ΣΥΝΤΑΓΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Σταφύλι

Λευκά ή κόκκινα, τα αξιοποιούμε και τα συντηρούμε με πολλούς τρόπους. Το σταφύλι είναι το πρώτο φρούτο που «φωτίζουν» η Lidl Ελλάς και ο Γαστρονόμος.

30.09.2022| Updated: 09.12.2022
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Σταφύλι

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με άφθονα επιτραπέζια σταφύλια. Έχουμε στη διάθεσή μας λευκές και κόκκινες ποικιλίες με πολλές χρωματικές παραλλαγές κι αρώματα. Οι καρποί του αμπελιού, λατρεμένοι στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα, ευεργετικοί για τον οργανισμό και, πάνω από όλα, νόστιμοι, αυτή την εποχή είναι καλύτερά τους. Δεν είναι μόνο το ότι τα χαίρεσαι −και με το παραπάνω− σκέτα. Τα σταφύλια τα συνδυάζεις με τυριά, τα βάζεις στις σαλάτες, σε τάρτες αλμυρές και γλυκές, σε κέικ, σε κρέμες, σε ζελέ. Ένα σωρό πράγματα μπορείς να τα κάνεις.

Το άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να κλείσεις την ευχαρίστηση που σου δίνουν σε βαζάκι. Να φτιάξεις μαρμελάδα, πετιμέζι, γλυκό του κουταλιού − απλώνεις λίγο πάνω σε ένα ωραίο γιαούρτι και έχεις ένα επιδόρπιο περιωπής. Ακόμη ακόμη και να επιχειρήσεις να φτιάξεις το δικό σου ξίδι. Τώρα που έχουμε καταλάβει πια ότι το τι τρώμε επηρεάζει τον πλανήτη και προσπαθούμε να μη σπαταλάμε φαγητό χωρίς δεύτερη σκέψη, βρίσκουμε τρόπους να χρησιμοποιήσουμε ό,τι περισσεύει. Κι επιστρέφουμε σε τεχνικές συντήρησης απ’ τα παλιά, τότε που οι άνθρωποι δεν πετούσαν τίποτα κι όσα μπορούσαν τα διατηρούσαν για καιρό. Αυτό που κάνουμε εδώ με τα σταφύλια, στο πλαίσιο μιας σειράς συνεργειών της Lidl Eλλάς και του Γαστρονόμου υπό το γενικό τίτλο «Βιωσιμότητα στο Πιάτο», οι οποίες υπογραμμίζουν τη σημασία των σωστών πρακτικών παραγωγής και συνηθειών διατροφής για το μέλλον του πλανήτη, μπορούμε να το κάνουμε σχεδόν με κάθε φρούτο και λαχανικό.

Τρεις γρήγορες ιδέες με σταφύλι

Καμιά φορά ψωνίζουμε περισσότερα από όσα θα καταναλώσουμε. Αν η φρουτιέρα σας είναι γεμάτη σταφύλια, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε με διάφορους τρόπους. Ιδού μερικές εύκολες και γρήγορες ιδέες:

Βάλτε τα στη σαλάτα

Σαλάτα με σταφύλια, γραβιέρα Μυτιλήνης και ελαιόλαδο από τα Χανιά, αμφότερα από τη σειρά τοπικών ελληνικών προϊόντων Νώμα που θα βρείτε αποκλειστικά στα Lidl

Για αυτή την πολύ δροσερή σαλάτα συνδυάζουμε σταφύλια σουλτανίνα με ρόκα, μαρούλι, σπανάκι και μια ωραία γραβιέρα. Όσο για το ντρέσινγκ, έχει κι εκείνο σταφύλι. Για να το φτιάξετε, χτυπήστε στον πολυκόφτη μισό φλιτζ. ρώγες σταφυλιού μαζί με 60 ml ελαιόλαδο, 30 ml χυμό λεμονιού και1 κουτ. σούπας πικάντικη μουστάρδα. Αδειάστε το σε μπολ, προσθέστε1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατέψτε. Είναι ό,τι πρέπει και για ελαφρύ μεσημεριανό.

Φτιάξτε ένα διαφορετικό σουβλάκι κοτόπουλο

Σουβλάκια με σταφύλι και κοτόπουλο φιλέτο στήθος από τα Lidl

Eίναι πανεύκολο να φτιάξετε αυτά τα απλά και νόστιμα σουβλάκια. Είναι ωραία ιδέα και για τις μαζώξεις με φίλους στο σπίτι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μαρινάρετε ½ κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε κυβάκια, σε 30 ml ελαιόλαδο, ½ κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού, 15 ml χυμό λεμονιού, 1 κουτ. σούπας κύμινο και ½ κουτ. σούπας κόλιανδρο ξερό − αλάτι βάλτε ανάλογα με τα γούστα σας. Θα τα περάσετε εναλλάξ με τις ρώγες του σταφυλιού σε καλαμάκια που τα έχετε βρέξει με νερό και θα τα ψήσετε για 20 λεπτά στον φούρνο.

Τα κόκκινα με φέτα

Σταφύλια με φέτα Χαλκιδικής και πευκόμελο Ευβοίας της σειράς Νώμα που θα βρείτε αποκλειστικά στα Lidl

Βάλτε ένα τσαμπί κόκκινα σταφύλια σε ένα πυρίμαχο σκεύος με ένα κομμάτι φέτα, 2 κουτ. σούπας μέλι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, λίγο θυμάρι ή/και δεντρολίβανο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήστε τα για 25 περίπου λεπτά και σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί. Είναι πολύ ωραίος συνδυασμός.

Παγώστε τα

Κι εδώ τα πράγματα είναι απλά. Πλένετε ρώγες από σταφύλια (χωρίς κουκούτσια), τις στεγνώνετε σε μια πετσέτα, τις απλώνετε σε ένα ταψάκι για να μην κολλήσουν και τις σκεπάζετε με μεμβράνη. Τις βάζετε στην κατάψυξη και σε 2-3 ώρες έχετε ένα θαυμάσιο σνακ − τα παγωμένα σταφύλια είναι σαν μικρά σορμπεδάκια. Μπορούν κάλλιστα να μπουν στα ποτά αντί για παγάκια και στη συνέχεια να φαγωθούν.

Συνταγές για το κελάρι μας: Σταφύλι για πολύ καιρό

Καραμελωμένα σταφύλια στα γρήγορα

Είναι στην ουσία ένα εύκολο γλυκό του κουταλιού. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 100 γρ. ζάχαρη με 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού για περίπου 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε 4 φλιτζ. τσαγιού ρώγες σταφυλιού και 2 φύλλα αρμπαρόριζας. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζετε, ανακατεύοντας με προσοχή, ούτως ώστε να μην λιώσετε τα σταφύλια, για περίπου 8 με 10 λεπτά. Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν, αφαιρείτε την αρμπαρόριζα και τα βάζετε σε αποστειρωμένο βάζο.

Μαρμελάδα σταφύλι

Τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζ. τσαγιού ρώγες σταφυλιών, 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη και ¾ φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού και τα αφήνετε για δύο ώρες. Στη συνέχεια τα βράζετε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, ξαφρίζοντάς τα συνεχώς. Αποσύρετε, περιμένετε να κρυώσουν και τα πολτοποιείτε στον πολυκόφτη. Προσθέτετε 2 ξυλάκια κανέλας, επιστρέφετε το μείγμα στην κατσαρόλα και το βράζετε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να δέσει. Λίγο πριν βγάλετε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτετε το χυμό μισού λεμονιού.

Μαρμελάδα σταφύλι

Γρήγορο γλυκό κουταλιού

Από τον μούστο πετιμέζι

Μούστο για περισσότερη ευκολία μπορείτε να ζητήσετε από κάποιο οινοποιείο ή από κάποιο γνωστό σας παντοπωλείο ή φούρνο. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε τον δικό σας μούστο, πιέζετε τις ρώγες των σταφυλιών σε ένα σινουά και στη συνέχεια περνάτε τον χυμό από τουλπάνι. Τον βάζετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε (αν θέλετε και έχετε, αλλιώς παραλείπετε αυτό το βήμα και συνεχίζετε κανονικά τη διαδικασία) στάχτη από ξύλα (1 κοφτή κουτ. σούπας ανά λίτρο) και τον αφήνετε να πάρει βράση, ξαφρίζοντάς τον συνεχώς με μια τρυπητή κουτάλα. Μόλις συμπυκνωθεί, σε μια ώρα περίπου, αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το περιεχόμενο να σταθεί για αρκετές ώρες. Στη συνέχεια το περνάτε από τουλπάνι όσες φορές χρειαστεί και το βάζετε σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Συντηρείται εκτός ψυγείου για πολλούς μήνες.

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών