PROMO

Σαρακοστή στο όρος Σινά

Ο Γαστρονόμος ταξιδεύει στην αρχαιότερη εν λειτουργία Μονή του κόσμου και καταγράφει τη νηστίσιμη κουζίνα των μοναχών και των Βεδουίνων. Στις 13/3 με την Καθημερινή.

07.03.2022| Updated: 31.05.2022
Σαρακοστή στο όρος Σινά

Στον Γαστρονόμο Μαρτίου επιχειρούμε μια μεγάλη δημοσιογραφική αποστολή στη Μονή του όρους Σινά στην Αίγυπτο, έναν ελληνορθόδοξο χριστιανικό θύλακα στα βάθη της ερήμου. Εκεί, καταγράφουμε τις νηστίσιμες συνταγές των μοναχών οι οποίες έχουν μεν ως αφετηρία την ελληνική κουζίνα, αλλά ενσωματώνουν επιρροές από την Αίγυπτο και την κουλτούρα των Βεδουϊνων.

Πάνω από κατσαρόλες και παμπάλαιους φούρνους, όλοι μαζί ζυμώνουμε και ψήνουμε ψωμί, φτιάχνουμε ταχινομακάρονα με πλούσια σάλτσα, γιουβέτσι με θαλασσινά, μανέστρα φούρνου με λαχανικά και μοναστηριακές γαρίδες σαγανάκι! Και πολλά ακόμα, συναρπαστικά φαγητά από το συνταγολόγιο της Μονής Σινά, το οποίο απηχεί την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 900 μίλια μακριά από την εστία της!

Και καθώς μαγειρεύουμε, ακούμε αφηγήσεις από την ασκητική ζωή των Πατέρων που κατοικούν σε αυτόν τον τόπο εδώ και πάνω από 15 αιώνες και μεταλαμβάνουμε την μυστικιστική αύρα μιας κοινωνίας που ζει στην σκιά της Αγίας Κορυφής όπου ο Μωυσής παρέλαβε τις 10 εντολές.

 

Έτσι, το φαγητό γίνεται αφορμή για ένα συναρπαστικό ταξίδι ανά τους αιώνες. Μέσα από τις συνταγές αφουγκραζόμαστε τον απόηχο της ιστορίας και παίρνουμε διδάγματα για τη θαυμαστή συνύπαρξη των λαών σε αυτό το μοναδικό σταυροδρόμι όπου σμίγουν Ασία κι Αφρική, Μεσόγειος κι Ερυθρά θάλασσα, Χριστιανικός κι Αραβικός κόσμος.

Αυτό το σαρακοστιανό συνταγολόγιο που αποτυπώσαμε είναι ένα ευλογημένο γαστρονομικό κειμήλιο που σας παραδίδουμε μαζί με παμπάλαιες ιστορίες από τη Βυζαντινή κληρονομιά της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Ο Γαστρονόμος Μαρτίου κυκλοφορεί στις 13/3 με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών