ΣΥΝΤΑΓΕΣ PROMOTED

Ετοιμάζουμε ένα vegan γιορτινό μενού για όλη την οικογένεια

Όλα όσα χρειάζεστε για ένα vegan εορταστικό μενού που θα εντυπωσιάσει τους φίλους και τους συγγενείς σας, είτε είναι vegan είτε όχι.

19.12.2022
Ετοιμάζουμε ένα vegan γιορτινό μενού για όλη την οικογένεια

Διανύουμε μέρες γιορτινές, η χαρά είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα και η διάθεση ανεβασμένη. Αυτές τις μέρες θέλουμε να βρισκόμαστε με φίλους και συγγενείς όσο περισσότερο γίνεται. Έτσι και εμείς, στην οικογένεια μου, κάθε χρόνο εκτός από τα παραδοσιακά τραπεζώματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουμε καθιερώσει ένα προ-χριστουγεννιάτικο σπιτικό μάζεμα για να κάνουμε την κλήρωση για τον Secret Santa! Είναι μια ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο, να πούμε τα νέα μας, να χαλαρώσουμε, να παίξουμε επιτραπέζια και φυσικά να φάμε. Κάθε χρόνο ο οικοδεσπότης του σπιτιού που διοργανώνει τη μάζωξη αναλαμβάνει να ετοιμάσει ένα γιορταστικό μενού.

Φέτος, ο κλήρος έπεσε σε μένα και φυσικά το δέχτηκα υπό έναν όρο: το μενού μου θα είναι αποκλειστικά vegan.  Πρώτον, γιατί είναι η διατροφή που ακολουθώ τα τελευταία χρόνια και δεύτερον γιατί θέλω η οικογένειά μου να δει με μια πιο φρέσκια ματιά τη δική της διατροφή. Θα μπορούσα να πάρω και έτοιμα πράγματα γιατί στην αγορά πλέον βρίσκω πολλές επιλογές σε vegan προϊόντα και φαγητά, αλλά μου φαίνονται όλα κάπως εμπορικά και άνοστα και προτιμώ να φτιάχνω όσο το δυνατόν περισσότερο σπιτικά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορώ να ανταποκριθώ σε διατροφικές απαιτήσεις, να ξέρω τι ακριβώς περιέχει κάθε πιάτο και τι γεύση έχει. Ήταν πρόκληση για μένα αλλά νομίζω κατάφερα να ετοιμάσω συνταγές που θα απολαύσει όλη η οικογένεια και οι vegan και μη.

Είτε λοιπόν ετοιμάζετε ένα vegan χριστουγεννιάτικο δείπνο, για να ευχαριστήσετε τους φίλους σας που δεν προτιμούν το κρέας, είτε απλώς προσπαθείτε να περάσετε ευχάριστα στο οικογενειακό τραπέζι, χωρίς να χρειαστεί να στερηθείτε τις vegan λιχουδιές που αγαπάτε, η παρακάτω λίστα με vegan συνταγές είναι ιδανική για ένα υπέροχο γιορτινό δείπνο και ένα τέλειο vegan χριστουγεννιάτικο μενού.

Ένα σημαντικό εργαλείο στις vegan μαγειρικές είναι το μπλέντερ χειρός Braun’s MultiQuick 9. Δείτε παρακάτω αναλυτικά το vegan μενου που ετοίμασα!

 

Σαλάτα με μάραθο, πράσινο μήλο και πεκάν

Προετοιμασία: 20’
Μερίδες: 4

Υλικά:

Για τη σαλάτα

  • 2 φινόκιο
  • 1 πράσινο μήλο
  • 100 γρ. πεκάν
  • κάρδαμο

Για το ντρέσινγκ

  • 1 κ.σ. Σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι από σταφύλι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι εσαλότ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Διαδικασία

Για τη σαλάτα, καβουρδίζουμε τα πεκάν σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Καθαρίζουμε το φινόκιο, το κόβουμε στα δύο και αφαιρούμε το κοτσάνι. Κρατάμε το πράσινο μέρος. Κόβουμε το φινόκιο σε λεπτές λωρίδες με το Braun MultiQuick 9 κάδο/κοπτήριο 1,5ML χρησιμοποιώντας τη λεπίδα για κόψιμο σε φέτες. Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε το πράσινο μήλο.

Για το ντρέσινγκ, ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι εσαλότ και το ψιλοκόβουμε με το εξάρτημα μικρό κοπτήριο 350ml. Ανακατεύουμε το σιρόπι σφενδάμου, με το ξύδι, το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τον αναδευτήρα/αυγοδάρτη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.Τοποθετούμε το φινόκιο και το μήλο σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, ρίχνουμε από πάνω τα πεκάν και στη συνέχεια το ντρέσινγκ. Πασπαλίζουμε με το πράσινο μέρος του φινόκιο και το κάρδαμο και σερβίρουμε.

Ετοιμάσαμε τη συνταγή μας χρησιμοποιώντας το Braun’s MultiQuick 9.

Wellington γλυκοπατάτας με μανιτάρια

Προετοιμασία: 35’
Μαγείρεμα: 80’
Μερίδες: 4

Υλικά:

  • 2 μεσαίες γλυκοπατάτες
  • 600 γρ. καφέ μανιτάρια
  • 1 ματσάκι θυμάρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτές
  • 1 ρολό vegan σφολιάτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C°. Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες,. Τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε απλώσει λαδόχαρτο. Λαδώνουμε καλά τις γλυκοπατάτες με ένα πινέλο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε με το Braun MultiQuick 9 κοπτήριο 350 ml. Καθαρίζουμε καλά τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε χρησιμοποιώντας τη λεπίδα τεμαχισμού στη λειτουργία Pulse 3-4 φορές.

Ξεχωρίζουμε τα φυλλαράκια του θυμαριού. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2’ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον ντοματοπελτέ, το ξύδι, τη ζάχαρη και το θυμάρι και τηγανίζουμε για 6-7 λεπτά.

Απλώνουμε τη σφολιάτα και βάζουμε το μείγμα των μανιταριών στο κέντρο της σφολιάτας, κάθετα. Αφήνουμε ένα κενό από αριστερά και δεξιά για να μπορούμε να διπλώσουμε τη σφολιάτα πιο εύκολα. Τοποθετούμε τα δύο κομμάτια της ψητής γλυκοπατάτας, στο μέσο των μανιταριών κατά μήκος της σφολιάτας. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια από πάνω και τα πιέζουμε ελαφρά. Κόβουμε δύο λωρίδες 2-3 εκ. από μακρύ μέρος της σφολιάτας. Τυλίγουμε τη σφολιάτα από το κοντό μέρος και στολίζουμε με τις λωρίδες ζύμης τυλίγοντας γύρω από το ρολό. Ψήνουμε για 35-40’. Κόβουμε το wellington σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Ετοιμάσαμε αυτή τη συνταγή με το Braun’s MultiQuick 9.

 

Ψητό κουνουπίδι με ανατολίτικα μπαχαρικά

Σερβιρισμένο με κουσκούς με σταφίδες, κανέλα, μαϊντανό και ρόδι.

Προετοιμασία: 30’
Μαγείρεμα: 45’
Μερίδες: 4

Υλικά: 

Κουνουπίδι με πάστα μυρωδικών

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ. Σιρόπι αγαύης
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ. Σπόρια κυμινου
  • 1 κ.γ.. Σκόνη κανέλας
  • 1 κ.γ. κάρδαμο
  • 0,5 κ.σ. σπόρια μαύρου πιπεριού
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κουνουπίδι

Κουσκούς

  • 240 γρ. κουσκούς
  • 300 ml νερό
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ρόδι
  • 80 γρ. σταφίδες
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία

Πάστα μυρωδικών

Για την πάστα μυρωδικών, καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τοποθετούμε όλα τα υλικά της πάστας μυρωδικών στο Braun MultiQuick 7, κοπτήριο 350 ml και ψιλοκόβουμε. Αν η πάστα βγαίνει σφιχτή προσθέτουμε λίγο νερό και τα χτυπάμε άλλη μια φορά.

Κουνουπίδι

Για το κουνουπίδι, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C°. Γεμίζουμε ένα πυρίμαχο ταψί με νερό μέχρι τη μέση και το τοποθετούμε στη μέση του ταψιού. Αφαιρούμε το κοτσάνι του και τυχόν φύλλα. Τοποθετούμε το κουνουπίδι σε ένα πυρίμαχο ταψί από χυτοσίδηρο. Ρίχνουμε από πάνω τα 2/3 από την πάστα μυρωδικών και κουνάμε το κουνουπίδι για να πάει παντού το μείγμα. Με ένα πινέλο βάζουμε την υπόλοιπη πάστα στο κουνουπίδι και το ψήνουμε για 45-50’.

Κουσκούς

Για το κουσκούς, βράζουμε 300ml αλατισμένο νερό σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε 240 γρ. κουσκούς. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το κουσκούς να απορροφήσει το νερό για πέντε λεπτά με κλειστό καπάκι. Ανακατεύουμε απαλά το κουσκούς με ένα πιρούνι. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε μαζί με τον μαϊντανό στο κοπτήριο 350 ml. Κόβουμε το ρόδι στα δύο και αφαιρούμε προσεκτικά τα σπόρια. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το κουσκούς, με το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τα ψιλοκομμένα υλικά. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα σπόρια από το ρόδι. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε το ψητό κουνουπίδι πάνω από το κουσκούς.

Μυστικό: Πώς να ξεφλουδίσουμε εύκολα ένα ρόδι: Απλά αφαιρέστε τα σπόρια σε ένα μπολ με νερό. Το πρώτο βήμα είναι να σπάσουμε το ρόδι σε δύο ή τρία κομμάτια. Στη συνέχεια, το τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και ανοίγουμε τη φλούδα σιγά-σιγά για να αφαιρέσουμε τα σπόρια: οι σπόροι του ροδιού βυθίζονται στον πάτο ενώ τα κομμάτια του φλοιού επιπλέουν στην επιφάνεια.

Ετοιμάσαμε την παραπάνω συνταγή χρησιμοποιώντας το Braun’s MultiQuick 7.

 

Ψητό από φακές με τσάτνεϊ δαμάσκηνο-θυμάρι

Σερβιρισμένο με πράσινα φασόλια και πουρέ από σέλινο και σκόρδο.

Προετοιμασία: 40’
Μαγείρεμα: 50’
Μερίδες: 4

Υλικά:

Ψητό από φακές

  • 50 γρ. φουντούκια
  • 200 γρ.
  • Καφέ μανιτάρια
  • 2 καρότα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 60 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.σ. φλούδια psyllium
  • 200 γρ. κόκκινες φακές
  • 250 γρ. ρεβύθια
  • 3 κ.σ. σόγιας
  • 2 κ.σ. Worcester sauce
  • 1 κ.σ. Καπνιστή πάπρικα σε σκόνη
  • 1 tsp. Κανέλα
  • 0,5 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 κ.σ. λάδι λαχανικών
  • 5 αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Τσάτνεϊ

  • 500 γρ. δαμάσκηνα
  • 4 κρεμμύδια εσαλότ
  • 1 ματσάκι θυμάρι
  • 80 γρ. Κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4 κ.σ.. Ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.σ. λάδι λαχανικών
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Πράσινα φασόλια

  • 200 γρ. πράσινα φασόλια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Πουρές από σέλερι και σκόρδο

  • 1 σέλερι
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 150 ml κρέμα βρώμης
  • 1 κρεμμύδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία

Για το ψητό από φακές, βράζουμε τις φακές, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C°. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ψιλοκόβουμε με το Braun’ MultiQuick 9, κοπτήριο 500 ml.  Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια με τον κάδο/κοπτήριο 1,500ml. Ανακατεύουμε τα καρότα κομμένα σε κύβους με 1 κ.γ. λάδι, αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια ψήνουμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόχαρτο για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Ψιλοκόβουμε τις νιφάδες βρώμης με το κοπτήριο 350 ml. Ζεσταίνουμε 1 κ.γ. λάδι σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με την πάπρικα και την κανέλα για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε καλά τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε με το κάδο/κοπτήριο 1,500ml χρησιμοποιώντας τη λεπίδα τεμαχισμού στο Pulse mode 3-4 φορές. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Πλένουμε τον μαϊντανό και τον τινάζουμε για να στεγνώσει. Το ψιλοκόβουμε μαζί με τα ρεβίθια και τα φουντούκια με το κάδο/κοπτήριο 1,500ml χρησιμοποιώντας τη λεπίδα τεμαχισμού. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο καθώς και τα ψητά καρότα, τη βρώμη, τα φλούδια psyllium, τη σάλτσα σόγιας, τη σάλτσα Worcester και τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόχαρτο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του ψητού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 40 λεπτά περίπου.

Τσάτνεϊ από δαμάσκηνο

Για το τσάτνεϊ δαμάσκηνο, πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε σε μικρά κομμάτια με το Braun MultiQuick 9 κοπτήριο 500 ml. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια εσαλότ και τα ψιλοκόβουμε με το κοπτήριο 350 ml. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια εσαλότ με κανέλα για περίπου 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Πλένουμε το θυμάρι και βγάζουμε τα φύλλα από τα κλωνάρια. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη, το ξύδι και το θυμάρι στα εσαλότ και μαγειρεύουμε με σκεπασμένο καπάκι για περίπου 30-40 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.

Πράσινα φασόλια

Για το συνοδευτικό, πλένουμε τα πράσινα φασόλια και κόβουμε τις άκρες. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα διατηρούμε ζεστά.

Πουρέ από σέλινο και σκόρδο

Για τον πουρέ, ξεφλουδίζουμε το σέλινο και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Κόβουμε σε μικρά κυβάκια με το με τον κάδο/κοπτήριο1,500ml χρησιμοποιώντας τη λεπίδα για κύβους. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ψιλοκόβουμε με το με το κοπτήριο 350 ml. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τους κύβους σέλινου και την κρέμα βρώμης, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και αλατοπιπερώνουμε.

Γαρνιτούρα

Για το γαρνίρισμα βγάζουμε το ψητό φακής από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, το βγάζουμε και το αλείφουμε με το τσάτνεϊ. Κόβουμε το ψητό και σερβίρουμε με τον πουρέ, τα φασόλια και το υπόλοιπο τσάτνεϊ.

Αυτή η συνταγή παρασκευάστηκε χρησιμοποιώντας το Braun’s MultiQuick 9. Ετοιμάστε τη συνταγή και με ένα από τα άλλα μοντέλα μας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών