PROMO

Ο Γαστρονόμος Νοεμβρίου κάνει τον γύρο της Ελλάδας σε 40 πίτες

Την Κυριακή 14/11 κυκλοφορεί ο Γαστρονόμος με αφιέρωμα στις μοναδικές πίτες της χώρας μας.

10.11.2021
Φωτογραφίες: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
Ο Γαστρονόμος Νοεμβρίου κάνει τον γύρο της Ελλάδας σε 40 πίτες

Γύρω από μια πίτα,  η Ελλάδα όλη. Και τότε και τώρα. Τότε που έφτιαχναν τις αυγόπιτες για να καταναλώσουν τα αυγά και τα γαλακτοκομικά πριν τις περιόδους της νηστείας. Τότε που η νύφη προσπαθούσε να ανοίξει το φύλλο λεπτό κάτω από το επικριτικό μάτι της μέλλουσας πεθεράς για να διακρίνει την αξιοσύνη της. Αλλά και τότε που η πίτα ήταν παρούσα σε κάθε σημαντικό γεγονός της οικογένειας: στους αρραβώνες, στους γάμους, στα γεννητούρια, στα πρώτα βήματα των παιδιών, στο θερισμό και στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Όπως και τώρα που η η γιαγιά δέχεται παιδιά και εγγόνια από την πόλη και έχει ετοιμάσει την καλή την πίτα, με τα 12 πλαστά φύλλα.

Όπως και τώρα που όταν θέλουμε να δείξουμε την κουζίνα μας σε έναν ξένο θα ξεκινήσουμε οπωσδήποτε από μια πίτα. Ή με αυτή θα φιλέψουμε τον φιλοξενούμενο μας, τον φίλο μας από το εξωτερικό και θα βάλουμε σε τάπερ για αυτούς που φεύγουν. Αυτή θα βάλουμε πρώτα σε ένα γιορτινό τραπέζι. Και η πίτα είναι για πολλούς, είναι για όλους, ποτέ για έναν.

Χορτόπιτες, πρασόπιτες, τυρόπιτες, κοτόπιτες, κολοκυθόπιτες, κρεατόπιτες, μέχρι και αγγιναρόπιτες, μελιτζανόπιτες, βακαλαόπιτες, τραχανόπιτες και κοζούνια με ορτύκια άλλες με πολλά αέρινα φύλλα, άλλες με 2 μπαμπάτσικα και εύθρυπτα, άλλες με βουτυράτα σαν σφολιάτα, άλλες στριφτές, και άλλες με χυλό όλες θα τις βρείτε στον Γαστρονόμο Νοεμβρίου, ένα συλλεκτικό τεύχος. Μαζί ένα εξαίρετο κείμενο της Δρος Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη Ομότ. Eρευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλους της Εθνικής Επιτροπής «Αθήνα 2021» και Προέδρου της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, για τον ρόλο της πίτας στην Ελλάδα.

Πώς να χωρέσουν όμως όλες οι πίτες, τα ήθη και τα έθιμά τους, οι ευφάνταστες παρασκευές τους μέσα σε ένα τεύχος; Δεν χωράνε. Επιλέξαμε προσεχτικά αυτές που είτε με την πρώτη ύλη τους, π.χ. καλαθάκι Λήμνου, είτε με τον τρόπο παρασκευής τους, π.χ. κροθόπιτα, χαρακτηρίζουν τον τόπο τους. Αυτές που δοκιμάσαμε πάμπολλες φορές με επιτυχημένο αποτέλεσμα, που γίνονται με υλικά που βρίσκουμε σήμερα σε αφθονία και κυρίως είναι αληθινά γαστρονομικά κομψοτεχνήματα. Υπάρχουν και άλλες; Πολλές και καλές!  

Εμείς σας παραδίδουμε σαράντα. Με την ελπίδα να πάρετε μια γεύση από όλη την Ελλάδα: Με μια μπουκιά μανιταρόπιτα να φτάσετε στη Χαλκιδική, με ένα λεπτό κομμάτι κασόπιτας να περάσετε το Μικρό Πάπιγκο και να ανεβείτε μέχρι τη Δρακόλιμνη, με μια σεφουκλωτή να κολυμπήσετε στα νερά του Αιγαίου και κομμάτι κομμάτι να γευτείτε όλη την Ελλάδα.

40 πίτες από την Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Επτάνησα και τα νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κύπρο, τον Πόντο, τη Σμύρνη και την Πόλη.

Στον Γαστρονόμο Νοεμβρίου που κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή με την Καθημερινή. 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών