PROMO

Νέο βιβλίο: «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή», δώρο το νέο βιβλίο του «Γαστρονόμου» με θέμα «Τα γλυκά των Χριστουγέννων».

28.11.2022| Updated: 30.11.2022
Νέο βιβλίο: «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

50 συνταγές, 18 Έλληνες ζαχαροπλάστες, 144 σελίδες. Οι αριθμοί μίλησαν! Αυτό είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να χάσετε. Το ετοιμάζαμε καιρό και η σκέψη μας ήταν να συγκεντρώσουμε σε έναν τόμο τα πιο ωραία χριστουγεννιάτικα γλυκά από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και να φτιάξουμε ένα βιβλίο-αναφοράς στο οποίο θα ανατρέχουμε κάθε χρόνο. 

Πανετόνε και στόλεν αλλά και κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Galette des rois αλλά και βασιλόπιτες. Πάβλοβα αλλά και μπακλαβάς. Δίπλες αλλά και μον μπλαν. Τα παραδοσιακά γλυκά των Ελλήνων κονταροχτυπιούνται με κλασικές και δημοφιλείς σπεσιαλιτέ από άλλες χώρες σε μια αναμέτρηση που έχει μόνο νικητές. Όλους εμάς που αγαπάμε τα σπιτικά γλυκά και μας αρέσει να δοκιμάζουμε και να πειραματιζόμαστε.

Τα γλυκά υπογράφουν 18 Έλληνες ζαχαροπλάστες και μάγειρες, από τους πιο ταλαντούχους της γενιάς τους. Όλοι τους ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα του «Γαστρονόμου» και συμμετείχαν προσφέροντάς μας τις συνταγές τους. Οι ιδέες τους μας συνεπήραν και ακόμα και στις πιο κλασικές παρασκευές είχαν να δώσουν ένα «μυστικό» νοστιμιάς και γεύσης που μεταμορφώνει το αποτέλεσμα. 

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, o οποίος επιμελείται τα γλυκά στα εστιατόρια του πολυτελούς ξενοδοχείου Kassandra Palace στη Χαλκιδική και έχει γίνει γνωστός στο κοινό από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις σε δημοφιλείς εκπομπές αλλά και από το κανάλι του στο YouTube, «καίει» το βούτυρο μέχρι να καραμελώσει και να πάρει άρωμα καβουρδισμένου φουντουκιού και φτιάχνει κουραμπιέδες… πολυτελείας. Αλλά και οι κλασικοί κουραμπιέδες της Μίνας Αποστολίδη, που έχει δική της σοκολατερί στις Βρυξέλλες, έχουν τα μυστικά τους…

Ο Νικόλας Στράγγας μαζί με τους χαιρετισμούς του από την Κοπεγχάγη, όπου μέχρι πρότινος είχε το δικό του ζαχαροπλαστείο, μας στέλνει και τρεις συνταγές για τα πιο ωραία χριστουγεννιάτικα μπισκότα της Δανίας.

Η Εύη Παπαδοπούλου, η γυναίκα που μας μύησε στο ιταλικό τζελάτο και στην ιταλική κουλτούρα του γλυκού μέσα από τη gelateria Le Greche, μας πείθει ότι φέτος πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξουμε panforte. Και θα το κάνουμε, αν δεν φτιάξουμε τελικά το υπέροχο γερμανικό stollen που μας προτείνει ο Αλέξανδρος Κούφας, επικεφαλής του τμήματος ζαχαροπλαστικής και του αρτοποιείου της «Μεγάλης Βρεταννίας».

Κι επιτέλους, μια αυθεντική συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα! Μας τη στέλνει από την Αγγλία η Λίζα Κερμανίδου η οποία διαπρέπει φτιάχνοντας τα γλυκά στο Café Kitsuné.

Ποιο είναι το μυστικό συστατικό στη μηλόπιτα που μας προτείνει ο Θοδωρής Μωυσίδης, από το «Βαρούλκο»; Τα καρότα! Δίνουν μια γλυκιά αναπάντεχη γεύση που κοντράρει την ξινούτσικη γεύση των πράσινων μήλων. Με μήλα παίζει και ο Μπάμπης Ζιντίλης από το ζαχαροπλαστείο Σouit, ο οποίος τα βράζει σε κρασί με διάφορα μπαχαρικά και φτιάχνει ένα υπέροχο επιδόρπιο για το ρεβεγιόν.

Ο pastry chef Μανώλης Στήθος άφησε λίγο την κουζίνα της «Σπονδής» και έφτιαξε για εμάς χριστουγεννιάτικους κορμούς που θα κλέψουν την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι. Η Κατερίνα Λιβά από το ζαχαροπλαστείο La Poulette, έχει μια εξίσου προκλητική ιδέα: μους με αρώματα μελομακάρονου. 

Ο πολυπράγμων Δημήτρης Χρονόπουλος, πρεσβευτής μιας από τις καλύτερες σοκολάτες στον κόσμο, μας ετοιμάζει charlotte σοκολάτας, ο Μιχάλης Χατζηκαλημέρης, executive pastry chef στο Four Seasons Astir Palace, αντιπροτείνει ένα trifle εμπνευσμένο από την black forest και ο Αστέριος Κουστούδης, executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας», ένα στρωτό κανταΐφι με κρέμα βανίλιας, παραλλαγή πάνω σε μια παλιά συνταγή.

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, με το σούπερ επιτυχημένο ομώνυμο κανάλι στο YouTube, μας θυμίζει την αξία ενός καλού cheesecake, ενώ ο Αλέξανδρος Κόνιαρης από το ζαχαροπλαστείο «Φίλινγκς», μας πείθει ότι ίσως η Saint Honoré δεν είναι τόσο δύσκολη όσο νομίζαμε.

Η μόδα του πανετόνε καλά κρατεί κι εμείς λέμε φέτος να το επιχειρήσουμε. Απευθυνθήκαμε στον ειδικό, τον Ευγένιο Βαρδακαστάνη από το Madame Fraise, το πρώτο ζαχαροπλαστείο-φάντασμα της πόλης. Προετοιμαστείτε για αναμονές και φουσκώματα, αλλά θα φτιάξετε το τέλειο πανετόνε! Εκτός και αν μας κερδίσει το παραδοσιακό ελληνικό Χριστόψωμο του Θανάση Τσαγκλιώτη από το ζαχαροπλαστείο La Maison. 

Κι αφού τελειώσουμε με τα γλυκά, θα τσουγκρίσουμε με gluhwein και eggnog, που θα ετοιμάσουμε με τις συνταγές του Βασίλη Κυρίτση από το μπαρ The Clumsies.

Κι αυτά είναι μόνο η αρχή… Στο βιβλίο υπάρχουν τόσα κι άλλα τόσα γλυκά για κάθε περίσταση. Από μπισκότα και κέικ για να απολαύσουμε ένα απόγευμα μπροστά στο δέντρο, μέχρι εντυπωσιακά γλυκά για το ρεβεγιόν και από μικρά κεράσματα μέχρι τούρτες.

«Τα γλυκά των Χριστουγέννων» κυκλοφορούν αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή». Μην το χάσετε! 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT