Το απλούστερο σούσι θεωρείται το nigiri. Είναι βασισμένο στην απλή ιδέα του ρυζιού, πλασμένου σε οβάλ σχήμα και σερβιρισμένου με μία λεπτεπίλεπτη φέτα ωμό ψάρι ή κάποιο θαλασσινό από πάνω, μαζί με διάφορα αρτύματα. Διαλέγουμε οπωσδήποτε ειδικό ρύζι για σούσι, που βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μαγαζιά με ασιατικά και έθνικ τρόφιμα. Με τους συνδυασμούς των υλικών της επικάλυψης δεν υπάρχει περιορισμός.
Δίνοντας τέλειο σχήμα στο nigiri
Οι Ιάπωνες σούσι σεφ εξασκούνται καιρό για να τελειοποιήσουν την τεχνική του nigiri, ώστε να τα πλάθουν γρήγορα και με το τέλειο σχήμα του καμπυλωτού ρυζιού, επομένως δεν απογοητευόμαστε αν το δικό μας μοιάζει άτεχνο. Με λίγη εξάσκηση θα φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό «σπιτικό» επίπεδο. Ιδού μερικές βασικές οδηγίες:
1. Παίρνουμε με τη χούφτα μία δόση βρασμένου ρυζιού, όση ένα μικρό αυγό.
2. Κλείνουμε απαλά τη χούφτα, απλώνοντας το ρύζι σαν σουτζουκάκι, και πιέζουμε για να σταθεροποιηθεί το μακρουλό σχήμα που θέλουμε να δώσουμε. Το κολλώδες ρύζι διατηρεί το οβάλ σχήμα του όταν ανοίξουμε ξανά τη χούφτα μας.
3. Με τον δείκτη και τον μέσο του άλλου χεριού ελαφρώς καμπυλωμένα, πιέζουμε απαλά την επιφάνεια του ρυζιού για να τελειοποιήσουμε το σχήμα.
4. Το nigiri είναι έτοιμο, σαν στρουμπουλό σουτζουκάκι.
5. Γαρνίρουμε με μια λεπτή φέτα από φρέσκο, ωμό ψάρι της αρεσκείας μας ή με όποια από τις προτάσεις μας στη μεθεπόμενη σελίδα.
Τι θα πιούμε με το σούσι;
Αν η πρώτη σας σκέψη είναι σάκε, θα σας προτείναμε να την αφήσετε τελευταία. Ο καλύτερος συνδυασμός με το σούσι είναι μια απλή ξηρή σαμπάνια ή ένα επίσης ξηρό λευκό αφρώδες. Εξαιρετική επιλογή και ένα πολύ ξηρό Riesling αλλά και – μην ξαφνιαστείτε!– μια ρετσίνα νέας εποχής, κομψή και φινετσάτη.