ΣΥΝΤΑΓΕΣ

10+1 μυρωδάτα αλείμματα για κοτόπουλο στον φούρνο

Yπάρχουν δεκάδες μυρωδικά και μπαχαρικά που μπορούν να απογειώσουν το κοτόπουλο στον φούρνο και οι συνδυασμοί αυτών αμέτρητοι.

11.11.2021
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ακολουθούν παραδείγματα για μυρωδάτα αλείμματα για κοτόπουλο στον φούρνο. Αλείφουμε με αυτά τα μείγματα το κοτόπουλο πάνω και κάτω από το δέρμα για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε αλατοπίπερο (για να αλατιστεί και το κρέας του κοτόπουλου):

1. Άρωμα κοκκινιστού

1½ κουτ. σούπας πελτές, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα, 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη. 2. Καπνιστό και λεμονάτο 2 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα, 3 κουτ. σούπας μουστάρδα,

2. Καπνιστό και λεμονάτο

Λιωμένες σκελίδες σκόρδου, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

3. Εξωτικά

– 2 κουτ. σούπας κάρι, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1½ κουτ. σούπας χυμός λεμονιού, 2 κουτ. γλυκού μέλι.

– 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, 2 κουτ. γλυκού φρέσκο τριμμένο τζίντζερ (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό), 2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκάλι, 2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκάλι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας πικάντικη μουστάρδα.

4. Μόνο τρούφα

2 κοφτές κουτ. σούπας βούτυρο τρούφας ή 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αρωματισμένο με τρούφα (αναζητούμε τα προϊόντα αυτά σε επιλεγμένα deli). Τίποτε άλλο.

Φωτογραφία: Shutterstock

5. Μύρισε μπέικον

Κόβουμε 6 φέτες μπέικον σε καρεδάκια και τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν λίγο. Τις ανακατεύουμε με 2 κουτ. σούπας μουστάρδα και 1 κουτ. σούπας θυμάρι ή μαϊντανό ψιλοκομμένα. Το μείγμα αυτό ενδείκνυται μόνο για άλειμμα κάτω από το δέρμα.

6. Κλασικό κινεζικό μείγμα

5 μπαχαρικά (όλα τριμμένα ή κοπανισμένα σε σκόνη): 1 κουτ. γλυκού μαραθόσποροι, 1/8 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, 1/4 κουτ. γλυκού αστεροειδής γλυκάνισος, 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι σιτσουάν (ή άλλο πιπέρι). Τα ανακατεύουμε με 2 κουτ. σούπας λάδι και 1 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι.

7. Κλασικό με εστραγκόν

2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο εστραγκόν ή 2 κουτ. γλυκού ξερό τριμμένο, ξύσμα από 1 λεμόνι, πράσινο πιπέρι. Τα ανακατεύουμε με 2 κουτ. σούπας μουστάρδα και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

8. Άρωμα Προβηγκίας

Χρησιμοποιούμε το μείγμα μυρωδικών της Προβηγκίας (herbes de Provence), το ο- ποίο προμηθευόμαστε από μπαχαράδικα, ή φτιάχνουμε μία από τις πολλές εκδοχές του μόνοι μας, ανακατεύοντας σε ξερή, κοπανισμένη μορφή τα εξής: 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, 1 κουτ. γλυκού θρούμπι, 1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο, 1/2 κουτ. γλυκού λεβάντα, 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα και 1 κουτ. σούπας εστραγκόν. Τα ανακατεύουμε με 2 κουτ. σού- πας ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού.

9. Ανατολίτικο

2 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (ή 1 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ), 2 κουτ. γλυκού ξερό κόλιανδρο σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη, 1/8 κουτ. γλυκού γαρίφαλο. Τα ανακατεύουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι.

10. Λάδι-μαϊντανός και…

Χρησιμοποιούμε ως βάση το συνδυασμό ελαιολάδου με ψιλοκομμένο μαϊντανό (3 κουτ. σούπας) και προσθέτουμε 2 κουτ. γλυκού ξερό βασιλικό ή θυμάρι ή ρίγανη ή δεντρολίβανο ή τσάιβς (σχοινόπρασο).

11. Λεμονάτο και σελινάτο

Ψιλοκόβουμε 1 κλωνάρι σέλερι και το σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Μόλις μαραθεί, το αποσύρουμε και, μόλις κρυώσει, το ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό) και ξύσμα από 1 λεμόνι. Για άλειμμα κάτω από το δέρμα.

Προσοχή: Αν το άλειμμα περιέχει ζάχαρη ή μέλι, ψήνουμε το κοτόπουλο σε χαμηλότερη φωτιά, στους 150° C, για 1½ ώρα, για να μην «αρπάξει» γρήγορα το δέρμα του. Αν χρειαστεί, το σκεπάζουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών