ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Απολαυστικές βουτιές στο… τζατζίκι

Πέντε πρωτότυπες συνταγές και μία κλασική για το πιο δροσερό και νόστιμο ντιπ του καλοκαιριού.

30.07.2021
Φωτογραφίες: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Κλασικό τζατζίκι (για 450 γρ.)

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 50 ml ελαιόλαδο με 1-2 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες. Αφήνουμε στην άκρη για 24 ώρες.
  2. Στη συνέχεια, πετάμε το σκόρδο και κρατάμε το αρωματισμένο λάδι. Καθαρίζουμε 1 μεγάλο αγγούρι και το κόβουμε κατά μήκος στη μέση.
  3. Με ένα κουταλάκι ξύνουμε κατά μήκος κάθε κομμάτι για να αφαιρέσουμε τα σπόρια. Χοντροτρίβουμε το αγγούρι και το στύβουμε καλά (κρατάμε το ζουμί, π.χ. για χυμό ή ένα σμούθι).
  4. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι πρόβειο, το αρωματισμένο λάδι, το αγγούρι, 30-50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί, 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό) ή άνηθο και αλατοπίπερο κατά βούληση.

Με παντζάρι, καρύδια και ρίγανη (για 300 γρ.)

  1. Καθαρίζουμε ένα μέτριο παντζάρι (τον βολβό) και το βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
  2. Το βάζουμε σε μπολ και το ανακατεύουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κουτ. σούπας ξίδι, 40 ml ελαιόλαδο και 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη.
  3. Προσθέτουμε 250 γρ. γιαούρτι πρόβειο στραγγιστό, 1 σταγόνα μαστιχέλαιο ή 1/4 κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σκόνη (προαιρετικά), 80 γρ. καβουρδισμένη και χοντροσπασμένη καρυδόψιχα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Με άνηθο, ούζο και μαραθόριζα (για 450 γρ.)

  1. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 400 γρ. πρόβειο γιαούρτι στραγγιστό με 3/4 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο, 1/2 μαραθόριζα καθαρισμένη και χοντροτριμμένη, ξύσμα από 1 λεμόνι, 30 ml χυμό λεμονιού, 60 ml ελαιόλαδο και 30 ml ούζο.
  2. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Με πέστο δυόσμου και σταφίδες (για 450 γρ.)

  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου μαζί με 1 κουτ. σούπας σταφίδες, 2 σκελίδες σκόρδο, 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  2. Βάζουμε σε ένα μπολ 400 γρ. πρόβειο γιαούρτι και από πάνω βάζουμε το πέστο. Aνακατεύουμε απαλά ώστε να μην ομογενοποιηθεί, αλλά να κάνει ωραία «νερά».

Με ξινομυζήθρα και μπούκοβο (για 500 γρ.)

Ανακατεύουμε καλά 200 γρ. γιαούρτι πρόβειο στραγγιστό, 200 γρ. ξινομυζήθρα, 70 ml φρέσκο γάλα (ή νερό), 1/2 φλιτζ. πολύ ψιλοκομμένα φρέσκα ανάμεικτα μυρωδικά (π.χ. δυόσμος, μαϊντανός, θυμάρι κ.ά.), 1/2 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο, 1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή σκόνη τσίλι) και αλάτι.

Πικάντικο, με πάπρικα και τσίλι (για 500 γρ.)

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 400 γρ. γιαούρτι πρόβειο στραγγιστό με 2 κουτ. σούπας πικάντικη πάπρικα (ή όση θέλουμε), 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα, 1 φρέσκια πιπερίτσα τσίλι, πολύ ψιλοκομμένη, 2 πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο και στραγγισμένες ή ωμές), πολύ ψιλοκομμένες, 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί, τα φύλλα από 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, τα φύλλα από 3 κλωναράκια φρέσκια μαντζουράνα και αλάτι.

Επιλέγουμε πρόβειο γιαούρτι στραγγιστό, ώστε να μη βγουν αρκετά υγρά στα ντιπ μας. Αν δεν βρούμε, η σεφ προτείνει να βάλουμε ένα σουρωτήρι πάνω σε ένα μπολ, να αδειάσουμε εκεί το γιαούρτι και να το αφήσουμε 1 βράδυ στο ψυγείο, ώστε να στραγγίξει από τα υγρά του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών