PROMO

Στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Ελληνική Αποκριά, όπως δεν την έχουμε ξαναδεί!

Ποια εβδομάδα της Αποκριάς είναι η Τυρινή και γιατί τη λένε και μακαρονού; Πόσες... τηγανιές αντέχετε να φτιάξετε την Τσικνοπέμπτη, πόσες κρεατόπιτες την εβδομάδα της Κρεοφάγου και πόσες τυρόπιτες την Κυριακή της Τυροφάγου; Υπάρχουν γλυκές μακαρονάδες; Τι συμβολίζουν τα έθιμα και τα δρώμενα της ελληνικής Αποκριάς και ποια φαγητά τα συνοδεύουν;

05.02.2024| Updated: 08.02.2024
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Ελληνική Αποκριά, έτσι όπως δεν την έχουμε ξαναδεί!

Φέτος, σας παρουσιάζουμε την Ελληνική Αποκριά, όπως δεν την έχετε ξαναδεί! Συγκεντρώσαμε τους σεφ του Γαστρονόμου σε ένα πειραιώτικο μηχανουργείο, μαζί με τα φαγητά που ετοίμασαν με έμπνευση από τις πατροπαράδοτες αποκριάτικες συνταγές της Ελλάδας, και τους φωτογραφίσαμε με παραδοσιακές φορεσιές του διονυσιακού καρναβαλιού της ελληνικής υπαίθρου.

Οι κουδουνοφόροι του Σοχού με τα πολύχρωμα καλπάκια, συναντιούνται με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες της Νάουσας, και όλοι μαζί φωτογραφίζονται παρέα με το απειραθίτικο ρόστο, τα σουτζουκάκια της σχάρας, τα αρνίσια γλυκοκαυτερά παϊδάκια τη μαρινάτη προβατίνα, τις πανσέτες και τα μπιφτεκάκια, την τυρόπιτα γεμιστή με σιμιγδαλόκρεμα και το προζυμένιο ψωμί με καρύδια. Μια συνάντηση όπου η ελληνική ύπαιθρος με τα πανάρχαια δρώμενά της ζωντανεύει με χρώμα και διονυσιασμό στο αστικό περιβάλλον!

Τι μαγειρεύει η Ελλάδα τις Απόκριες;

Συγκεντρώσαμε 90 και πλέον αποκριάτικες συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά, με τα μυστικά, τα ιδιαίτερα υλικά και τις εθιμοτυπίες τους, ανάλογα την εβδομάδα του Τριωδίου!

Την Κρεατινή τρώμε κρέας, άφθονο κρέας!

Η εβδομάδα της Κρεατινής είναι μια γιορτή κρεατοφαγίας απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα! «Τσικνώστε τη γωνιά σας» την Τσικνοπέμπτη, με τις πιο λαχταριστές τηγανιές με πορτοκαλένιο λουκάνικο, με σύγλινο και απάκι, με σουτζούκι και παστουρμά, με αρνίσια συκωταριά.

Ανοίξτε παγωμένες μπίρες και φέρτε στο τραπέζι μπουμπάρια ζαγορίσια και οματιές μωραΐτικες, λαδοριγανάτη συκωταριά από την Κρήτη, κρεμμύδια γεμιστά με κιμά από την Κύπρο, ναουσαίικους κεφτέδες με σάλτσα «άρμη» και ένα χοιρινό ζαμπόνι-έκπληξη από τη Νάξο!

Ανοίγουμε κρεατένιες πίτες σαν την κρεατόπιτα με τράγο από την Κεφαλονιά, την έντεχνη λιλιδιαστή κιμαδόπιτα της Νάουσας, την παστουρμαδόπιτα των Μικρασιατών της Κρήτης αλλά και τον τζουλαμά, τη γλυκιά κρητική κρεατόπιτα!

Κρέας στη σχάρα ή στην κατσαρόλα;

Η Τσικνοπέμπτη θέλει τηγάνι και σχάρα, αλλά ολόκληρη η Κρεατινή αγαπά τα ρουστικάλ μαγειρευτά, σαν το «χοίριο με τα σέληνα» από τη Ζάκυνθο αλλά και το κοκκινιστό και αυγοκομμένο χοιρινό του Ταϋγέτου, τον κεφαλονίτικο κόκορα σοφιγάδο, τη χοιρινό αφέλια με τις αντιναχτές πατάτες από την Κύπρο και τους σαρμάδες με κιμά και βούτυρο από τη Νάουσα.

Τι τρώμε την εβδομάδα της Τυρινής;

Ξέρετε τα λασιθιώτικα λαζάνια που μαγειρεύονται σε ζωμό γίδας και τα σιουφηκτά με κρεμμύδια σύβραση; Ποια είναι η τσουχτή μακαρονάδα που αγαπούν στην Μάνη και τον Ταΰγετο και τη σερβίρουν με τηγανητό μπακαλιάρο; Θα φτιάχνατε την πλούσια μακαρονόπιτα της Αχαΐας και τις απαιτητικές φρέσκες ραβιόλες της Κύπρου με χαλούμι; Το ξέρετε ότι στις Απόκριες φτιάχνουμε και γλυκές μακαρονάδες με πλούσια γάλατα, κανέλα και ζάχαρη; Η Τυρινή είναι η εποχή της τυρόπιτας και σας έχουμε τις καλύτερες από όλη την Ελλάδα: Την ανοιχτή μανιάτικη πίτα με σφέλα και άγριο μάραθο, τη βρεχτή αγραφιώτικη τυρόπιτα με το άφθονο βούτυρο, την πλατσίντα της Χαλκιδικής με κατσικίσιο γάλα και την πετουρόπιτα του Ζαγορίου με την άφθονη φέτα και τα προψημένα, τραγανά φύλλα.

Εποχή για γλέντια και κεράσματα! Κεφαλοτύρια, αλλαντικά και τα κρασιά των αποκριάτικων μεζέδων

Γεμίζουμε τα ποτήρια με άφθονο κρασί και τσίπουρο που επιβάλλει η Αποκριά και φέρνουμε στο τραπέζι τα πιο μερακλίδικα ελληνικά αλλαντικά, από πικάντικα και αρωματικά χωριάτικα λουκάνικα, χοιρινές πηχτές και πλούσιους καβουρμάδες, μέχρι καυτερές κυκλαδίτικες λούζες, καπνιστά μανιάτικα σύγλινα και κρητικά απάκια, παστουρμάδες, ώριμα σαλάμια και ζαμπόνια!

Διαλέγουμε τα πιο μαστόρικα κεφαλοτύρια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τα βουτυράτα, τα πικάντικα, τα κίτρινα, τα λευκά, τα σκληρά τα αλατισμένα, τα ευγενικά, για να τρίψουμε άφθονα πάνω από τις μακαρονάδες της Τυρινής αλλά και για να σερβίρουμε στο τραπέζι παρέα με κρασί.

Μαζί, προτείνουμε 15 ελληνικά και ξένα κρασιά, το καθένα ιδανικό για τους μεζέδες της Αποκριάς.

Η γλυκιά ελληνική Αποκριά

Βράζουμε το ρυζόγαλο ή το ψήνουμε στον φούρνο; Να φτιάξουμε γλυκιά κολοκυθόπιτα ή γλυκιά ρυζόπιτα; Τι είναι η «τούρτα» και η «πουτίγκα» της Τήνου; Προτιμάτε γαλατόπιτα ή σουσαμόπιτα; Θα τσικνίζατε με… αυγοφέτες σιροπιαστές; Ποια λέτε να λατρέψουν περισσότερο τα πιτσιρίκια-μασκαράδες, τους λουκουμάδες του Έβρου ή τους γεμιστούς τηγανίτες της Κρήτης;

Και φυσικά, το Συνταγολόγιο Φεβρουαρίου!

24 πανεύκολες και ευφάνταστες συνταγές για κάθε μέρα του Φεβρουαρίου, με τα καλύτερα εποχικά υλικά, οργανωμένες ανά είδος και ανά εβδομάδα, για να οργανώσουμε τα ψώνια και τον χρόνο μας και να μην αναρωτιόμαστε «τι να μαγειρέψω σήμερα;».

Ο Γαστρονόμος Φεβρουαρίου κυκλοφορεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, με την Καθημερινή.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών