ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπισκότα με υγιεινά υλικά

Μαλακά μπισκότα με μήλα, cookies χωρίς και τραγανά μουστοκούλουρα.

13.10.2021
Μανώλης Στήθος Μιχάλης Χατζηκαλημέρης Αντώνης Σελέκος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Cookies χωρίς λακτόζη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 20 ́ ΨΗΣΙΜΟ: 6-8 ́ (προαιρετικά)

ΥΛΙΚΑ (για 28 κομμάτια)
120 γρ. νιφάδες βρόμης, αλεσμένες στον πολυκόφτη σε σκόνη + 25 γρ. επιπλέον
(αυτές δεν τις αλέθουμε)
65 γρ. αμύγδαλα λευκά, σε σκόνη
20 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, ωμά και ανάλατα, σπασμένα
40 γρ. σοκολάτα υγείας, ψιλοκομμένη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μπολ ανακατεύουμε τη βρόμη (αλεσμένη και μη), τα αμύγδαλα (λευκά και με φλούδα) τη σοκολάτα και τις σταφίδες. Προσθέτουμε το ταχίνι και το μέλι και ανακατεύουμε ξανά. Πλάθουμε μπαλάκια βάρους 20 γρ.
Τακτοποιούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 6-8 λεπτά.
Εναλλακτικά, μπορούμε να μην τα ψήσουμε, αν τα προτιμάμε ωμά (άθερμα).

ΜΥΣΤΙΚΟ

Για έξτρα νοστιμιά, ψήνουμε τη βρόμη στους 160°C για 15 λεπτά, ανακατεύοντας 1 φορά.

Μαλακά μπισκότα με μήλα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 20 ́ ΑΝΑΜΟΝΗ:30 ́,ΨΗΣΙΜΟ:8-9 ́

ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 13-15 κομμάτια)
220 γρ. βούτυρο αγελάδας κρύο, σε κυβάκια
220 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
30 γρ. μέλι + 150 γρ. για το σερβίρισμα
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη + 1 κουτ. σούπας για μετά το ψήσιμο
1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
+ 150 γρ. επιπλέον για μετά το ψήσιμο
150 γρ. μήλα κόκκινα Στάρκιν, καθαρισμένα και χοντροτριμμένα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη με το φτερό, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και τα 30 γρ. μέλι και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα καρύδια και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη.Ρίχνουμε τα μήλα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
Xωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 80 γρ. (βγαίνουν 13-15 κομμάτια) και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Τα πατικώνουμε ελαφρώς, έτσι ώστε να έχουν ύψος 1 εκ., και τα τακτοποιούμε σε ταψάκι που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.

Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και έπειτα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (στη λειτουργία του αέρα) για περίπου 8-9 λεπτά. Δεν χρειάζονται παραπάνω ψήσιμο, γιατί αυτά τα μπισκότα γίνονται μαλακά. Βγάζουμε από τον φούρνο, ραντίζουμε το κάθε μπισκότο – όσο είναι ζεστό– με λίγο μέλι και κατευθείαν ρίχνουμε από πάνω λίγα χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα.

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι και μελάσα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 20 ́ ΨΗΣΙΜΟ: 35 ́

ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 12-14 μουστοκούλουρα)
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
3/4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
στη μύτη του κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
40 ml χυμός πορτοκαλιού
50 ml ελαιόλαδο
50 ml ηλιέλαιο
90 γρ. πετιμέζι
70 γρ. μελάσα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το πετιμέζι, τη μελάσα, το ξύσμα και τη σόδα. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και πλάθουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
Χωρίζουμε σε μπαλάκια των 40 γρ. και πλάθουμε στρογγυλά κουλούρια.
Τα αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα, για περίπου 35 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών