ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

4 πράγματα που μάθαμε για τα ελληνικά αμνοερίφια

Τι μας είπαν οι ειδικοί.

13.04.2017| Updated: 25.06.2021
4 πράγματα που μάθαμε για τα ελληνικά αμνοερίφια

Τι μας είπαν οι ειδικοί.

1. Το ξέρατε ότι υπάρχει αρνί και κατσίκι ΠΟΠ;

ΠΟΠ (Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης) είναι τα αµνοερίφια γάλακτος Ελασσόνας ήδη από το 2010. Τρέφονται αποκλειστικά µε το γάλα της µητέρας τους και πρέπει να προέρχονται από πληθυσµούς που διαβιούν στην επαρχία Ελασσόνας. Οι ορεινοί φυσικοί βοσκότοποι, η ποικιλία φυτών στην περιοχή, οι κλιµατολογικές συνθήκες και οι ντόπιες φυλές έχουν ως αποτέλεσµα ζώα µε τρυφερό και χυµώδες κρέας, ελάχιστο στρώµα λίπους και ευχάριστη οσµή. Το αρνάκι και το κατσικάκι Ελασσόνας εξάγονται ως εκλεκτά προϊόντα σε Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο. Τα βρίσκουµε στα σούπερ µάρκετ ΑΒ και σε επιλεγµένα κρεοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Αθήνα, στο «Κρεοπωλείο Γιάννης» στα Εξάρχεια.

2. Ποιο είναι το σωστό χρώµα;

Ζωηρό ροζ η επιδερµίδα, λαµπερά κόκκινα τα εντόσθια και έντονα λευκό το λίπος. Αυτή είναι η χρωµατική «παλέτα» του φρέσκου ελληνικού κρέατος. Εξαιρούνται ορισµένα κατσίκια στα νησιά, τα οποία γενικά είναι πιο αδύνατα και το κρέας τους ελαφρώς σκουραίνει, ακόµα και µία ηµέρα µετά τη σφαγή. 

3. Συγκρατηµένες φέτος οι τιµές

Τα τελευταία χρόνια η χαµηλή ζήτηση, λόγω της οικονοµικής κρίσης, έχει συγκρατήσει τις τιµές. Επίσης, και φέτος τα ελληνικά αµνοεριφία επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ και οι τιµές δεν θα είναι υψηλότερες από τις περσινές. Υπενθυµίζουµε ότι καλό είναι να αναζητούµε τις ειδικές σφραγίδες πάνω στο ζώο και να απευθυνόµαστε σε κρεοπώλη που εµπιστευόµαστε. 

4. Τελικά, πίνουν τα κατσίκια στα νησιά θάλασσα; 

Ο Α. επέµενε: είχε δει κατσίκι να βουτάει τη µουσούδα του στη θάλασσα σε παραλία στην Ανάφη. Και όµως αυτός είναι ένας µύθος, που καιρός είναι να καταρριφθεί. Τα αιγοπρόβατα στα ελληνικά νησιά δεν πίνουν θαλασσινό νερό. Μερικά, κάποιες φορές, πίνουν υφάλµυρα νερά από πηγάδια και γεωτρήσεις. Όλα βόσκουν χορτάρια και βότανα, τα οποία, λόγω της εγγύτητάς τους στη θάλασσα, έχουν µεγάλη περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο, δηλαδή σε αλάτι (τα µελτέµια, σε συνδυασµό µε την υγρασία, µπορούν να µεταφέρουν «αλµυρά» σταγονίδια µέχρι και 800 µέτρα µακριά, τα οποία σταγονίδια «κάθονται» πάνω σε χόρτα και θάµνους). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασµό µε την πολυποίκιλη, ιδιαίτερη και µυρωδάτη χλωρίδα των αιγαιοπελαγίτικων νησιών, κάνουν αυτά τα ζώα να έχουν πιο νόστιµο κρέας. Αρκετά µεγάλη παραγωγή, που φτάνει και στην Αθήνα, έχουν η Νάξος, η Αµοργός, η Μυτιλήνη, η Αστυπάλαια, η Λήµνος και άλλα νησιά.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον δρα Παναγιώτη Γούλα, κτηνίατρο, πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, τον κ. Γιώργο Ρόζο, κτηνίατρο στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κυκλάδων, τον κ. Αρτέμη Περιστεράκη από το παντοπωλείο «Νάξια Επιλογή», τον κ. Γιάννη Μαρόλη και τη Γεωργία Γιαννακοπούλου από το «Κρεοπωλείο Γιάννης» στα Εξάρχεια και τον κ. Βασίλη Ντεληφιλιππίδη από την Ένωση Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών