Ένας από τους λόγους που ανυπομονούμε κάθε χρόνο για τα Χριστούγεννα είναι οι μαζώξεις και τα τραπέζια με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Οι γιορτές είναι ευκαιρία να πειραματιστούμε με πιο ιδιαίτερα πιάτα, να δώσουμε χώρο στη δημιουργικότητά μας και να μοιραστούμε με αυτούς που αγαπάμε ξεχωριστά φαγητά. Οι ζεστές γεύσεις των μπαχαρικών, οι ξηροί καρποί και τα χειμωνιάτικα υλικά που τώρα βρίσκονται στα καλύτερά τους -από τις γήινες ρίζες μέχρι τα μυρωδάτα ξινόμηλα και τα λαμπερά ρόδια- πρωταγωνιστούν στα μαγειρέματα, δίνοντας χρώμα, άρωμα και εορταστικό τόνο στα πιάτα. Οι πρωτότυποι συνδυασμοί και οι παρασκευές που δεν έχουμε συνηθίσει τονίζουν την αίσθηση ειδικής περίστασης στο γιορτινό δείπνο, μένοντας στο μυαλό των καλεσμένων μας για καιρό.
Και αν ένα μικρό άγχος, λίγο πριν ξεκινήσουν τα μαγειρέματα, είναι φυσιολογικό, στην πραγματικότητα, με τον σωστό προγραμματισμό και τα κατάλληλα εργαλεία που μας λύνουν τα χέρια, όλα μπορούν να γίνουν εύκολα και χωρίς πολύ κόπο. Μια καλή αρχή είναι το ολοκληρωμένο μενού που ακολουθεί: περιλαμβάνει προτάσεις για πέντε πρωτότυπα πιάτα που θα απογειώσουν το δείπνο των γιορτών, μαζί με αναλυτικές οδηγίες και tips για το πως να τα πετύχετε. Σημαντικά εργαλεία που κάνουν τα δύσκολα εύκολα είναι τα μπλέντερ χειρός της Braun. Σύμμαχοι τόσο στις μαγειρικές όσο και στις ζαχαροπλαστικές δημιουργίες, είναι ο τρόπος να κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη και να απολαύσουμε τις προετοιμασίες, και έπειτα το πολυαναμενόμενο δείπνο, χωρίς κανένα άγχος.
Οι συνταγές:
Vegan σούπα αρακά με σαφράν και ψητούς ηλιόσπορους
Μερίδες: 4
Χρόνος παρασκευής: 20’
Υλικα:
Για τη σούπα:
600 γρ. κατεψυγμένο αρακά
600-700 ml ζωμό λαχανικών
150 ml κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
1 λεμόνι, χυμό
1 κρεμμύδι
ελαιόλαδο
½ κ.γ. κλωστές σαφράν
1 κ.γ. ζάχαρη
Toppings:
20 γραμμάρια ηλιόσπορους
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Γαρνιτούρα:
microgreens (μικρόφυλλα)
Σαφράν
κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία:
Για τη σούπα, ξεφλουδίστε το κρεμμύδι και ψιλοκόψτε με το εξάρτημα κοπτήριο MultiQuick 5 Vario 350 ml της Braun.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέστε τον αρακά, το σαφράν, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού στο κρεμμύδι και περιχύστε με το ζωμό λαχανικών και την κρέμα. Σιγοβράστε για 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Πολτοποιήστε με το ραβδομπλέντερ και προσθέτετε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Για την επικάλυψη, ζεσταίνετε λάδι σε ένα τηγάνι και καβουρδίζετε τους ηλιόσπορους για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας πολλές φορές.
Ρίξτε τη σούπα σε μπολ, γαρνίρετε με κρέμα, ηλιόσπορους, microgreens και σαφράν και σερβίρετε.
Αυτή η συνταγή παρασκευάστηκε χρησιμοποιώντας το MultiQuick 5 Vario της Braun (MQ 5245 WH) αλλά μπορεί να γίνει και με άλλα μοντέλα όπως το MultiQuick 9 της Braun (MQ 9147 X) ή το MultiQuick 7 (MQ 7025 X).
Σαλάτα φινόκιο με πράσινο μήλο και πεκάν
Χρόνος παρασκευής: 25 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά:
Για τη σαλάτα:
2 βολβοί μάραθου
1 πράσινο μήλο, σε λεπτές φέτες
100 γρ. πεκάν
κάρδαμο κατσαρό
Ντρέσινγκ:
1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
1 κ.σ. λευκό ξύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι εσαλότ
αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία:
Για τη σαλάτα, καβουρδίστε τα πεκάν σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν.
Καθαρίστε τους βολβούς μάραθού, κόψτε τους στη μέση και αφαιρέστε το κοτσάνι. Κρατήστε κατά μέρος τα πράσινα φύλλα. Κόψτε το μάραθο σε χοντρά κομμάτια με το MultiQuick 9 εξάρτημα κόφτη/τρίφτη της Braun και το δίσκο για χοντρό τρίμμα.
Για το ντρέσινγκ, ξεφλουδίστε το εσαλότ και ψιλοκόψτε με το κοπτήριο 350 ml.
Ανακατεύετε το σιρόπι σφενδάμου, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τον αναδευτήρα και αλατοπιπερώνετε.
Απλώνετε τον μάραθο και το μήλο σε μια πιατέλα, πασπαλίζετε με ξηρούς καρπούς και μετά προσθέτετε το ντρέσινγκ.
Στολίζετε με τις πρασινάδες του μάραθου και φρέσκο κάρδαμο και σερβίρετε.
Αυτή η συνταγή παρασκευάστηκε χρησιμοποιώντας το Braun’s MultiQuick 9 (MQ 9187 XLI) αλλά μπορεί να γίνει και με άλλα μοντέλα, όπως το MQ7075 Braun με κάδο/επεξεργαστή τροφών 1,5Lt.
Ψητό χορτοφαγικό κουνουπίδι με ανατολίτικα μυρωδικά
Χρόνος παρασκευής: 30’
Χρόνος μαγειρέματος: 45’
Μερίδες 4
Υλικά:
Για το κουνουπίδι με πάστα μπαχαρικών:
6 κτ.σ. ελαιόλαδο
3 κτ.σ. χυμός λεμόνι
1 κτ.σ. σιρόπι αγαύης (ή μέλι)
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κτ.σ. σπόροι κύμινο
1 κτ.σ. σκόνη κανέλας
1 κτ.σ. κάρδαμο
½ κτ.σ. σπόροι μαύρου πιπεριού
2 κτ.σ. αλάτι
1 κουνουπίδι
Για το συνοδευτικό κους κους:
240 γρ. κους κους
300 ml νερό
1 κόκκινο κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
4 κτ.σ. ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
1 ρόδι
80 γρ. σταφίδες
1κτ.γλ. κύμινο σε σκόνη
αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία:
Παστα μπαχαρικών: Για την πάστα μπαχαρικών, ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τοποθετήστε όλα τα υλικά για την πάστα μπαχαρικών στο εξάρτημα κόφτη MultiQuick 7 350 ml της Braun και ανακατέψτε καλά. Εάν η πάστα δεν είναι αρκετά λεία, προσθέστε λίγο νερό και ανακατέψτε ξανά.
Κουνουπίδι: Για το κουνουπίδι προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C°. Γεμίστε ένα πυρίμαχο ταψί μέχρι τη μέση με νερό και βάλτε το στο κάτω μέρος του φούρνου.
Κόψτε το κοτσάνι του κουνουπιδιού και ξεφλουδίστε τυχόν φύλλα. Τοποθετήστε το κεφάλι ανάποδα σε ένα μαντεμένιο ταψί ή κατσαρόλα κατάλληλη για φούρνο.
Ρίξτε μέσα τα 2/3 της πάστας μπαχαρικών και ανακινείστε το κουνουπίδι ώστε η πάστα να το καλύψει όλα τα μέρη εσωτερικά. Γυρίστε το κουνουπίδι και περάστε την υπόλοιπη πάστα πάνω από το κεφάλι του κουνουπιδιού.
Τοποθετήστε την κατσαρόλα στο φούρνο και ψήστε για περίπου 45-50 λεπτά.
Κους κους: Για το κουσκούς, βάζετε 300 ml ελαφρώς αλατισμένο νερό σε μια μικρή κατσαρόλα να βράσουν.
Μόλις πάρει βράση το νερό, προσθέστε περίπου 240 γρ κουσκούς και ανακατέψτε καλά.
Κατόπιν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήστε το να μουλιάσει για περίπου 5 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Ανακατέψτε απαλά το κουσκούς με ένα πιρούνι.
Καθαρίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ψιλοκόψτε τα μαζί με τον μαϊντανό στο εξάρτημα κόφτη 350 ml.
Κόψτε το ρόδι στη μέση και ξεχωρίστε προσεκτικά τους σπόρους αφαιρώντας τη λευκή φλούδα.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το κουσκούς με το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τα ψιλοκομμένα υλικά, προσθέστε τις σταφίδες και τους σπόρους ροδιού.
Ανακατέψτε καλά και αλατοπιπερώστε. Σερβίρετε το καβουρδισμένο κουνουπίδι πάνω από το κους κους με τις σταφίδες.
Tip: Πώς καθαρίζουμε εύκολα ρόδι: Απλώς αφαιρούμε τους σπόρους μέσα σε ένα μπολ με νερό.
Το πρώτο βήμα είναι να σπάσουμε το ρόδι σε δύο ή τρία κομμάτια. Στη συνέχεια, το τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και τραβάμε σίγα σιγά τα λευκά μέρη για να αφαιρέσουμε τους σπόρους: οι σπόροι του ροδιού βυθίζονται στον πάτο ενώ τα λευκά μέρη επιπλέουν στην επιφάνεια.
Αυτή η συνταγή παρασκευάστηκε χρησιμοποιώντας το Braun’s MultiQuick 9 (MQ9147X). Ετοιμάστε τη συνταγή και με ένα από τα άλλα μοντέλα MQ3035.
Ψητό με ξηρούς καρπούς και ψητά καρότα
Χρόνος προετοιμασίας: 25’
Χρόνος μαγειρέματος: 40-50’
Μερίδες: 4
Υλικά:
Για το ψητό:
350 γρ ξηρούς καρπούς (φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα και μακαντέμια)
1 μεγάλο καρότο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
250 γρ. φασόλια, βρασμένα
150 γρ. τυρί σκληρό, τριμμένο
2 κτ.σ. μουστάρδα
½ ματσάκι μαϊντανός
4 κλωναράκια θυμάρι
1 κτ.γ. Ελαιόλαδο
5 αυγά
1 κτ.γ. τοματοπολτός
4-5 κτ.σ. πάνκο ή τριμμένη φρυγανιά
3-4 κτ.σ. μαρμελάδα κράνμπερι
1 χούφτα ξηρούς καρπούς, για γαρνίρισμα
αλατοπίπερο
Για τα ψητά καρότα:
1 κιλό (πολύχρωμα) καρότα
150 ml χυμό πορτοκαλιού
20 γρ μαϊντανός
3 κτ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μέλι
αλατοπίπερο
Διαδικασία:
Για το ψητό:
Για το ψητό με ξηρούς καρπούς, πρώτα καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε μαζί με τα μυρωδικά με το εξάρτημα κόφτη MultiQuick 9 350 ml της Braun.
Βγάζουμε τους ξηρούς καρπούς από το τηγάνι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα μυρωδικά και το σκόρδο σε 1 κ.σ. λάδι μέχρι να γίνουν ημιδιαφανή.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C° (αέρας) και στραγγίζουμε τα φασόλια.
Ξεφλουδίζουμε το καρότο και ψιλοκόβουμε με το εξάρτημα του κόφτη/τρίφτη, χρησιμοποιώντας το δίσκο λεπτού τριψίματος.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από την μαρμελάδα στο εξάρτημα του κοπτηρίου και ανακατεύουμε ωσότου να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη, χρησιμοποιώντας το εργαλείο κοπής. Αλατοπιπερώνουμε.
Στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα, ρίχνουμε το μείγμα των ξηρών καρπών, πιέζοντάς το λίγο προς τα κάτω.
Ψήνουμε στον ζεστό φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά.
Για τα καρότα:
Ξεφλουδίζουμε τα καρότα, τα κόβουμε στη μέση και μετά σε 4 κομμάτια κατά μήκος.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό με το εξάρτημα κόφτη 350 ml.
Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν: το χυμό πορτοκαλιού με μέλι, ελαιόλαδο και μαϊντανό χρησιμοποιώντας τον αναδευτήρα. Αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε τα καρότα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και περιχύνουμε με το dressing πορτοκαλιού.
Βάζουμε τα καρότα στον φούρνο, κάτω από το ψητό, και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά.
Γαρνίρισμα:
Για το γαρνίρισμα αφαιρούμε το ψητό με ξηρούς καρπούς από το φούρνο όταν είναι έτοιμο και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά.
Αλείφουμε με μαρμελάδα κράνμπερι και από πάνω ρίχνουμε ξηρούς καρπούς. Κόβουμε και σερβίρουμε μαζί με καρότα και λίγη μαρμελάδα.
Αυτή η συνταγή παρασκευάστηκε χρησιμοποιώντας το MultiQuick 9 (MQ 9187 XLI) της Braun. Ετοιμάστε τη συνταγή και με ένα από τα άλλα μοντέλα (MQ7085 X & MQ7075).
Μίνι πάβλοβες με φρούτα και πουρέ φραμπουάζ με σιρόπι σφενδάμου
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 45’
Μερίδες: 4
Υλικά:
Πάβλοβες:
5 ασπράδια αυγών
1 κτ.γλ.. κορν φλάουρ
1 κτ.γλ. ξύδι
1 κτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
220 γρ. ζάχαρη
1 τσιμπιά αλάτι
Πουρές φραμπουάζ:
250 γρ. φραμπουάζ (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
5-6 κτ.σ. σιρόπι σφενδάμου
1 κτ.γλ. ξύσμα λεμονιού
Γαρνίρισμα:
125 γρ. μούρα
½ μάτσο δυόσμος
ζάχαρη άχνη
Διαδικασία:
Για τις πάβλοβες, προθερμαίνετε το φούρνο στους 120 C° (πάνω-κάτω αντιστάσεις) και στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Χτυπάτε τα ασπράδια με το αλάτι με το εξάρτημα αναδευτήρα MultiQuick 7 της Braun μέχρι να σφίξουν.
Ενσωματώστε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη στα χτυπημένα ασπράδια και χτυπήστε για 7-10 λεπτά.
Προσθέστε εκχύλισμα βανίλιας και ξύδι και ανακατέψτε «διπλώνοντας» απαλά το μείγμα.
Μοιράζετε το μείγμα με τα ασπράδια σε ένα ταψί, σε οκτώ μικρές μερίδες, και σχηματίζετε με ένα κουτάλι ένα βαθούλωμα στο κέντρο της κάθε μίας.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
Στη συνέχεια σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τις πάβλοβες να κρυώσουν στον φούρνο για 30-60 λεπτά, χωρίς να ανοίξετε την πόρτα του.
Για τον πουρέ φραμπουάζ, ανακατέψτε τα φρούτα με το σιρόπι σφενδάμου και το ξύσμα λεμονιού, και χτυπήστε τα χρησιμοποιώντας το ραβδομπλέντερ.
Στο τέλος, τοποθετήστε τα μούρα πάνω από τις μίνι πάβλοβες, περιχύστε τις με σιρόπι φραμπουάζ και γαρνίρετε με φρούτα και δυόσμο.
Αυτή η συνταγή παρασκευάστηκε χρησιμοποιώντας το Braun’s MultiQuick 7 (MQ 7075 X) αλλά μπορεί να γίνει και με άλλα μοντέλα της Braun.
Για περισσότερες συνταγές και tips δείτε εδώ.