ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

9 μυστικά για τονομαγειρέματα

Συμβουλές για να μαγειρέψετε τον τόνο.

28.08.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: STUDIO M.COM /L.MENTZOS
9 μυστικά για τονομαγειρέματα
  1. Η ιδιαιτερότητα της γεύσης του τόνου οφείλεται στο ότι έχει πολύ αίμα και ως γνωστόν εμείς οι άνθρωποι είμαστε σαρκοφάγοι. Η συμπεριφορά του στο μαγείρεμα μοιάζει πολύ περισσότερο με του μοσχαρίσιου φιλέτου παρά με οποιουδήποτε άλλου ψαριού.
  2. Αν θέλετε να διατηρήσετε για 2 – 3 μέρες τον τόνο στο ψυγείο σας, θα πρέπει η σάρκα να μην έρχεται σε επαφή με τα υγρά (αίματα, νερά κ.λπ.). Μπορείτε να τον βάλετε σε σουρωτήρι και από κάτω ένα μεγάλο μπολ.
  3. Προσωπικά, μου αρέσει πάρα πολύ η φέτα του τόνου σαν φιλέτο, ψημένη «medium rare», με λίγο θρούμπι, αλάτι και μαύρο πιπέρι και πασπαλισμένη στο πιάτο με φρέσκο μαϊντανό. Παρ’ όλο που δεν είναι ο καθένας «δράκουλας» όπως εγώ, επιμένω πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τον τόνο.
  4. Παρ’ ότι είναι λιπαρό ψάρι δεν πρέπει να το στεγνώσετε στο ψήσιμο γιατί θα χάσετε σε γεύση. Ο τόνος όσο περισσότερο ψήνεται τόσο στεγνώνει και σκληραίνει. Αν δεν αντέχετε το λίγο ψήσιμο, ίσως πρέπει να επιλέξετε ένα άλλο ψάρι…
  5. Στον τόνο, ταιριάζουν τα πολλά μυρωδικά και τα καρυκεύματα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ψάρια που έτσι χάνουν τη φινέτσα της γεύσης τους.
  6. Σε γενικές γραμμές, μια φέτα τόνου πάχους 2,5 εκ. απαιτεί 10 λεπτά στο φούρνο, στους 220°C.
  7. Πρακτικά, να θυμάστε πως μια φέτα τόνου πάχους 2,5 εκ. στο γκριλ ή στη σχάρα θέλει αρχικά δυνατή φωτιά ώστε να «αρπάξει» ελάχιστα το εξωτερικό (2 – 3 λεπτά ή κάθε πλευρά). Αν τη θέλουμε λίγο πιο ψημένη, τη μεταφέρουμε στις άκρες της σχάρας (όπου η φωτιά δεν είναι έντονη) για να ψηθεί άλλα 2 – 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  8. Το αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για το ψήσιμο του τόνου.
  9. Μπορούμε να σοτάρουμε τον τόνο για λίγα λεπτά, αλλά πουθενά δεν έχω ακούσει για τηγανητό τόνο και υποθέτω πως είναι μάλλον ιεροσυλία!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT