ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

7 μυστικά για ζουμερά, τραγανά κεφτεδάκια

Οι απόψεις εδώ διίστανται όχι μόνον ως προς τα υλικά αλλά και ως προς την παρασκευή τους. Διασταυρώνοντας γνώμες, αλλά και την εμπειρία παραδοσιακών μαγείρων καταλήγουμε σε μια συνταγή, την πιο κλασική.

08.04.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
7 μυστικά για ζουμερά, τραγανά κεφτεδάκια

Οι απόψεις εδώ διίστανται όχι μόνον ως προς τα υλικά αλλά και ως προς την παρασκευή τους. Διασταυρώνοντας γνώμες, αλλά και την εμπειρία παραδοσιακών μαγείρων καταλήγουμε σε μια συνταγή, την πιο κλασική, ώστε να πετύχουμε αυτά τα μικρά μεζεδάκια να είναι ταυτόχρονα τραγανά, ψημένα στο εσωτερικό τους αλλά ζουμερά και όχι σκληρά και μισοψημένα.

Τα υλικά: 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 1 αυγό, αλάτι, πιπέρι, 1/2 ντομάτα, 1 κρεμμύδι, 3 – 4 σκελίδες σκόρδο, 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, 1/2 ματσάκι μαϊντανός, 1/2 ματσάκι δυόσμος, 1 κουτ. γλυκού ξίδι, αλεύρι για το πανάρισμα και λάδι για το τηγάνισμα.

Μυστικά:

  • Όσον αφορά στον κιμά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή χοιρινό. Ακόμη μπορούμε να κάνουμε όποιο συνδυασμό θέλουμε, είτε μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή χοιρινό είτε 1/3 μοσχαρίσιο, 1/3 χοιρινό και 1/3 αρνίσιο ή μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή αρνίσιο αλλά και μισή ποσότητα χοιρινό και μισή αρνίσιο.
  • Αντί για φρέσκια ντομάτα μπορούμε να βάλουμε ένα κουτ. γλυκού πελτέ.
  • Αν δεν έχουμε φρέσκο δυόσμο βάζουμε ένα κουτ. σού­πας αποξηραμένο.
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε χοιρινό κιμά αντί για ρίγανη ή θυμάρι, βάζουμε θρούμπι.
  • Η φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη απογειώνει τη γεύση των κεφτέδων.

Διαδικασία: Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε καλά σε νερό. Κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα και το ρίχνουμε στο μπλέντερ ή το ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το δυόσμο, την ντομάτα και το ξίδι.

Μυστικό:Το ξίδι στα κεφτεδάκια το βάζουμε για να μη μυρίζουν αυγό. Προσοχή όμως, γιατί αν βάλουμε περισσότερο, το αποτέλεσμα θα είναι να ξινίζουν.

Χτυπάμε τα υλικά σε ελεγχόμενη ταχύτητα ώστε να μη γίνουν πολτός και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με το ψωμί, το οποίο έχουμε στύψει. Προσθέτουμε τον κιμά, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Μυστικό: Για να γίνει ακόμη πιο αφράτο, το ραντίζουμε ελαφρώς με νερό, ενώ το ζυμώνουμε.

Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μείγμα με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 1 τουλάχιστον ώρα στο ψυγείο για να σφίξει και να σιτέψει.

Μετά πλάθουμε τους κεφτέδες σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα καρύδι και τους αλευρώνουμε.

Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε τους κεφτέδες και χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μεσαία βαθμίδα ο διακόπτης της κουζίνας).

Τηγανίζουμε ώσπου να ψηθούν καλά.

Βγάζουμε τα κεφτεδάκια με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε πιατέλα στην οποία έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσουν από το λάδι.

Εναλλακτικά: Μπορούμε να τηγανίσουμε τα κεφτεδάκια χωρίς να τα πανάρουμε. Για να είναι όμως το αποτέλεσμα εξίσου τραγανό, θα πρέπει να τα τηγανίσουμε σε πολύ καυτό λάδι. Για πιο λεπτή γεύση και πιο αφράτο αποτέλεσμα μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα πριν το ζυμώσουμε μισό τριμμένο ξινόμηλο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT