PROMO

Ο Γαστρονόμος Δεκεμβρίου κάνει Χριστούγεννα στην παλιά Αθήνα

Φέτος τα Χριστούγεννα θα έχουν κάτι από παραμύθι. Ταξιδεύουμε στο παρελθόν της πόλης μας, και εμπνεόμαστε από την παλιά αστική κουζίνα της Αθήνας, που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης γαστρονομίας της.

05.12.2022| Updated: 08.12.2022
Ο Γαστρονόμος Δεκεμβρίου κάνει Χριστούγεννα στην παλιά Αθήνα

Ανοίγουμε τις πόρτες της οικίας των Μπενάκηδων στην Κηφισιά, στο νεοκλασικό σπίτι όπου έζησε η μεγαλύτερη παραμυθού μας όλων των εποχών, η Πηνελόπη Δέλτα, και μαζί με τους σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, Λευτέρη Λαζάρου και Χριστόφορο Πέσκια, επινοούμε ένα λογοτεχνικό μενού. Σε παλιές πορσελάνες σερβίρουμε κις με ζαμπόν και λίγο καρδάμωμο, κεφτέδες με σάλτσα κουρκουμά, κουνέλι με μήλα, τούρτα μπλακ φόρεστ και άλλα εμπνευσμένα εδέσματα. Γαστρονομικό ταξίδι στο 1950.

Ανοίγουμε και ξεφυλλίζουμε τα βιβλία της θρυλικής Χρύσας Παραδείση, και σταματάμε στη σελίδα με την κότα «Bonne Femme». Η σεφ Γωγώ Δελογιάννη αναλαμβάνει να φέρει την εν λόγω παλαιική συνταγή στο σήμερα, και μαζί εμπνέεται από άλλες 6 συνταγές που της έκαναν κλικ από την «Εικονογραφημένη Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική» της Παραδείση. Μεταξύ άλλων μας ετοιμάζει σούπα σιμιγδάλι σερβιρισμένη με τραγανό προσούτο, πορτοκαλοσαλάτα με κρεμμύδια, ρύζι «κρεόλ».

Στο ιστορικό αθηναϊκό μαγέρικο «Οικονόμου» δίνουμε ραντεβού με τον βραβευμένο σεφ του εστιατορίου Hytra, Γιώργο Φελεμέγκα. Ο νεαρός σεφ συμμαγειρεύει στην ίδια κουζίνα με τον ιδιοκτήτη του μαγέρικου, τον Κώστα Διαμάντη, ανταλλάσσουν ιδέες και συνταγές και πρεσβεύουν το αυτό: τον σεβασμό και την αγάπη για το τίμιο μαγείρεμα. Δύο γενιές μαζί, μας ετοιμάζουν χορτοσπανακόπιτα γιορτινή και κρεατόπιτα με σουλτανίνα και βρόμη, φορμαέλα Αροανίας «σαγανάκι» με ψητά κυδώνια και πευκόμελο, χοιρινό πρασοσέλινο σε δύο εκδοχές, και άλλα.

Γαλοπούλα είχαμε και στο χωριό μας και το αποδεικνύουμε με μια παλιά και ένδοξη ελληνική συνταγή γιορταστική. Ποιες ήταν οι σπεσιαλιτέ της παλιάς Αθήνας; Πηχτή, βολ ω βαν με φιλέτο γουέλιγκτον, καναπεδάκια με πατέ γαρίδας, ρώσικη σαλάτα και ακόμα 6 νοσταλγικές συνταγές φερμένες στο σήμερα.

Στη Μεγάλη Βρεταννία αρχηγοί κρατών, βασιλείς και πρίγκιπες, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, επιφανείς των γραμμάτων και των τεχνών έχουν γευτεί τα μοναδικά μενού του πρώτου πολυτελούς ξενοδοχείου της Αθήνας. Ψάξαμε και βρήκαμε παλαιά μενού, ένα μάλιστα από χειρόγραφο του 1912! Βγάλαμε από τις βιτρίνες και γυαλίσαμε τα ιστορικά σερβίτσια του 1930. Και ο σεφ Αστέριος Κουστούδης σταχυολόγησε τις συνταγές και συνέθεσε ένα μοναδικό μενού-γνωριμία με τις κλασικές σπεσιαλιτέ της γιορτινής ευρωπαϊκής κουζίνας.

Ένα απόγευμα εορτών μπαίνουμε στην μπουτίκ ρούχων Αλεξανδράκη και ανάμεσα από τις κρεμάστρες με τα αγγλικά κασμίρ ξεπροβάλουν οι ζαχαροπλάστες Εύη Παπαδοπούλου και Μιχάλης Χατζηκαλημέρης, και τα 10 λαχταριστά tailor made επιδόρπια που μας ετοίμασαν. Spoiler: μαζαρέν με σμέουρα και κραμπλ βρώμης, τόρτα πιεμόντε με κρεμ ανγκλέζ, pandolce με φρουί γλασέ λεμόνι.

Θυμόσαστε το croquembouche και την τούρτα μενελίκ; Σας έχει λείψει ένας μπαμπάς με ρούμι; Αυτές και άλλες ρετρό συνταγές γλυκών μας ετοιμάζει ο ζαχαροπλάστης Δημήτρης Μακρυνιώτης με τον οποίο βγήκαμε για πάστα στη Στάνη.

Στο 80 χρονών γαλακτοπωλείο της οικογένειας Καραγεώργου η γεύση των γλυκών παραμένει αθεράπευτα ρομαντική και ο κ. Θανάσης Καραγεώργος, ο σημερινός ιδιοκτήτης, αποφασίζει να μας χαρίσει δύο από τις πιο παλιές συνταγές τους. Κι έτσι εφέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα με κουραμπιέδες και μελομακάρονα όπως τους φτιάχνουν στη Στάνη από πάντα.

Η ζαχαροπλάστισσα Κατερίνα Λιβά, φρέσκια μαμά, τρυπώνει για να πάρει ιδέες για δώρα στο παμπάλαιο παιχνιδάδικο του Δαμίγου, που λειτουργεί από το 1925, και πλάθει για τον Γαστρονόμο μπισκοτένια παιχνίδια που λυπάσαι να φας.

Τσουγκρίζουμε το ποτό μας στο Galaxy, το πιο παλιό μπαρ της Αθήνας, όπου ο ιδιοκτήτης Γιάννης Αλαμπάνος διηγείται ιστορίες και ο γιoς του Κώστας χτυπάει στο σέικερ Dry Martini, Old Fashioned, Negroni και άλλα κλασικά κοκτέιλ. Και μας δίνουν και τις συνταγές.

Οι συντάκτες του περιοδικού βγαίνουν στην αγορά και ξετρυπώνουν τα καλύτερα τυριά, ελληνικά, διεθνή, μπλε και παλαιωμένα, τα αγαπημένα τους ψωμιά, και σε μια πρωτοφανή γευσιγνωσία με 30 premium παλαιωμένα τσίπουρα ξεχωρίζουμε τα καλύτερα εξ αυτών, που στέκονται επάξια δίπλα σε σπάνια κονιάκ και εκλεκτά ουίσκι.

Ο Γαστρονόμος Δεκεμβρίου φοράει τα καλά του και κυκλοφορεί την Κυριακή 11/12 με την Καθημερινή.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών