PROMO

Ο παλαιότερος Οδηγός Μαγειρικής στην Ελλάδα λίγο πριν από το 1821!

Ένας εθνικός θησαυρός παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο νέο τεύχος που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 13/03 με την Καθημερινή της Κυριακής.

12.03.2021

Ένας εθνικός θησαυρός παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο νέο τεύχος που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 13/03 με την Καθημερινή της Κυριακής.

Ο Γαστρονόμος Μαρτίου φέρνει στο φως μια συνταρακτική ανακάλυψη. Ένα κορυφαίο εκδοτικό γεγονός καταφθάνει εκτάκτως το Σάββατο 13/03 και δεν είναι άλλο από την «ελληνική κουζίνα λίγο πριν το 1821», μαγειρεμένη το 2021 από κορυφαίους Έλληνες σεφ.

Για πρώτη φορά, παρουσιάζουμε ένα σπάνιο χειρόγραφο των τελών του 18ου-αρχών του 19ου αιώνα (πριν από την επανάσταση), το πρώτο νεοελληνικό συνταγολόγιο! Το εν λόγω χειρόγραφο ήρθε σε μας από τον κορυφαίο παλαιογράφο και επικεφαλής του παλαιογραφικού τμήματος του ΜΙΕΤ, κ. Αγαμέμνονα Τσελίκα, έναν από τους ελάχιστους στον τομέα του επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση και επιδραστικότητα.

Πρόκειται για μια σπανιότατη έκδοση και για αυτόν τον λόγο, ο Γαστρονόμος Μαρτίου θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένος σε αυτήν. Η ομάδα του Γαστρονόμου έχει χωρίσει τις συνταγές σε κεφάλαια-παραστάσεις και έχει καλέσει τους σπουδαιότερους Έλληνες σεφ να μεταγράψουν τις συνταγές στο σήμερα, παραμένοντας πιστοί στην αυθεντική πρόταση.

Διαβάστε στο συλλεκτικό τεύχος του Γαστρονόμου:

  • Ο μπακαλιάρος του 1821

  • Μια μέρα στο χωριό: Ένα ρουστίκ μενού σε ένα χωριάτικο σπίτι.

  • Τα Κλασικά: 10 διάσημες ελληνικές συνταγές στην ιδιαίτερη εκδοχή του τότε.

  • Το δάσος: Μαγειρέψαμε στο δάσος, με συνταγές με άγρια προϊόντα. Foraging και cooking στην τραχειά ελληνική φύση. 

  • Τα σπέσιαλ: Τρεις αναπάντεχες λιχούδικες συνταγές-κόσμημα! 

  • Το τραπέζι της Σαρακοστής: Οι νηστίσιμες λιχουδιές του 21. 

  • Το ζαχαροπλαστείο: συνταγές γλυκών της εποχής.  

Ακόμα, μια πολυσέλιδη συνέντευξη με τον παλαιογράφο κ. Τσελίκα: ένα κείμενο διαφωτιστικό που θα μας εισάγει στη μοναδική αυτή ανακάλυψη αλλά και ένα χρονολόγιο με ελληνικές πηγές με γαστρονομικές αναφορές από την αρχαιότητα έως την έκδοση που παρουσιάζουμε – σε συνεργασία με ιστορικούς και λαογράφους.

 Χταπόδι κονφί στη γλάστρα (προδημοσίευση συνταγής)

 Ροζάδες: Κρέμα με αυγά, σαν κρεμ μπριλέ!  (προδημοσίευση συνταγής)

Τηγανίτες κρέατος σε τραγανή κρούστα (προδημοσίευση συνταγής)

Ένα φιλόδοξο εγχείρημα του Γαστρονόμου, μια ακόμα απόπειρα -ίσως η σπουδαιότερη μέχρι στιγμής- να ορίσουμε τις καταβολές της κουζίνας μας, την ταυτότητά μας, τη μαγειρική μας κουλτούρα. Εκτάκτως από αυτό το Σάββατο 13/03 στα περίπτερα με την Καθημερινή.

 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών