PROMO

Γαστρονόμος Μαρτίου: Φέτος, θα νηστέψουμε όλη τη Σαρακοστή!

Για πρώτη φορά, ένα πλήρες διαιτολόγιο που καλύπτει και τις 7 εβδομάδες νηστείας με προτάσεις για όλα τα γεύματα της μέρας και 100 νηστίσιμες συνταγές-έκπληξη!

04.03.2024| Updated: 07.03.2024
Ο Γαστρονόμος Μαρτίου κυκλοφορεί με τον απόλυτο γαστρονομικό οδηγό της Σαρακοστής!

Η Σαρακοστή είναι η μεγαλύτερη σε έκταση αλλά και η σπουδαιότερη νηστεία της ελληνικής παράδοσης. Στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη θεωρείται ότι εξαγνίζει και προετοιμάζει τον πιστό για την Ανάσταση του Κυρίου, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να νηστέψουν για άλλους λόγους, είτε γιατί θέλουν να αποτοξινωθούν για ένα διάστημα από τα ζωικά προϊόντα είτε γιατί θέλουν να αναμετρηθούν με κάτι που θεωρούν ως κατεξοχήν πνευματική πρόκληση. Και είναι πράγματι μια τεράστια πρόκληση η νηστεία, όχι μόνο πνευματική αλλά και σωματική. Αντέχουμε να νηστέψουμε και τις 48 μέρες; Πώς θα το κάνουμε σωστά; Και πόσο ευρηματικοί μπορούμε να γίνουμε, για να μη βαρεθούμε να τρώμε τα ίδια και τα ίδια;

νηστεία Σαρακοστής
Ενδεικτικά, το διατροφολόγιο για τη μία από τις 7 εβδομάδες νηστείας που υπάρχουν στο τεύχος.

Στον Γαστρονόμο Μαρτίου, σηκώνουμε το γάντι και ριχνόμαστε στην πρόκληση χωρίς φόβο. Με την καθοδήγηση της δρος Αντωνίας Τριχοπούλου, καθηγήτριας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, και της εξαιρετικής επιστημονικής της ομάδας, καταρτίζουμε ένα «ημερολόγιο νηστείας», δηλαδή ένα πλήρες διατροφολόγιο ανά εβδομάδα και ημέρα, με προτάσεις για όλα τα γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό). Παράλληλα, συγκεντρώνουμε πάνω από 100 συνταγές από τους σεφ μας, θρεπτικές, υγιεινές, νόστιμες και ευφάνταστες. Στόχος μας, να εμπλουτίσουμε το καθημερινό σαρακοστιανό τραπέζι με συναρπαστικές γεύσεις.

Ακόμα, στρώνουμε το τραπέζι της Καθαροδευτέρας στην Αίγινα, στο ουζερί του Σκοτάδη, παρέα με τον σεφ Περικλή Κοσκινά, και υποδεχόμαστε τη Σαρακοστή όπως της πρέπει: με συνταγές γεμάτες ολόφρεσκα θαλασσινά, αφράτες ταραμοσαλάτες και σκορδαλιές, με αναλυτικές οδηγίες, τεχνικές και μυστικά για συνδυασμούς και τα ιδανικά τους μαγειρέματα.

Μαθαίνουμε τα πάντα για τα όστρακα; Τα επιτρεπόμενα είδη, τις περιοχές και περιόδους αλίευσης και το πώς τα καθαρίζουμε, μαζί με εξαιρετικές συνταγές για κάθε λογής μαγείρεμα και σερβίρισμα, με μύδια, κυδώνια, στρείδια, γυαλιστερές και αχηβάδες, τους γευστικούς θησαυρούς της θάλασσας.

Συγκεντρώνουμε απίθανες συνταγές για πιάτα με θαλασσινά, όπως χταπόδι, σουπιές, καλαμάρια, γαρίδες και καραβίδες, για το τηγάνι, τον φούρνο, τα κάρβουνα και την κατσαρόλα.

Επειδή τα όσπρια δεν λείπουν από τη Σαρακοστή, ετοιμάζουμε ευφάνταστες συνταγές, με αναπάντεχους συνδυασμούς, με έμπνευση από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αλλά και με εξωτικές επιρροές, για να δούμε τα όσπρια με άλλο μάτι.

Τα λαδερά της Σαρακοστής θα γίνουν τα αγαπημένα μας! Όλα τα εποχικά λαχανικά, από αγκινάρες και χόρτα μέχρι αρακά, καυκαλήθρες, κουκιά, βολβούς, σπανάκι και φρέσκα μυρωδικά, σε λευκά και κοκκινιστά λαδερά που συνδυάζουμε με νηστίσιμους τραχανάδες, σαλιγκάρια, ζυμαρικά και δημητριακά.

Γίνεται το κουνουπίδι μπριζόλα; Γίνεται! Όπως γίνεται το λάχανο, το μπρόκολο και η σελινόριζα! Χορταστικές «μπριζόλες» λαχανικών με τραγανές κρούστες, μαριναρισμένες με πλήθος συνδυασμούς από τα πιο αρωματικά αρτύματα και μπαχαρικά, για γρήγορα, χορταστικά και εντυπωσιακά πιάτα.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται! Προτείνουμε 14 συνταγές για νηστίσιμα αλλά άκρως θρεπτικά πρωινά, με φρούτα, γκρανόλες, χυμούς, κέικ, ροφήματα και έξτρα ευφάνταστες ιδέες. Και μαζί, ιδέες για αλμυρά και γλυκά σνακ για τα ενδιάμεσα γεύματα της ημέρας, αλλά και τα πιο εντυπωσιακά vegan σάντουιτς από φημισμένα σαντουιτσάδικα της Αθήνας!

Από το τεύχος της Σαρακοστής δεν θα μπορούσαν να λείπουν εμβληματικές συνταγές όπως ο μπακαλιάρος της 25ης Μαρτίου, δια χειρός Σωτήρη Ευαγγέλου, αλλά και η πιο πλούσια και μαστόρικη συνταγή για κόλλυβα.
Και ακόμα, μεγάλο ρεπορτάζ αγοράς με τα κορυφαία μονοποικιλιακά ελαιόλαδα της Ελλάδας, τα πιο ωραία και αγνά βούτυρα ξηρών καρπών και ταχίνια για να αλείψουμε στο ψωμί μας, ελιές κάθε λογής για να στρώσουμε τραπέζι σαν άρχοντες και εκλεκτούς χειροποίητους χαλβάδες που θα απολαμβάνουμε τη Σαρακοστή και όχι μόνο!

Και, επειδή η νηστεία ζητάει και γλυκό, σας παρουσιάζουμε 6 εξαίσιους χαλβάδες από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες της Αθήνας, αλλά και μπράουνις, σοκολατόπιτες, κέικ και τούρτα σοκολάτας, όλα νηστίσιμα!

O Σαρακοστιανός Γαστρονόμος κυκλοφορεί την Κυριακή 10 Μαρτίου, με την Καθημερινή.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών