ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ PROMOTED

Το τσίπουρο Κατώγι Αβέρωφ πηγάζει απ᾽ τα βουνά της Πίνδου

Μια νέα εποχή ξεκινά για το τσίπουρο που οραματίστηκε ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ

22.12.2022
Φωτογραφίες: Νίκος Μυλωνάς
Το τσίπουρο Κατώγι Αβέρωφ πηγάζει απ᾽ τα βουνά της Πίνδου

Ήταν 1990 όταν για πρώτη φορά έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να υλοποιηθεί το όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ για παραγωγή τσίπουρου στο Κατώγι Αβέρωφ. Αντιλαμβανόμενος την αξία της τοπικότητας και βλέποντας μπροστά στο μέλλον, η σκέψη του Αβέρωφ εντασσόταν στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης των προϊόντων του Μετσόβου, και η συγκεκριμένη πρόταση παραγωγής τσίπουρου θα αξιοποιούσε στο έπακρο τα σταφύλια της περιοχής.
Επενδύοντας σε αυτή την ιδέα και συνεχίζοντας εκείνο το πρώτο προϊόν που υλοποιήθηκε το 1990, 32 χρόνια μετά, το τσίπουρο επανέρχεται δυναμικά στο Κατώγι Αβέρωφ και επανακυκλοφορεί πιο περίτεχνο και εξελιγμένο. Με την ολοκλήρωση της οινοποίησης των σταφυλιών για την παραγωγή των κρασιών Κατώγι Αβέρωφ, τα στέμφυλα αξιοποιούνται για την παραγωγή αποστάγματος.

Κάθετη παραγωγή τσίπουρου με τη δροσιά του βουνού

Διαυγές, με καθαρό διακριτικό άρωμα και λεπτή μαλακή γεύση, συγκεντρώνει όλα τα απολαυστικά χαρακτηριστικά που το κάνουν ανάρπαστο. Με στέμφυλα από τα σταφύλια που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της σειράς κρασιών Κατώγι Αβέρωφ, και συγκεκριμένα 40% Κατώγι Αβέρωφ Ερυθρό, 40% Κατώγι Αβέρωφ Λευκό και 20% Κατώγι Αβέρωφ Ροζέ αποκτά την ισορροπημένη γεύση και το μυρωδάτο μπουκέτο που το κάνουν ιδιαίτερο και ξεχωριστό.
Η διαδικασία της παραγωγής του ξεκινά με τη ζύμωση των στεμφύλων μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Ακολουθώντας τις ποιοτικές προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρείας, το τσίπουρο αποστάζεται σε κλασματικό άμβυκα πέντε δίσκων που προσφέρει ανώτερο ποιοτικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια εμφιαλώνεται εξ’ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις του σύγχρονου αποσταγματοποιείου που κατασκευάστηκε πρόσφατα στον χώρο του οινοποιείου, αποτελώντας την ένατη επέκταση του.

Μια φιάλη με στολίδια της βλάχικης κουλτούρας

Μεζέδες με άρωμα Ελλάδας, όπως αλίπαστα, ξιδάτα θαλασσινά και πικάντικα λουκάνικα είναι οι παρτενέρ που του ταιριάζουν. Εντούτοις, το τσίπουρο Κατώγι Αβέρωφ, από την καρδιά της Ηπείρου, κυκλοφορεί με νέα ετικέτα που έχει σαφείς αναφορές στην παράδοση και την ηπειρώτικη αισθητική. Αξίζει να το δοκιμάσετε και μαζί με τοπικά τυριά από την Πίνδο, με τις διάσημες ηπειρώτικες πίτες, με χωριάτικα λουκάνικα και φρυγαδέλια. Θα το βρείτε σε συσκευασίες δύο μεγεθών, 200ml και 500ml.
Με εφαλτήριο τα βουνά της Πίνδου, το τσίπουρο αυτό αποτελεί προπομπό για μία νέα σειρά προϊόντων που αξιοποιεί τους υπάρχοντες πόρους, εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις της εποχής και εκφράζει τη δημιουργικότητα που χαρακτηρίζει το Κατώγι Αβέρωφ.

www.katogiaveroff.gr

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT