PROMO

Χριστούγεννα στα ψηλά βουνά

Στις 12/12 ο Γαστρονόμος στρώνει ένα μυθικό γιορτινό τραπέζι με τα ορεινά προϊόντα της χώρας μας.

06.12.2021| Updated: 31.05.2022
Χριστούγεννα στα ψηλά βουνά

Τραπέζι στον Όλυμπο

Αυτόν τον μήνα ο Γαστρονόμος σκαρφαλώνει σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, σε μια βουνοκορφή του Ολύμπου, και παρέα με 7 Έλληνες μάγειρες ετοιμάζει ένα θεϊκό χριστουγεννιάτικο δείπνο σε ανοιχτές φωτιές κάτω από τον ουρανό. Μια μαγειρική φαντασμαγορία στην πιο ψηλή υπαίθρια κουζίνα της Ελλάδας.

Η τοποθεσία; Η θέση Πριόνια, με τους κελαρυστούς ήχους από τον καταρράκτη, πάνω από το φαράγγι που διασχίζει ο ποταμός Ενιπέας για να συναντήσει τη θάλασσα, λίγα μέτρα από το κόκκινο δάσος με τις οξιές. Ένας τόπος παρθένος, πνιγμένος στο πράσινο, όπου η μόνη ανθρώπινη παρουσία είναι οι μοναχοί της παλαιάς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Χειμωνιάτικη γαστρονομία με ό,τι βγάζουν τα βουνά

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου, η Σταυριανή Ζερβακάκου, ο Φώτης Φωτεινόγλου, ο Γιάννης Λουκάκης, ο Λουκάς Μάιλερ, ο Παναγιώτης Σιαφάκας και ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης μαγείρεψαν παρέα πάνω σε ανοιχτές φωτιές, σε μια υπαίθρια «κουζίνα», όπου μας ετοίμασαν 23 γιορτινές συνταγές με έμπνευση από τα ψηλά βουνά.

Βασισμένοι στα εκλεκτά ορεινά προϊόντα της Ελλάδας και με έμπνευση παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, δημιούργησαν καινούργιες συνταγές, λαμπρές, Χριστουγεννιάτικες. Αυτό το ταξίδι ήταν μια αφορμή για να ανακαλύψουμε ξανά τον τόπο μας και να αξιοποιήσουμε τα χειμωνιάτικα υλικά με τα οποία μας τροφοδοτεί η φύση στα μεγάλα υψόμετρα, για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο μενού με φρέσκο βουνίσιο αεράκι.

Επιστρέφουμε από τον Όλυμπο και πλέον μέσα στη γιορτινή ατμόσφαιρα και τη θαλπωρή του σπιτιού μας και κρατώντας όλα τα εκλεκτά και πολύτιμα δώρα του βουνού, στρώνουμε το τραπέζι των Χριστουγέννων. Η Νένα Ισμυρνόγλου, ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ο Αστέριος Κουστούδης και ο Χριστόφορος Πέσκιας, μαρινάρουν, γεμίζουν και ψήνουν το κρέας και τα πουλερικά της γιορτής: Γαλοπούλα, πάπια, φραγκόκοτα, κόκορας αλλά και χοιρινό μπούτι και αγριογούρουνο και κατσικάκι ρολό γεμίζονται και μαγειρεύονται με μανιτάρια, κάστανα, κολοκύθες, κυδώνια και ρόδια και άλλα βουνίσια καλούδια. Μα δεν μείναμε εκεί. Στο πιο εκλεκτό και πλούσιο τραπέζι της χρονιάς δεν λείπουν οι δροσερές σαλάτες, οι διάσημες σούπες, οι επιμελώς ατημέλητες γκαλέτ και οι βουτυράτοι πουρέδες.

Και για γλυκό, τι; Για το γιορτινό τραπέζι ο Στέλιος Παρλιάρος προτείνει πέντε διαφορετικά προφιτερόλ. Με σοκολάτα, με ταχίνι, με καραμέλα, αλλά και προφιτερόλ σε μορφή πυραμίδας και κορμού, ενώ ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης ετοιμάζει λαχταριστά γλυκά με χειμωνιάτικους καρπούς, όπως κάστανα, λωτούς, ρόδια, κυδώνια, μήλα και αχλάδια.

Βέβαια το εορταστικό πνεύμα δεν διαρκεί μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων. Για όλα τα εορταστικά γεύματα και δείπνα με την οικογένεια και φίλους, ετοιμάσαμε τα καλύτερα ριζότι από το εμβληματικό Μιλανέζα μέχρι ριζότο με ψητή κολοκύθα και μυρώνια, ακόμα και βίγκαν.

Στον Χριστουγεννιάτικο Γαστρονόμο που κυκλοφορεί στις 12 Δεκεμβρίου, κάθε σελίδα είναι μια μικρή απόδραση στο βουνό, κάθε συνταγή μια ευκαιρία για γιορτή!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών