PROMO

Στον Γαστρονόμο Απριλίου: Γιορτάζουμε το Πάσχα στον Έβρο

Για πρώτη φορά ταξιδεύουμε κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της χώρας και μαγειρεύουμε με τους ακρίτες του Έβρου τις πατροπαράδοτες συνταγές τους!

03.04.2023| Updated: 06.04.2023
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς, Νίκος Καρανικόλας
Στον Γαστρονόμο Απριλίου: Γιορτάζουμε το Πάσχα στον Έβρο
Ψαράδικες πλάβες, δεμένες σε προβλήτα, σε ένα από τα αμέτρητα κανάλια του Δέλτα Έβρου.
Ψαράδικες πλάβες, δεμένες σε προβλήτα, σε ένα από τα αμέτρητα κανάλια του Δέλτα Έβρου.

Ο σεφ Παναγιώτης Σιαφάκας, ετοίμασε μεταξύ άλλων συκωταριά στο τηγάνι με λευκά εβρίτικα σπαράγγια.

Ρυζοσαλάτα με δυο είδη ρυζιού, σπαράγγια, φέτα και σάλτσα ταχινιού, ένα πιάτο με εβρίτικα καλούδια.

Από την Αλεξανδρούπολη ως την Ορεστιάδα, ταξιδέψαμε κατά μήκος του ποταμού Έβρου και καταγράψαμε τις άγνωστες συνταγές της εβρίτικης κουζίνας. Βύσσα, Σουφλί, Βρυσικά, Διδυμότειχο, Βρυσούλα, Αλεξανδρούπολη, Δέλτα: Ντόπιοι σεφ, μαγείρισσες σε πόλεις και χωριά, παραγωγοί και ψαράδες, μοιράστηκαν μαζί μας τις συνταγές του τόπου τους και γαστρονομικές ιστορίες που γεννήθηκαν από το σπάνιο αμάλγαμα πληθυσμών και πολιτισμών του Έβρου.

Με την ευθυγράμμιση του ποταμού Έβρου κατασκευάστηκαν αναχώματα με χωματόδρομους, που συνδέουν τα κανάλια.
Μαζί μας και ο σεφ του Makedonia Palace, Σωτήρης Ευαγγέλου.

Πάσχα στις όχθες του μεγάλου ποταμού

Στρώσαμε ένα μεγάλο λαμπριάτικο τραπέζι στο Δέλτα του Έβρου με συνταγές από 7 σεφ που συγκεντρώθηκαν με ενθουσιασμό σε ένα από τα συναρπαστικότερα τοπία της Ελλάδας, για να μαγειρέψουν την παραδοσιακή εβρίτικη κουζίνα αλλά και δημιουργικές συνταγές, εμπνευσμένες από τα εμβληματικά προϊόντα του Έβρου.

Ο σεφ Σταύρος Χρυσαφίδης.

Η Εβρίτισσα Πομάκα σεφ, Σεβγή Τσολάκ Αλή, μαγείρεψε αρνάκι λεμονάτο με πατάτες.

Μαγειρεύοντας με τους ψαράδες του Δέλτα

Η ψαροκαλύβα της «Κυράς του Δέλτα», Άρτεμης Παπακωστίδου Διακάκη, στις όχθες του Έβρου.

Η «Κυρά του Δέλτα», αλιέας Άρτεμη Παπακωστίδου Διακάκη, ετοιμάζεται να αναχωρήσει με άφθονες προμήθειες για την ψαροκαλύβα της.

Τα μπλε καβούρια είναι σχετικά νεοφερμένα στο Δέλτα του Έβρου και τους αξίζει ιδιαίτερη γαστρονομική προσοχή για την κορυφαία νοστιμιά τους.

Μπήκαμε στην ψαροκαλύβα της «Κυράς του Δέλτα», της μοναδικής γυναίκας στο Δέλτα, μιας εμβληματικής μορφής που συνεχίζει το παραδοσιακό επάγγελμα του ψαρά, και δοκιμάσαμε τις ψαρονοστιμιές που μας μαγείρεψε με φόντο τα ήρεμα νερά του ποταμού και έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης.

Οι μαγείρισσες του Έβρου, θεματοφύλακες της γαστρονομικής παράδοσης

Γνωρίσαμε Εβρίτισσες καλομαγείρισσες που μας υποδέχτηκαν στις κουζίνες τους και μας ετοίμασαν τις μεγαλοβδομαδιάτικες, τις νηστίσιμες και τις πασχαλινές παραδοσιακές συνταγές των προγόνων τους. Μάθαμε πώς ετοιμάζεται το εβρίτικο τσουρέκι με χειροποίητη μαγιά λυκίσκου, αλλά και ο περίφημος κόκκινος εβρίτικος τραχανάς που ζυμώνεται με ταχίνι!

Το σιρόπιασμα της θρυλικής θρακιώτικης σουσαμόπιτας.

Γκιουζλεμέδες, οι τηγανητές εβρίτικες τυρόπιτες, με προσφυγική καταγωγή από τη Μικρά Ασία.

Χαλβάς θρακιώτικος με πορτοκάλι, καρύδια και διακόσμηση με… γλυκιές ελιές!
Στον Έβρο φτιάχνουν τις λαλαγγίτες, τις ιδιαίτερες κρέπες με προζύμι. Εδώ, σερβίρονται με αρωματισμένο ζωμό κότας.

Ένας συναρπαστικός περίπατος ανάμεσα σε υπεραιωνόβια λιόδεντρα

Περπατήσαμε στον αρχαίο ελαιώνα της Μάκρης στην Αλεξανδρούπολη, τον βορειότερο στην Ελλάδα, στρώσαμε πλούσιο αναστάσιμο τραπέζι κάτω από τα δέντρα-μνημεία και δοκιμάσαμε ένα από τα κορυφαία ελαιόλαδα στον κόσμο, που παράγεται από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα και σαρώνει τα βραβεία στους πιο απαιτητικούς διεθνείς διαγωνισμούς.

Ανάσταση κάτω από τα ελαιόδεντρα του αρχαίου ελαιώνα της Μάκρης στην Αλεξανδρούπολη, στο κτήμα της οικογένειας Κελίδη, που παράγει τα πολυβραβευμένα ελαιόλαδα Μάκρης, «Κύκλωπας».

Θρακιώτικοι τζιγεροσαρμάδες με τραγανή κρούστα γιαουρτιού -μια αξέχαστη νοστιμιά!
Το περίφημο πασχαλινό σαμοθρακιώτικο κατσικάκι με γόμο (γέμιση) από πιλάφι, συκωταριά και άφθονα μυρωδικά.

Γνωρίσαμε τα τοπικά προϊόντα, από τα σκόρδα και τα σπαράγγια της Νέας Βύσσας και του Τυχερού, μέχρι τα σουσάμια του Διδυμότειχου από τον ντόπιο σπόρο, σπουδαίο ταχίνι, θρακιώτικα πεπόνια, στάρια του εβρίτικου κάμπου, καβουρμά και ντόπια λουκάνικα από τους τελευταίους ελληνικούς νεροβούβαλους του Έβρου.

Σας παρουσιάζουμε το εαρινό χορτολόγιο της Ελλάδας

Ψαρόσσουπα (με κεφάλι ψαριού) αυγολέμονο με σπανάκι και σύγκλινο (!), από τον σεφ Περικλή Κοσκινά.

Τσουκνιδοκεφτέδες δια χειρός Νίκου Μπίλλη.

Για πρώτη φορά, όλα τα ανοιξιάτικα άγρια και καλλιεργημένα χόρτα της ανοιξιάτικης ελληνικής φύσης, αυτός ο ατίμητος θησαυρός της ελληνικής γαστρονομίας και ένα μοναδικό σύμβολο της παραδοσιακής μαγειρικής του τόπου μας. Σας τα παρουσιάζουμε σε συναρπαστικές συνταγές: από ανοιχτές πίτες και ντολμάδες, μέχρι μοναδικές μαγειρίτσες, λαχταριστούς χορτοκεφτέδες, πιτάκια και μπουρεκάκια, σούπες και τσιγαριαστά της νέας εποχής.

Αρνί και κατσίκι, από την κορυφή ως τα νύχια

Αρνίσιο χεράκι ρολό, μπρεζέ, με φασόλια και τσορίθο.

Ποδαράκια και κότσια αρνίσια στην κατσαρόλα με αγκινάρες και κουκιά.

Ο πιο πλήρης και αναλυτικός οδηγός για το εθιμικό κρέας του Πάσχα, για να ξέρουμε ποιο κομμάτι θα μας δώσει τα καλύτερα μαγειρέματα, αξιοποιώντας τα στο έπακρο. Ενας nose to tail κατάλογος γνωριμίας με τα πιο… δύσκολα κομμάτια για no waste μαγειρέματα πρωτόγνωτης υφής και νοστιμιάς. Μαζί, 17 απίθανες συνταγές που θα θέλουμε να φτιάχνουμε ξανά και ξανά με κάθε, μα κάθε κομμάτι από αρνάκι και κατσικάκι!

Ψητό τσίζκεϊκ με ανθότυρο.

Γαλατόπιτα δίχρωμη, με σοκολάτα.

Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι.

Γιαουρτόπιτα με πορτοκάλι.

Κερνάμε τα γαλατένια γλυκά της άνοιξης

Κρέμες, μους, τσίζκεϊκ, γαλατόπιτα, μελόπιτα, γιαουρτόπιτα και γαλακτομπούρεκο! Τι άλλο ταιριάζει καλύτερα στα γιορτινά ανοιξιάτικα τραπέζια, αν όχι τα απολαυστικά, ευωδιαστά γαλατένια γλυκά και επιδόρπια που κλείνουν μέσα τους όλα τα αρώματα της άνοιξης;

Τα εκλεκτά του Απριλίου

Σας γνωρίζουμε 10+1 αρτιζανάλ βούτυρα Ελλήνων παραγωγών, που αξίζει να βάλουμε στο τραπέζι μας, 6 ολόφρεσκα ανοιξιάτικα τυριά που θα απολαύσουμε την άνοιξη, την ιδανική τους εποχή, και βάζουμε στα ποτήρια τα κρασιά που θα συνοδέψουν τα πασχαλινά μας πιάτα.

Και ακόμα:

Το συνταγολόγιο Απριλίου μας λύνει τα χέρια δίνοντας απαντήσεις στο καθημερινό ερώτημα «τι μαγειρεύουμε σήμερα;», με απλά, εύκολα και πεντανόστιμα πιάτα για κάθε μέρα του μήνα!

Ο πασχαλινός Γαστρονόμος Απριλίου κυκλοφορεί την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου, με την Καθημερινή της Κυριακής!

 

Συνεργάτες & Φωτογράφοι Τεύχους: Αντωνία Κατή, Γιάννης Συκιανάκης, Δημήτρης Βλάικος, Θεοδόσης Γεωργιάδης
Σταυρούλα Φουτσά, Άσπα Κουλύρα, Αμαρυλλίς Τσέγκου, Χριστίνα Γεωργιάδου, Αριστέα Ρέλλου, Φίλιππος Αβραμίδης

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών