PROMO

Ρομανέ χαμάτα: ο Γαστρονόμος Φεβρουαρίου μάς γνωρίζει τα άγνωστα τσιγγάνικα μαγειρέματα!

Αυτή την Κυριακή για την Καθημερινή, για πρώτη φορά, οι δυναμικές Ελληνίδες Τσιγγάνες από την Ρομά κοινότητα της Αμαλιάδας μας έβαλαν στα σπίτια, τις κουζίνες και τις αυλές τους, μοιράστηκαν τις προγονικές πατροπαράδοτες τους και ετοίμασαν για εμάς ένα μεγάλο, πολύχρωμο, φιλόξενο τραπέζι με ρομανέ χαμάτα: τσιγγάνικα μαγειρέματα.

10.02.2021

Αυτή την Κυριακή για την Καθημερινή, για πρώτη φορά, οι δυναμικές Ελληνίδες Τσιγγάνες από την Ρομά κοινότητα της Αμαλιάδας μας έβαλαν στα σπίτια, τις κουζίνες και τις αυλές τους, μοιράστηκαν τις προγονικές πατροπαράδοτες τους και ετοίμασαν για εμάς ένα μεγάλο, πολύχρωμο, φιλόξενο τραπέζι με ρομανέ χαμάτα: τσιγγάνικα μαγειρέματα.

Κοιτάζοντας όχι μόνο μπροστά, αλλά και γύρω του, ο «Γαστρονόμος» αναζήτησε, μέσα από το φαγητό, την ιστορία των Ελλήνων Ρομά όπως πραγματικά είναι. Μέσα από κείμενα-έκπληξη για την κοινωνία και την ιστορία τους, γινόμαστε κοινωνοί ενός πολιτισμού που παύει πια να είναι άγνωστος, γίνεται οικείος και γνώριμος σαν παλιός φίλος.

Μαστόρικες πίτες, τελετουργικά ψωμιά και περίτεχνα μαγειρέματα που ξαφνιάζουν με την τεχνική και τη νοστιμιά τους, πασπαλισμένα με τη φλογερή τσιγγάνικη αγάπη για τα πικάντικα μπαχαρικά και με αληθινή λατρεία για τα ζωηρά χρώματα, συνθέτουν τραπέζια πληθωρικά, ζωντανά και σπουδαία.

Καλεσμένοι στα σπίτια τους, ακούσαμε τις ιστορίες των παππούδων και των γιαγιάδων τους όταν άφησαν την Πόλη, που τόσο αγαπούσαν και η οποία ήταν για αιώνες η πατρίδα τους, για να ξεκινήσουν τη δύσκολη ζωή στη νέα τους πατρίδα, την Ελλάδα.

Δυναμικές Ελληνίδες Τσιγγάνες από τη Ρομά κοινότητα της Αμαλιάδας μάς έβαλαν στα σπίτια, στις κουζίνες και στις αυλές τους, μοιράστηκαν τις προγονικές πατροπαράδοτες συνταγές που έφεραν οι γιαγιάδες τους από τον τόπο καταγωγής τους, την Κωνσταντινούπολη, και ετοίμασαν για μας ένα μεγάλο, πολύχρωμο, φιλόξενο τραπέζι με ρομανέ χαμάτα: τσιγγάνικα μαγειρέματα.

Aυτή την Κυριακή με την Καθημερινή.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών