογειακού τζιν με καταγωγή από την Ισπανία. «Mare» σημαίνει «θάλασσα», ένα τζιν βγαλμένο από τη θάλασσα λοιπόν, με έντονη φρεσκάδα. Το αποστακτήριο βρίσκεται σε ένα ψαροχώρι μεταξύ του Costa Brava και του Costa Dorada, ενώ κάθε παρτίδα παραγωγής είναι μόλις 250 λίτρα. Είναι ένα πολύπλοκο τζιν με αρώματα βοτάνων και βασικό συστατικό τις ισπανικές ελιές arbequina. Επίσης έχει αρώματα εσπεριδοειδών, κάρδαμου, κόλιανδρου, θυμαριού, βασιλικού, δεντρολίβανου, πεύκου και άρκευθου, που καλλιεργεί η ίδια η οικογένεια. Έντονα βοτανικό, με λιπαρό και πλούσιο σώμα. Σίγουρα τα σύνορα της Ισπανίας είναι μικρά για να το συγκρατήσουν, είναι ένα από τα καλύτερα τζιν παγκοσμίως, ιδανικό και για καλοκαιρινά κοκτέιλ.

Vina Tondonia Reserva, Tempranillo-Garnacho-Graciano-Mazuelo, R. Lopez de Heredia, Rioja

Η Ριόχα είναι η πιο διάσημη ονομασία προέλευσης κρασιού της Ισπανίας και ανήκει στις κλασικές οινοπαραγωγούς περιοχές της Ευρώπης, όπως το Bordeaux, η Βουργουνδία, το Chianti και το Barolo. Η κυρίαρχη ποικιλία είναι το Tempranillo και το blend συμπληρώνεται από τις ποικιλίες Grenache, Mazuelo και Graciano. Το οινοποιείο R. Lopez de Heredia βρίσκεται στο χωριό Haro κι είναι από τα παλιότερα, από το 1877, ενώ στο τιμόνι του βρίσκεται η Maria José Lopez de Heredia. Τα κρασιά του φημίζονται για τη μακροχρόνια παλαίωσή τους. Αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων αλλά και ξερών, νότες βανίλιας, μπαχαρικών και δρυός, με ισορροπημένη οξύτητα, βελούδινες τανίνες, μέτριο σώμα και μακρά επίγευση.

Sherry Manzanilla, La Gitana En Rama, Bodegas Hidalgo

Τα Sherry είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ισπανική γαστρονομική κουλτούρα. Είναι κρασιά με χαρακτήρα, που παράγονται σε πολλά διαφορετικά στιλ, αλλά όλα τους έχουν λιγότερο ή περισσότερο αυτόν τον οξειδωτικό χαρακτήρα που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Ο οίκος Bodegas Hidalgo είναι από τους καλύτερους στην περιοχή του Jerez. Η Manzanilla La Gitana En Rama είναι ουσιαστικά ένα Fino Sherry που έχει εμφιαλωθεί κατευθείαν από το βαρέλι, χωρίς καμία κατεργασία σταθεροποίησης, φιλτραρίσματος και διαύγασης. Έντονο, με οξειδωτικό χαρακτήρα, αρώματα ξερών φρούτων και καρπών, φλούδες εσπεριδοειδών, ζύμης, βοτάνων, δρυός. Στο στόμα είναι ξηρό, με μια υφάλμυρη αίσθηση και ισορροπημένη οξύτητα.

Vodka Wint & Lila

Πήρε το όνομά της από τον Juan de Wint και τη Margarita de Lila Bianco, μετά τον γάμο τους στην παραλιακή περιοχή του Candiz στην Ισπανία, το 1646, και είναι μια ιστορία αγάπης. Το brand ανήκει στην εταιρεία Casalbor Wines & Spirits, ένα αποστακτήριο γνωστό, με ιστορία 200 ετών. Η Wint & Lila παράγει επίσης πολύ υψηλής ποιότητας gin. Η Vodka έχει ως βάση τα σιτηρά κι είναι μια βότκα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Αποστάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο: πέντε φορές με νερό που περνάει από αντίστροφη ώσμωση και δίνει έναν κρυστάλλινο χαρακτήρα. Διαυγής στην όψη, με φινετσάτη μύτη. Κυριαρχούν αρώματα σιτηρών και δημητριακών, καθώς και εσπεριδοειδών και φλούδες αυτών. Στο στόμα είναι ισορροπημένη, με λιπαρή υφή.

Estrella Inedit

Η Estrella είναι μια μπίρα άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ισπανία αλλά και τη γαστρονομία της. Δημιουργήθηκε το 2008 από τον διάσημο σεφ Ferran Adria και την ομάδα οινοχόων του εστιατορίου του, elBulli. Είναι ένας συνδυασμός Pilsner και Wheat μπίρας, που δίνει στο τελικό προϊόν περισσότερο σώμα και ένα πιο μαλακό και στρογγυλό στόμα. Το χρώμα της είναι μέτριο χρυσαφί, ελαφρώς θολό, γιατί είναι αφιλτράριστη. Η Inedit είναι αρωματισμένη με μπαχαρικά όπως η γλυκόριζα, ο κόλιανδρος, αλλά και με φλούδες εσπεριδοειδών, ενώ ο λυκίσκος δίνει μια χαρακτηριστική πικράδα και βοτανικότητα στην μπίρα. Ο αφρισμός της είναι κρεμώδης και το διοξείδιο είναι καλά ενσωματωμένο.

Vermouth Rojo, Bodegas, Emilio Lustau

Η ιστορία του οίκου Lustau πάει πίσω στο 1896. Από τα πιο γνωστά και ποιοτικά οινοποιεία στην περιοχή του Jerez. Έχει βραβευτεί το 2011 ως το καλύτερο ισπανικό οινοποιείο και το 2014 και το 2016 ως ο καλύτερος παραγωγός Sherry από το International Wine & Spirit Competition. Τα βερμούτ του είναι χαρμάνι από δύο διαφορετικά κρασιά Sherry: του ξηρού με αρώματα ξηρών καρπών στιλ Amontillado και του γλυκού με αρώματα μπαχαρικών, μαύρης σοκολάτας στιλ Pedro Ximenez. Το Vermouth Rojo είναι γλυκό, με νύξεις εσπεριδοειδών, βοτάνων και δρυός, με ισορροπημένο αλκοόλ στο στόμα, έντονο ξηροκαρπάτο χαρακτήρα και μακρά επίγευση, με το χαρακτηριστικό bitter τελείωμα ενός βερμούτ.

Cava Parxet Brut nature

Η Ισπανία έχει μεγάλη ιστορία στα αφρώδη κρασιά, γνωστά σε όλους ως Cava. Κρασιά για όλα τα βαλάντια, από οικονομικά έως πολύ ακριβά. Το Cava Parxet Brut Nature συνδυάζει εξαιρετική ποιότητα αλλά και τιμή! Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1920 στην πόλη Tiana της όμορφης Καταλονίας, ενώ η επιχείρηση από το 2006 ανήκει στην οικογένεια Raventos Basagoiti. Η Cava Parxet Brut Nature ωριμάζει 20 έως 30 μήνες στη φιάλη πριν βγει στην αγορά και είναι ένα χαρμάνι από τις τοπικές ποικιλίες Macabeo, Pansa Bianco και Parellada. Είναι φινετσάτη, με αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων, πράσινων φρούτων, εσπεριδοειδών και ζυμών. Στο στόμα είναι ξηρή, με τραγανή οξύτητα, μέτριο σώμα και κρεμώδη υφή.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 50.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών