PROMO

Καλώς ορίσατε στο Εργαστήρι Γιορτινών Γεύσεων του Γαστρονόμου!

Όλες οι συνταγές που θα χρειαστούμε για αξέχαστα γιορτινά τραπέζια που θα καλωσορίσουν τη νέα χρονιά! Μαζί, οι 9 φωτεινές ιστορίες των φετινών βραβευμένων μας!

21.12.2021| Updated: 31.05.2022
Καλώς ορίσατε στο Εργαστήρι Γιορτινών Γεύσεων του Γαστρονόμου!

Φέτος ο Γαστρονόμος βραβεύει εστιατόρια!

Για πρώτη φορά ο Γαστρονόμος βραβεύει εστιατόρια. Εννέα εστιατόρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που επαναπροσδιορίζουν τον όρο «γαστρονομκός προορισμός». Εννέα ζωντανά κύτταρα αυθεντικής μαγειρικής που στέλνουν το μήνυμα της φύσης και του τόπου τους, εννέα ιστορίες δροσερής και αληθινής Ελλάδας! 62 σελίδες με τις ιστορίες 9 γαστρονομικών οχυρών της Ελλάδας που μας γεμίζουν ελπίδα για το μέλλον. Ταβέρνες, ουζερί, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, μαγειροτεχνία, με κοινό πρόσημο το μαγειρικό ήθος και την οικολογική συνείδηση.

Ένα συναρπαστικό γευστικό road trip απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας

Γυρίσαμε κάθε γωνιά της Ελλάδας και γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους, γευτήκαμε τα όνειρά τους σε πιάτα συγκινητικής νοστιμιάς και θαυμάσαμε τη φαντασία, το ήθος και την προσήλωσή τους στη σοβαρή ανάδειξη των προϊόντων και της γαστρονομικής παρακαταθήκης των τόπων τους.

Ταξιδέψαμε από την Κρήτη ως τη Φλώρινα και την Αρκαδία, από την Πέλλα στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στον Αργοσαρωνικό, αλέ ρετούρ, κάμποσες φορές για να δοκιμάσουμε, να ψαχουλέψουμε και να μάθουμε από πρώτο χέρι τι καπνό φουμάρουν οι φετινοί βραβευμένοι.

Μπήκαμε στα κοτέτσια και στους στάβλους τους, κάναμε βόλτα στους μπαχτσέδες τους και γνωριστήκαμε με τους προμηθευτές και συνεργάτες τους, μικρούς παραγωγούς της περιφέρειας. Μας έμαθαν παλιές συνταγές και προϊόντα που αναβιώνουν οι ίδιοι, δοκιμάσαμε τη θεσπέσια γεύση που έχει το φαγητό με μαγειρική συνείδηση, είδαμε πώς αξιοποιούν τα υπολείμματά τους, πώς η κυκλική οικονομία συνεισφέρει όχι μόνο στη νοστιμιά, αλλά και στη διατήρηση και διάδοση της γαστρονομικής παράδοσης, στην αειφορία και στην άρτια λειτουργία.

Η μαγειρική της αειφορίας και της συγκινητικής γεύσης

Πώς αξιοποιούν οι βραβευμένοι μας τα τοπικά προϊόντα; Πώς συνεργάζονται με τους ντόπιους παραγωγούς; Πώς διασώζουν τη γαστρονομική κληρονομιά του τόπου τους και ποια παρακαταθήκη αφήνουν; Πώς αποδεικνύουν έμπρακτα τον σεβασμό στη φύση που τους παρέχει και ποιες μεθόδους για διαχείριση zero waste εφαρμόζουν δίνοντας το παράδειγμα;

Μαγειρικές για καλή χρονιά!

Φυσικά, υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με όλες τις συνταγές που θα χρειαστούμε για να σκηνοθετήσουμε αξέχαστα γιορτινά τραπέζια!
Η Νένα Ισμυρνόγλου γεμίζει πιατέλες με διαλεχτά αλλαντικά, τυριά και ξεχωριστά ελληνικά καλούδια για να καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά.
Με έμπνευση από τα πιο εμβληματικά ελληνικά αλλαντικά ετοιμάζουμε έκτακτους μεζέδες, από καβουρμά σαγανάκι με σταφίδες και κρεμμύδια μέχρι λουκάνικα με γλυκοπατάτες και κροστίνι με απάκι.

Κερνάμε τάπας με γαρίδες, τις αγαπημένες του πάρτι, και τις σερβίρουμε τραγανοψημένες, παναρισμένες με κρούστα γιαουρτιού, ή ζουμερές σε αρωματικό και πικάντικο κόκκινο κάρι.
Φτιάχνουμε αυθεντική, βελούδινη σπιτική μαγιονέζα μαζί με 4 παραλλαγές-έκπληξη για κάθε γιορτινό πιάτο!

Στήνουμε το πρώτο brunch της νέας χρονιάς που τα έχει όλα! Γεύσεις γλυκές και αλμυρές, ελληνικές, αγγλικές και αμερικάνικες! Αφράτα εγγλέζικα crumpets με κρέμα παρμεζάνας και μπέικον, χόρτα με λουκάνικα και αυγά ποσέ, σοκολατένιες μπάρες με χουρμάδες, πανκέικ με μήλο και κανέλα και αλμυρή πουτίγκα της Πρωτοχρονιάς, με λουκάνικα, μπέικον, αυγά και σπανάκι!

Φέρνουμε στο τραπέζι τις πιο διάσημες σαλάτες, από την αμερικάνικη ζουμερή colslaw και τη φημισμένη waldorf μέχρι την πολύχρωμη ιταλιάνικη panzanella, στις πιο γιορτινές και πολύχρωμες παραλλαγές τους!

Κλείνουμε το γεύμα με τις πιο αέρινες πάβλοβες, σε γλυκές περιπέτειες-έκπληξη, από τα χέρια του Στέλιου Παρλιάρου!

Στον Γαστρονόμο Ιανουαρίου που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, με την Καθημερινή της Κυριακής.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών