PROMO

Γαστρονόμος Μαΐου: Ο απόλυτος οδηγός BBQ

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί στις 14 Μαΐου, ανάβουμε ψησταριές και ψήνουμε... τα πάντα! Ο πιο πλήρης και αναλυτικός οδηγός για τέλεια κρεατικά σχάρας από τους εξπέρ του είδους!

08.05.2023| Updated: 11.05.2023
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
Γαστρονόμος Μαΐου: Ο απόλυτος οδηγός BBQ Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί στις 14 Μαΐου, ανάβουμε ψησταριές και ψήνουμε... τα πάντα! Ο πιο πλήρης και αναλυτικός οδηγός για τέλεια κρεατικά σχάρας, από τους εξπέρ του είδους!

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις εκτροφές εκλεκτών φυλών ζώων, την αγορά του κρέατος, τις κλασικές και τις πιο μοντέρνες κοπές και τα ιδανικά τους ψησίματα. Ποιες είναι οι κοπές για μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κοτόπουλο; Πώς τις ψήνουμε για το τέλειο αποτέλεσμα; Ποιες οι διαφορές τους, ποια τα μυστικά τους και πώς θα πετύχουμε το πιο ζουμερό ψαχνό με τις πιο τραγανές κρούστες!

Rib Eye, T-Bone ή Tomahawk;

Ο Χριστόφορος Πέσκιας ψήνει μία-μία γνωστές και νέες βοδινές κοπές και μας αναλύει όλα τα μυστικά της προετοιμασίας, του ψησίματος και του σερβιρίσματος, γιατί οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά!

Τι τύπος είστε; Προτιμάτε λιπαρές και ζουμερές κοπές ή ρωμαλέες steaks με μεστό ψαχνό και σώμα; Pikanha, σπαλομπριζόλες, κόντρα, rib eye, tomahawk, T-bone, skirt, flank, hanger steak, flap και flat iron, κάνουν παρέλαση μία προς μία, με χρόνους ψησίματος, ιδανικές θερμοκρασίες, μυστικά για αλάτισμα και ψήσιμο! Μαρινάρουμε ή όχι; Γιατί ψήνουμε σε δυνατή φωτιά και ποια είναι η αλάνθαστη μέθοδος των «17-20 δευτερολέπτων»; Τι συμβουλεύει ο Γάλλος σεφ Joel Robuchon; Γιατί προτιμάμε θράκα από ξύλα και όχι κάρβουνα ή μπριγκέτες; Πότε βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο πριν τις ψήσουμε και γιατί τις ξεκουράζουμε μετά το ψήσιμο; Σας έχουμε απαντήσεις για κάθε απορία και συμβουλές για αρχάριους και προχωρημένους!

Φτιάξτε θράκα, έρχονται οι πιο λαχταριστές steaks!

Ετοιμαστείτε για το πλουσιότερο BBQ του καλοκαιριού με ό,τι κοπές φανταστείτε! 17 ακαταμάχητες συνταγές στη σχάρα, με steaks από μοσχάρι, χοιρινό, αρνάκι και κοτόπουλο!

Μπριζόλα tomahawk με βούτυρο miso, με ψητά ντοματίνια και salsa verde με εστραγκόν

Ψήστε μοσχαρίσιες tomahawk με σάλτσα miso αλλά και μπριζόλες strip loin σε tacos με σος κόλιανδρου και τα περίφημα tacos με carne asada του σεφ Roi Choi με σπιτικό γκουακαμόλε! Μήπως προτιμάτε χοιρινές μπριζόλες κόντρα με ζουμερά κεράσια στη σχάρα ή τις κορεάτικες κοπές με πικάντικα μπαχαρικά; Μήπως τις χοιρινές πανσέτες γλασαρισμένες με επιλογή ανάμεσα σε απωανατολίτικη γλυκοκαυτερή και σε σε μεσογειακή μαρινάδα;

Σας έχουμε όμως και spare ribs με τα 5 κινέζικα μπαχαρικά, παϊδάκια προβατίνας με σπαράγγια και αρνίσια παϊδάκια μαρινάτα σε πετιμέζι και μουστάρδα! Αν προτιμάτε το κοτόπουλο στη σχάρα, σας δίνουμε ιδέες για κοτοsteaks μαριναρισμένα σε πελτέ και μπαχαρικά, αργεντίνικο ολόκληρο κοτόπουλο πάνω στη σχάρα με cimichuri, αφρικάνικο φλογερό κοτόπουλο με piri-piri και μπουτάκια με γλυκόξινο γλάσο ή και με λεμονάτο dry rub!

Το μπέργκερ που βάζει κάτω όλα τα μπέργκερ!

Ο Άρης Βεζενές ετοιμάζει το απόλυτο μπέργκερ με μοσχαρίσιο κρέας από διαφορετικές κοπές, πανσέτα, λαρδί και μεδούλι! Και μας δίνει όλα τα μυστικά του συν μία έξτρα συνταγή για τα πιο νόστιμα και αφράτα ψωμάκια για μπέργκερ. Ο Άρης Βεζενές ετοιμάζει το απόλυτο μπέργκερ με μοσχαρίσιο κρέας από διαφορετικές κοπές, πανσέτα, λαρδί και μεδούλι! Και μας δίνει όλα τα μυστικά του συν μία έξτρα συνταγή για τα πιο νόστιμα και αφράτα ψωμάκια για μπέργκερ.

Ο Άρης Βεζενές ετοιμάζει το απόλυτο μπέργκερ με μοσχαρίσιο κρέας από διαφορετικές κοπές, πανσέτα, λαρδί και μεδούλι! Και μας δίνει όλα τα μυστικά του συν μία έξτρα συνταγή για τα πιο νόστιμα και αφράτα ψωμάκια για μπέργκερ.

Στρώνουμε τραπέζι με brisket, το ψητό έδεσμα του αμερικανικού Νότου

Ο σεφ Βασίλης Σπόρος πέρασε 12 ώρες ετοιμάζοντας και ψήνοντας το αγαπημένο βοδινό κομμάτι της τεξανής κουζίνας, το brisket, και μας κάνει το τραπέζι με ένα πλήρες γεύμα όπου το λαχταριστό brisket στη σχάρα είναι ο πρωταγωνιστής.

Ο σεφ Βασίλης Σπόρος πέρασε 12 ώρες ετοιμάζοντας και ψήνοντας το αγαπημένο βοδινό κομμάτι της τεξανής κουζίνας, το brisket, και μας κάνει το τραπέζι με ένα πλήρες γεύμα όπου το λαχταριστό brisket στη σχάρα είναι ο πρωταγωνιστής.

Φτιάχνουμε χειροποίητα λουκάνικα για σχάρα

Φτιάχνουμε χειροποίητα λουκάνικα για σχάρα Φτιάχνουμε χειροποίητα λουκάνικα για σχάρα

Η μαγειρική ομάδα των Nomade et Sauvage βγαίνει στους δρόμους της Αθήνας και ετοιμάζει μπροστά στα μάτια μας 5 χωριάτικα λουκάνικα από διαφορετικά είδη κρέατος και μας δείχνει βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία από το πώς θα κόψουμε το κρέας, μέχρι το πώς θα γεμίσουμε το έντερο και πώς θα στεγνώσουμε και θα καπνίσουμε τα λουκάνικα.

Ο κιμάς στην ψησταριά: Όλα τα μυστικά

Ο κιμάς στην ψησταριά: Όλα τα μυστικά

Συνταγές και μυστικά για αξέχαστα ψησίματα με τον απαιτητικό κιμά. Ψήνουμε σεφταλιές προβατίνας, το απόλυτο βοδινό μπιφτέκι, χοιρινούς πικάντικους κεφτέδες, ινδικά κεμπάπ αλλά και τα περίφημα καυτερά από τα Άδανα. Όλα μπαίνουν στη σχάρα και σκορπίζουν συναρπαστικά αρώματα.

Ο γύρος του κόσμου με ένα σουβλάκι… στη σχάρα!

σουβλάκι στη σχάρα

Δεν ψήνουμε σουβλάκια μόνο στην Ελλάδα. Στην Ιαπωνία λατρεύουν τα yakitori με κοτόπουλο και στις Άνδεις τα βοδινά anticuchos. Μαθαίνουμε τις τεχνικές τους και εμπνεόμαστε από τις κουζίνες του κόσμου για σουβλάκια με αρώματα και συνδυασμούς που θα μας ξαφνιάσουν.

Ασιατικό BBQ: Αναπάντεχο και συναρπαστικό!

Ασυνήθιστες κοπές, απίθανες σάλτσες, πλήθος αρώματα, εξωτικοί συνδυασμοί, καυτερές μαρινάδες και δυνατές φωτιές. Το ασιατικό BBQ μάς ανοίγει νέους γευστικούς ορίζοντες και ο Άρης Βεζενές, που παίζει στα δάχτυλα αυτά τα απαιτητικά ψησίματα, μάς λύνει όλες τις απορίες μέσα από 4 πρωτότυπες συνταγές.

Σαλάτες στη σχάρα; Ναι λοιπόν, γίνεται!

Χόρτα και λαχανικά ψήνονται και καψαλίζονται τέλεια αποκτώντας απίθανα γευστικά χαρακτηριστικά! Μαρούλια, άγρια χόρτα, φασολάκια, ακόμη και μια ολόκληρη χωριάτικη μπαίνουν στη σχάρα και συνοδεύουν τα ψητά κρεατικά μας με τον πιο ταιριαστό τρόπο.

Χόρτα και λαχανικά ψήνονται και καψαλίζονται τέλεια αποκτώντας απίθανα γευστικά χαρακτηριστικά! Μαρούλια, άγρια χόρτα, φασολάκια, ακόμη και μια ολόκληρη χωριάτικη μπαίνουν στη σχάρα και συνοδεύουν τα ψητά κρεατικά μας με τον πιο ταιριαστό τρόπο.

Και ακόμα…

Μαγειρεύουμε τα καθημερινά πιάτα του Μαΐου με τα υλικά εποχής και απαντάμε εύκολα στο αιώνιο ερώτημα «τι να μαγειρέψω σήμερα;». Κάνουμε βόλτα στην αγορά και παρουσιάζουμε τα κρεοπωλεία της Αττικής που ξέρουν καλά από κοπές, προτείνουμε τα απαραίτητα μαχαίρια για το κρέας και ρίχνουμε στα ποτήρια τις καλοκαιρινές μπίρες και τα κρασιά που θα συνοδέψουν τα ψητά της σχάρας.

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί στις 14 Μαΐου, με την Καθημερινή της Κυριακής

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών