Δημιουργούμε φίνες σάλτσες που απογειώνουν γευστικά τις σαλάτες μας.
- Τα μυρωδικά νοστιμίζουν αποτελεσματικά τις βινεγκρέτ. Επιλέγουμε το μυρωδικό ανάλογα με το φαγητό για το οποίο προορίζεται η σάλτσα. Τα φρέσκα μυρωδικά δεν τα ταλαιπωρούμε με το χτύπημα στο μούλτι ή στο μπλέντερ, αλλά τα προσθέτουμε την τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε. Τα αποξηραμένα χρειάζεται να είναι καλά κοπανισμένα.
- Λίγο σκόρδο, λίγη κάππαρη και το ξύσμα από κάποιο εσπεριδοειδές ενισχύουν τη γεύση της σάλτσας. Y Ακόμη, εμπλουτίζουμε τη γεύση και πυκνώνουμε την υφή με λίγο γιαούρτι.
- Λίγη σάλτσα σόγιας νοστιμίζει βινεγκρέτ για ψητά.
- Ψιλοκομμένες αντσούγιες νοστιμίζουν ακόμη και την πιο απλή βινεγκρέτ για πράσινες σαλάτες ή για το μοσχαρίσιο φιλέτο.
- Πολλοί σεφ υποστηρίζουν πως είναι προτιμότερο να μην πολυανακατεύουμε το λάδι και το ξίδι, ώστε τα υλικά να μείνουν διαχωρισμένα και να τα γευόμαστε σε διαφορετικά σημεία στη σαλάτα και στο φαγητό.
- Αν όμως μας αρέσουν δεμένες οι βινεγκρέτ, χτυπάμε τα υλικά με το σύρμα και -με καλύτερα αποτελέσματα- στο μούλτι. Αν βάλουμε μουστάρδα, ξεκινάμε χτυπώντας το ξίδι με τη μουστάρδα και ακολούθως ρίχνουμε σε αργή ροή το λάδι.