PROMO

Στον Γαστρονόμο Ιανουαρίου, οι πιο απολαυστικές χειμωνιάτικες συνταγές με όσπρια!

Αυτόν τον μήνα ο Γαστρονόμος μαγειρεύει τις πιο καταπληκτικές οσπριάδες! Ένα τεύχος-οδηγός για τα καλύτερα μαγειρέματα με ρεβίθια, φασόλια και φακές.

08.01.2024
Στο Ειδικό Τεύχος «Οσπριάδες» του Γαστρονόμου Ιανουαρίου φέρνουμε τις πιο απολαυστικές χειμωνιάτικες συνταγές με όσπρια!

Ντόπια, φημισμένα και βραστερά

Μαθαίνουμε ποια είναι τα διάσημα ελληνικά όσπρια, τα πιστοποιημένα ΠΟΠ και ΠΓΕ, οι περιοχές ανά την Ελλάδα με τις κορυφαίες ποικιλίες και πώς θα τις αναζητήσουμε. Οι γίγαντες των Πρεσπών και του Ζαγορίου, τα λευκά φασόλια Καστοριάς, Φενεού και Έβρου, τα σπάνια χρωματιστά φασόλια των Κυκλάδων, τα μικρόσπερμα ρεβίθια Σίφνου, Κοζάνης και Γρεβενών, τα μαυρομάτικα της Πρέβεζας, οι φακές των Φαρσάλων, του Δομοκού και της Εγκλουβής, αλλά και τα πιο ιδιαίτερα όσπρια όπως η ροβίτσα Καλαμάτας και Ρούμελης, τα μπαρμπουνοφάσουλα της Τρίπολης, τα λούπινα της Μάνης και τα μπιζέλια της Λέσβου.

Τα όσπρια κάνουν καλό και σας έχουμε τις αποδείξεις!

Μιλάμε με τους ειδικούς και μαθαίνουμε τη σπάνια διατροφική τους αξία ανά είδος, μυστικά για ελαφρύτερο μαγείρεμα και πώς θα αποφύγουμε το ενοχλητικό φούσκωμα. Ακόμα, δίνουμε χρυσές συμβουλές για την προετοιμασία, το μούλιασμα, το βράσιμο και το αλάτισμα των οσπρίων για σούπα και προτείνουμε τα ιδανικά αρτύματα για κάθε είδος.

Η εθνική μας φασουλάδα

Φασολάδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας! Πώς τις μαγειρεύουν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στη Μάνη; Ποιες είναι οι παραδοσιακές φασολάδες των Γρεβενών, της Αρκαδίας, της Κέρκυρας, του Ταΰγετου, του Πωγωνίου και του Ληξουρίου; Κι ακόμα, σας συστήνουμε τη σεφαραδίτικη, την ποντιακή, την κυπριακή, την πολίτικη και την τσιγγάνικη!

Η… παγκόσμια φασολάδα!

Δώδεκα καταπληκτικές φασολάδες από όλο τον πλανήτη. Φασολάδες με μυρωδικά ή ζυμαρικά από την Ιταλία, ή μήπως πικάντικη φασολάδα με καρύδα και μπαχαρικά από την Ινδία; Προτιμάτε τη μεξικάνικη με τσίλι και άρωμα από νεράντζια ή την ταϊλανδέζικη με κόκκινο κάρι και λάιμ; Έχετε δοκιμάσει τη γαλλική φασολάδα Cassoulet με πανσέτα και λουκάνικα; Τη φλογερή τουρκική με παστουρμά και την καυτερή φασολάδα της Νιγηρίας με γαρίδες; Εδώ είναι όλες, με μυστικά και αναλυτικές οδηγίες για τέλεια μαγειρέματα.

Ρεβιθάδα δεν είναι μόνο μία!

Οι σεφ του Γαστρονόμου μάς δίνουν απίθανες ιδέες για ρεβιθάδα με κεφαλοτύρι και αντσούγιες, για κοκκινιστή με κουνουπίδι ή με δυόσμο και σύγκλινο, για λεμονάτη με χόρτα, για κυμινάτη με ντοματίνια, για ψητή με σάλτσα ταχίνι, για κλασική σιφναίικη, για πλούσια με μανέστρα από τη βόρεια Εύβοια ή για κατσαρολάτη με πέστροφα ή με λουκάνικα.

Με αυτές τις συνταγές θα λατρέψουμε τις φακές!

Τις θέλουμε χυλωμένες, τις θέλουμε και βελουτέ. Μας αρέσουν με πράσο και φασκόμηλο, μας αρέσουν και με πελτέ, μανιτάρια και πάπρικα. Είναι τέλειες βελουτέ με κύμινο και μέλι, είναι αρχοντικές παλατιανές με κολοκύθα και κεφτεδάκια, είναι βάλσαμο με ξινόγαλα και δυόσμο, είναι αρωματικές με μυρώνια, είναι αυστηρά μοναστηριακές άλαδες, είναι πληθωρικές με καρότα και πορτοκάλι.

Οσπριάδες στο άψε σβήσε, στη χύτρα!

Φασολάδα, φακές και ρεβιθάδα στη χύτρα ταχύτητας, έτοιμες σε λιγότερο από 1 ώρα, με απίθανους συνδυασμούς μυρωδικών, σπιτικούς ζωμούς, μελωμένα λαχανικά και μπαχαρικά και βότανα που τις απογειώνουν!

Πλούσιες ή ταπεινές, πληθωρικές ή λιτές, οι οσπριάδες θα μας «αποτοξινώσουν» από τα βαριά γιορτινά γεύματα, θα μας συντροφεύουν όλο το χειμώνα και θα γεμίζουν το τραπέζι μας με απίθανους συνδυασμούς γεύσεων.

Το Τεύχος «οσπριάδες» του Γαστρονόμου κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, με την Καθημερινή.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών