1. Θυμηθείτε τις τσάντες
Για πολύ καιρό είχα μια στοίβα από πάνινες τσάντες στο βάθος του ντουλαπιού. Μέχρι που, αντί να της αφήνω να μαζεύουν σκόνη, άρχισα να αφήνω πάντα μερικές στο αυτοκίνητο. Έτσι δεν έχω καμία δικαιολογία να μην τις χρησιμοποιώ όταν πάω για ψώνια. Στο σπίτι έχω βάλει τις υπόλοιπες στο ράφι ακριβώς δίπλα στην εξώπορτα ώστε να μην ξεχνάω να τις παίρνω μαζί μου όταν βγαίνω για να πάω με τα πόδια στο σούπερ μάρκετ. Με τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες όχι μόνο αποφεύγουμε τη σπατάλη, αλλά και εξοικονομούμε χρήματα, καθώς δεν χρειάζεται να αγοράζουμε κάθε φορά τσάντες από το κατάστημα.
2. Κάντε πλάνο εβδομάδας και προσπαθήστε να το τηρήσετε
Σε πρώτη ανάγνωση, η ιδέα του να περάσει κανείς μέρος του Σαββάτου του προγραμματίζοντας τα γεύματα της επόμενης εβδομάδας μπορεί να μην ακούγεται σούπερ διασκεδαστική. Παρόλα αυτά με βοηθάει να έχω τουλάχιστον μια ιδέα για το τι θα μαγειρέψω την εβδομάδα που ακολουθεί και πρακτικά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου. Βοηθάει σε αυτό και το μενού της εβδομάδας που δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη στo gastronomos.gr. Παίρνω έμπνευση, κρατάω τις σημειώσεις μου και φτιάχνω το δικό μου πλάνο. Γνωρίζοντας (στο περίπου τουλάχιστον) τι πρόκειται να φτιάξω είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσω παραπανίσια τρόφιμα που θα μείνουν αχρησιμοποίητα, κάτι που είναι καλό για το πορτοφόλι μου και για το περιβάλλον. Επίσης, με γλιτώνει και από εκείνον τον πανικό στο τέλος της εργάσιμης ημέρας -δεν έχω χειρότερο από το να προσπαθώ να σκεφτώ ιδέες και συνταγές την ώρα που φεύγω από το γραφείο πεινασμένη. Αν έχω προλάβει να κάνω και λίγη προετοιμασία το βραδινό είναι έτοιμο σε λίγα λεπτά.
3. Όχι στα διπλά προϊόντα
Πόση μουστάρδα να φάμε πια σε ένα σπίτι; Όταν συνειδητοποίησα ότι είχα στο ψυγείο τρία μεγάλα βάζα με μουστάρδα πήρα απόφαση να αλλάξω τον τρόπο που ψωνίζω. Ομολογώ πως δεν καταφέρνω να το κάνω πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές θυμάμαι να αφιερώσω λίγα στο να τσεκάρω τι υπάρχει στη κουζίνα προτού φύγω για το σούπερ μάρκετ. Συμβουλεύομαι το πλάνο της εβδομάδας και σβήνω από τη λίστα μου τα υλικά που έχω ήδη σπίτι, εξοικονομώντας χρήματα και αποθηκευτικό χώρο.
4. No waste μαγειρική
Και πάλι χρειάζεται λίγος έξτρα προγραμματισμός αλλά αξίζει τον κόπο. Το να μαγειρεύω αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε υλικό, χωρίς να σπαταλάω τίποτα, είναι -εκτός από οικονομικό- και εξαιρετικά ικανοποιητικό. Για παράδειγμα: από το ψητό κοτόπουλο που φάγαμε χτες το βράδι, θα φυλάξω τα κόκκαλα και την επόμενη θα φτιάξω ένα σπιτικό ζωμό που θα χρησιμοποιήσω στις μαγειρικές του Σαββατοκύριακου. Αν έτυχε να αγοράσω παραπάνω μαϊντανό, θα καταψύξω την έξτρα ποσότητα για μελλοντική χρήση ή με τις κορυφές των καρότων θα φτιάξω ένα νόστιμο πέστο. Δεν είναι πάντα εύκολο αλλά είναι μια πρόκληση απ’ την οποία μπορεί να προκύψουν πολύ ενδιαφέροντα και νόστιμα αποτελέσματα.
5. Εκμεταλλευτείτε τη μείωση τιμών στα ΑΒ Βασιλόπουλος
Από τους πιο εύκολους τρόπους να εξοικονομώ χρήματα είναι ψωνίζοντας στα ΑΒ Βασιλόπουλος, όπου τελευταία οι τιμές πέφτουν σταθερά. Στο μυαλό μου η εταιρεία είναι συνδεδεμένη με υψηλής ποιότητας προϊόντα και εξαιρετική εξυπηρέτηση. Επειδή όμως, στο καλό, το καλύτερο είναι η τιμή, η ΑΒ Βασιλόπουλος μείωσε τις τιμές σε επιπλέον 3.000 προϊόντα καθημερινής χρήσης, ενώ επιπλέον παρέχει εγγύηση χαμηλής τιμής σε 1.000 από αυτά, για πολλαπλές κατηγορίες προϊόντων. Αυτό σημαίνει κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες και η διαφορά πραγματικά φαίνεται στο καθημερινό τους καλάθι -πάντα με την ποιότητα της ΑΒ.