ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Τσίπουρα που έχουν περάσει από βαρέλι

Τα παλαιωμένα τσίπουρα μας αρέσουν πολύ. Με χρώμα που θυμίζει κεχριμπάρι και χρυσές ανταύγειες κερδίζουν τις εντυπώσεις.

02.02.2022| Updated: 11.02.2022
Φωτογραφίες: Θάλεια Γαλανοπούλου
Τσίπουρα που έχουν περάσει από βαρέλι

Dark Cave, Μοσχάτο Αμβούργου, Κτήμα Τσιλιλή, Μετέωρα

Το Dark Cave είναι ένα brand από μόνο του. Ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά παλαιω- μένα τσίπουρα, από μια οικογένεια με τερά- στια ιστορία στα αποστάγματα. Παλαιώνει για πέντε χρόνια σε γαλλικά και αμερικανι- κά βαρέλια, που πριν φιλοξενούσαν κόκκινο κρασί και Vinsanto. Στη μύτη θα βρείτε έντονα γλυκά αρώματα ώριμων πυρηνόκαρ- πων φρούτων, ξηρών καρπών, βανίλιας, βουτύρου, καφέ και μαύρης σοκολάτας. Απολαύστε το σκέτο ή δίπλα σε μαύρη σο- κολάτα με κομμάτια αποξηραμένων φρού- των.

Παλαιωμένο Τσίπουρο, Μοσχάτο Αμβούργου, Αποσταγματοποιείο Κατσάρος, Τύρναβος

Το αποστακτήριο Κατσάρου είναι το παλαιότερο αποστακτήριο ούζου στην Ελλάδα. Με παρακαταθήκη τη μεγάλη ιστορία στην απόσταξη, δημιουργεί εξαιρετικά φρέσκα και παλαιωμένα τσίπουρα στην περιοχή του Τυρνάβου. Το παλαιωμένο τσίπουρό του παλαιώνει για τρία χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια πριν αναπαυθεί στην πολυτελή και ιδιαίτερη φιάλη του. Έχει αρώματα γερασμένων ανθέων, βανίλιας, ξηρών καρπών και μαύρης σοκολάτας. Απολαύστε το σε χαμηλό ποτήρι χωρίς πάγο και με τη συνοδεία μιας καρυδόπιτας με σοκολάτα.

Methexis Cigar, Sauvignon Blanc, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Δράμα

Το οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη, εκτός από εξαιρετικά κρασιά σε Δράμα και Καπανδρίτι, παράγει και μοναδικά αποστάγματα, με αποκορύφωμα το Methexis Cigar από την αρω- ματική και κοσμοπολίτικη ποικιλία Sauvignon Blanc. Στην αρχή παλαιώνει σε καινούργια γαλλικά βαρέλια και στη συνέχεια σε βαρέλια που έχει παλαιώσει ο Amethystos λευκός. Έχει αρώματα αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών, εσπεριδοειδών, βανίλιας και καρύδας. Ένα φίνο απόσταγμα, που θα ταίριαζε με ένα παραδοσιακό γλυκό όπως το ραβανί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα τσίπουρα που βάζουν κάτω το κονιάκΤα τσίπουρα που βάζουν κάτω το κονιάκ

Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν, Σιδερίτης, Οινοποιία Παρπαρούση, Πάτρα

Από τα πιο εκλεκτά σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για απόσταγμα κρασιού και όχι στεμφύλων, γι’ αυτό και έχει ανώτερη ποιότητα. Παλαιώνει για δώδεκα χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και παράγεται από την ερυθρωπή ποικιλία Σιδερίτη, που ωριμάζει αργά τον μήνα Νοέμβριο. Μέτριο κεχριμπαρί χρώμα με αρώματα βανίλιας, δρυός, καραμέλας και πυρηνόκαρπων φρούτων, με ισορροπημένο αλκοόλ. Συνδυάστε το με μια τάρτα φρούτου.

Μανιφέστο Limited Edition, Μοσχάτο Αμβούργου, Αποσταγματοποιείο Αποστολάκη, Βόλος

Όταν ακούς το όνομα Αποστολάκη, κατευ- θείαν η σκέψη σου πάει στην απόσταξη και στο τσίπουρο. Η οικογένεια Αποστολάκη έχει μεγάλη ιστορία στα τσίπουρα, φρέσκα ή παλαιωμένα, με γλυκάνισο ή χωρίς. Το Μα- νιφέστο Limited Edition είναι ένα απόσταγμα μόλις 2.000 φιαλών από εκλεκτούς αμπε- λώνες, το οποίο παλαιώνει για έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Έχει αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, αποξηραμένων φρούτων και μαύρης σοκολάτας. Απολαύστε το σε ποτή- ρι γευσιγνωσίας δίπλα σε αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού με επικάλυψη μαύ- ρης σοκολάτας.

Παλαιωμένο Τσίπουρο Σιγάλας, Ασύρτικο – Μαυροτράγανο, Κτήμα Σιγάλα, Σαντορίνη

Μπορεί η αρχή να έγινε με το απόσταγμα φραγκόσυκου, αλλά ήταν δεδομένο πως θα ακολουθούσε και το απόσταγμα στεμφύλων, γιατί ένα ανήσυχο πνεύμα σαν τον Πάρι Σιγάλα δεν σταματάει να πειραματίζεται. Οι ποικιλίες που αποστάζει είναι το φημισμένο Ασύρτικο και το σπάνιο Μαυροτράγανο. Το απόσταγμα στη συνέχεια παλαιώνει για τουλάχιστον δύο έτη σε βαρέλια στα οποία προηγουμένως έχει παλαιώσει Vinsanto. Τα αρώματα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και σοκολάτας θα συνδυαστούν ιδανικά με έναν κορμό σοκολάτας.

 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 49.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών