PROMO

Γαστρονόμος Δεκεμβρίου: Χριστούγεννα σε 6 ιστορικά αρχοντικά της Ελλάδας

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου με την Καθημερινή έρχεται ένα συλλεκτικό τεύχος που δεν πρέπει να χάσετε!

10.12.2020| Updated: 31.10.2023
Γαστρονόμος Δεκεμβρίου: Χριστούγεννα σε 6 ιστορικά αρχοντικά της Ελλάδας

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου με την Καθημερινή έρχεται ένα συλλεκτικό τεύχος που δεν πρέπει να χάσετε!

Έξι ταξίδια, έξι πινέζες στο χάρτη της Ελλάδας, έξι σπουδαία αρχοντικά. Ο «Γαστρονόμος» σε αυτό το τεύχος ταξιδεύει και μας ταξιδεύει. Επισκέπτεται έξι εμβληματικά αρχοντόσπιτα της πατρίδας μας και μέσα από τις ιστορίες τους μας παρασύρει σε μια πνευματική, νοσταλγική και συγκινητική κατάδυση στην ιστορία του ίδιου του ελληνισμού.

Πρώτη στάση το Αρχοντικό Αλεπουδέλη στη Μυτιλήνη, εκεί όπου παραθέριζε ο Ελύτης, ο Εμπειρίκος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κι από εκεί στην Ξάνθη και το αρχοντικό Grand Maison, οικία του Μάνου Χατζιδάκι. Στη Ζάκυνθο ανοίγει τις πόρτες ενός παμπάλαιου μεγάρου, του Αρχοντικού Ρώμα που ανεγέρθη το 1660. Πίσω στην Αθήνα ανεβαίνει στον 5ο όροφο της οδού Αμαλίας 4, στην οικία Κατακουζηνού, όπου συγκεντρωνόταν η πνευματική και καλλιτεχνική ελίτ της περίφημης γενιάς του ’30.

Ύστερα βάζει πλώρη για Ύδρα και για την Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη, ένα αυθεντικό αρχοντικό του 18ου αιώνα, που ανήκε σε αυτόν τον ξακουστό μεγαλοέμπορο και ευεργέτη του Αγώνα. Και από την Ύδρα στην καρδιά των Κυκλάδων, σχεδόν έναν αιώνα μετά… Το Αρχοντικό Νεγρεπόντε ανήκε σε μια από τις παλαιότερες αριστοκρατικές οικογένειες του 19ου αιώνα.

Διαταράσσοντας την καθισμένη σκόνη του χρόνου, ξαναζωντανεύει σκηνές από γιορτές περασμένες, γεμίζει αίθουσες βουβές προσθέτοντας νέους ήχους από τσουγκρίσματα και νέες μυρωδιές. Ξαναζωντανεύει και τις κουζίνες τους, τις κόγχες όπου κάποτε μαγειρευόταν η ευωχία των νοικοκύρηδων για να μαγειρέψει φαγητά ένδοξα με υλικά απλά, καθημερινά και εποχικά. Έξι μενού γιορτινά, με πλούτο γεύσεων και ιδεών, εμπνευσμένα από τον κάθε τόπο, τα σπίτια και τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτά.

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου με την Καθημερινή.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών