PROMO

Η μαγειρική της διπλανής πόρτας: Σε αυτό το τεύχος μαγειρεύετε εσείς

Γνωρίστε τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που ανοίγουν το σπίτι τους για το νέο τεύχος του Γαστρονόμου και μας υποδέχονται ακομπλεξάριστοι και χαλαροί στις κουζίνες που μαγειρεύουν, στον καναπέ που τρώνε, στην αυλή που ψήνουν.

06.05.2021| Updated: 05.04.2022
Η μαγειρική της διπλανής πόρτας: Σε αυτό το τεύχος μαγειρεύετε εσείς

Γνωρίστε τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που ανοίγουν το σπίτι τους για το νέο τεύχος του Γαστρονόμου και μας υποδέχονται ακομπλεξάριστοι και χαλαροί στις κουζίνες που μαγειρεύουν, στον καναπέ που τρώνε, στην αυλή που ψήνουν. 

Οι φοιτητές Κατερίνα-Βικτώρια, Θάλεια και Γιώργος-Πλάτωνας 

Ποιος τη χάρη τους. Νέοι, δροσεροί, ορεξάτοι και δημιουργικοί. Τρεις συγκάτοικοι, φοιτητές, με δεκάδες υποχρεώσεις -από όλο το φάσμα των υποχρεώσεων. Σπουδάζουν, εργάζονται και κοινωνικοποιούνται. Και βρίσκουν και τον χρόνο να μαγειρεύουν και σπάνια παραγγέλνουν απέξω. Συμβιώνουν αρμονικά και στο σπίτι τους μπαίνουν κυρίως φρούτα και λαχανικά, καθώς οι δύο στους τρεις είναι vegans και vegetarians. Ξέρουν από οικιακή οικονομία, κάνουν υγιεινή διατροφή από κούνια, είναι διαβασμένοι κι έχουν άποψη και γαστρονομική κουλτούρα. Μια καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και αυτό το έχουν εξασφαλισμένο. Από τα χέρια τους φάγαμε σε ένα φωτεινό, πολύχρωμο σαλονάκι, ηλιόλουστα, νόστιμα, υγιεινά κι ευοίωνα.

Η millenial Νικολέτα Καλούδη

Ζει σε ένα απροσδόκητα φωτεινό δυάρι στο Παγκράτι και μαγειρεύει απλά φαγητά, για να τα απολαμβάνει τις καθημερινές που γυρίζει το βράδυ από τη δουλειά. Μπορεί να μην έχει τον χρόνο για τα μπελαλίδικα και έντεχνα μαγειρέματα που κάνει η μαμά της, όμως έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα που της κάνει τη ζωή νόστιμη και εύκολη. Άλλωστε τα ταπεράκια από το πατρικό σπίτι καταφθάνουν τακτικά και τα χαίρεται με το παραπάνω. Πιστεύει ακράδαντα ότι ένα εύκολο λαδερό φαγητό είναι κλάσεις ανώτερο από ό,τι κι αν παραγγείλεις απέξω και χαίρεται να απολαμβάνει τόσο το ψάρι στον φούρνο που ψήνει κάθε Σάββατο, ως την πρόσφατη εβδομαδιαία της πολυτέλεια, όσο και δύο ζουμερά αχλάδια, αν βαριέται να αγγίξει κατσαρόλα.

Η οικογένεια των μεταναστών Αντώνη Amati και Αφροδίτης Isufaj

Γεννήθηκαν στο Μπεράτι της Αλβανίας, γνωρίζονται από παιδιά, μια ζωή μαζί, ρίζωσαν στην Ελλάδα και έφτιαξαν εδώ την οικογένειά τους. Δουλευταράδες, όλη τη μέρα στο πόδι, τα απογεύματα πάνε σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Αφροδίτη να ανοίγει φύλλο κάμποσες φορές μέσα στην εβδομάδα και τον Αντώνη να ανυπομονεί να ανάψει κάρβουνα κάθε Κυριακή και να φτιάχνει τα βραδάκια γλυκά με την κόρη του. Η 13χρονη Μαριλένα έχει κληρονομικό χάρισμα στο μαγείρεμα και ο 17χρονος γιος Ραφαήλ ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του στο μαστόρικο ψήσιμο. Στα μαγειρέματα είναι πάντα μαζί, μια ομάδα, και το ζεστό σπιτικό φαγητό δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι τους.

Η Φωτεινή και ο γιος της Άγγελος

Σε ένα σπίτι στην Ακρόπολη τέμνονται δύο πολιτισμοί: η Φωτεινή από την Κορομηλέα και ο Άγγελος από την Αιθιοπία. Συγκάτοικοί τους μια παλιοπαρέα από αδέσποτα γατάκια και σκυλάκια, που όλοι μαζί συμβιώνουν αρμονικά και τρέφονται υγιεινά. Μπορεί η Φωτεινή να γνωρίζει από καλό και θρεπτικό φαγητό λόγω επαγγέλματος, όμως δεν ήξερε και φρόντισε να μάθει στην πράξη το πώς είναι να καταφέρνει κανείς μόνος του ένα πιτσιρίκι με εντελώς άλλη κουλτούρα να αποκτήσει καινούργιες συνήθειες. Στο πλαίσιο μιας σωστής διαπαιδαγώγησης, η διατροφή του μικρού Άγγελου είναι ένα στοίχημα κερδισμένο. Ο πιτσιρικάς έχει μάθει να τρώει τα πάντα, έχει γνώση της τροφής που καταναλώνει και έχει διαμορφωθεί σε έναν καλοφαγά με καλή γευστική αντίληψη. Η Φωτεινή είναι vegetarian, ενώ ο Άγγελος, που αγαπάει το κρέας, το καταναλώνει αλλά με μέτρο.

Το ζεύγος Αντώνη Αντωνίου και Νατάσας Ασίκη

Μπορεί να τους γνωρίζει όλη η Ελλάδα, αλλά είναι εντελώς οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας. Φιλόξενοι, ευγενικοί, χωρατατζήδες, απλοί. Στο σπίτι τους στα Εξάρχεια έχουν έναν ολόκληρο τοίχο στολισμένο με αναμνηστικές οικογενειακές φωτογραφίες, μια βεράντα γεμάτη γλαστράκια που μοσχοβολούν κι ένα γατί ανήμερο, τον περίφημο Αλέκο. Στο μικρό κουζινάκι τους γίνονται μικρά, καθημερινά μαγειρικά θαύματα, που όσο περνούν τα χρόνια ωριμάζουν και γίνονται πιο προσεγμένα και υγιεινά. Η Νατάσα, η οποία τρελαίνεται για μακαρόνια με κιμά, είναι ο κεντρικός ήρωας των μαγειρικών καθηκόντων και ο Αντώνης, που είναι ψαράς περιωπής και ξέρει να κάνει δικό του παστουρμά και καρμπονάρα αριστουργηματική, είναι ο guest star για κάποιες περιορισμένες εμφανίσεις. Και οι δύο μαζί κόντεψαν να μας πείσουν να κόψουμε το αλάτι.

Η οικογένεια Γιαννά-Αλεβιζάκη: η Βιβή, ο Γιάννης και τα παιδιά τους Γιώργος και Κορίνα

Στο σπίτι τους στο Μπραχάμι πέφτει σιωπητήριο μετά τις 10 το βράδυ και μόνο τότε η Βιβή κι ο Γιάννης βρίσκουν λίγο χρόνο για να ξεκουραστούν. Μέσα στο μελίσσι τους οι δραστηριότητες δεν σταματούν ποτέ, ειδικά επί καραντίνας, που όλοι μαζί εργάζονταν και διάβαζαν από το σπίτι. Ο χρόνος είναι μια σπάνια πολυτέλεια, που θέλει πολύ κόπο και οργάνωση για να καταφέρουν να τον εξασφαλίσουν έστω και σε μικρές ποσότητες. Έτσι, μαγειρικά, καταφεύγουν σε γρήγορες κι εύκολες λύσεις που και θα τους ικανοποιήσουν γευστικά, και θα είναι υγιεινές και κυρίως εντός χρονικών πλαισίων. Από την οικογένεια αυτή μάθαμε κολπάκια και τρόπους επιβίωσης σε δύσκολες συνθήκες.

Ο Γαστρονόμος κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 9 Μαΐου με την «Καθημερινή» με κεντρικό θέμα την Μαγειρική της διπλανής πόρτας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών