ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Δράκαινα, η αιγαιοπελαγίτισσα

Aγαπά τα ζεστά ρηχά νερά και τους αμμώδεις βυθούς, εκεί δηλαδή που αγαπάμε κι εμείς να κάνουμε το μπάνιο μας. Γι’ αυτό και οι συναντήσεις μαζί της είναι σχετικά συχνές, αλλά επώδυνες. Ο λόγος για τη δράκαινα, που στήνει την ενέδρα της μισοχωμένη στην άμμο, αφήνοντας να εξέχουν τα μάτια της που βρίσκονται στην κορφή του κεφαλιού της, με ένα αγκάθι πάνω από το καθένα, καθώς και το ραχιαίο της πτερύγιο, πάνω από τα βράγχια. Σε αυτά τα τρία αγκάθια βρίσκεται το δηλητήριο και, όταν τα πατήσουμε, καθώς κινούμαστε ανύποπτοι στα ρηχά, μας προκαλεί έντονο πόνο και ερεθισμό - ακίνδυνο ευτυχώς.

02.04.2021| Updated: 25.06.2021
Δράκαινα, η αιγαιοπελαγίτισσα

Αγαπά τα ζεστά ρηχά νερά και τους αμμώδεις βυθούς, εκεί δηλαδή που αγαπάμε κι εμείς να κάνουμε το μπάνιο μας. Γι’ αυτό και οι συναντήσεις μαζί της είναι σχετικά συχνές, αλλά επώδυνες. Ο λόγος για τη δράκαινα, που στήνει την ενέδρα της μισοχωμένη στην άμμο, αφήνοντας να εξέχουν τα μάτια της που βρίσκονται στην κορφή του κεφαλιού της, με ένα αγκάθι πάνω από το καθένα, καθώς και το ραχιαίο της πτερύγιο, πάνω από τα βράγχια. Σε αυτά τα τρία αγκάθια βρίσκεται το δηλητήριο και, όταν τα πατήσουμε, καθώς κινούμαστε ανύποπτοι στα ρηχά, μας προκαλεί έντονο πόνο και ερεθισμό – ακίνδυνο ευτυχώς. Θα ήταν κρίμα όμως να σκεφτόμαστε τη δράκαινα μονάχα ως ένα ψάρι που καταστρέφει το θαλάσσιο μπάνιο μας. Ο μετρ της ελληνικής θαλασσινής γαστρονομίας Λευτέρης Λαζάρου, επιχειρεί να μας αλλάξει γνώμη και να τη φέρει στο τραπέζι μας. Δείτε τη συνταγή «Φιλέτα δράκαινας στο τηγάνι με κριθαράκι».

ΔΡΑΚΑΙΝΑ Η ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΣΣΑ
Η δράκαινα ανήκει στην οικογένεια των τραχινιδών, που περιλαμβάνει 9 είδη που ξεκινούν από τα 10 εκατοστά και φτάνουν μέχρι τα 40 ή και παραπάνω – είναι οι γνωστές στον αλιευτικό κόσμο ως μεγαλοδράκαινες. Είναι μακριά και με σχέδια στη ράχη, για τα οποία πολλοί την αποκαλούν οχιά της θάλασσας. Ενδημική της Μεσογείου, ζει στο Αιγαίο σε σχετικά μικρούς πληθυσμούς και είναι ψάρι παράκτιας αλιείας – ψαρεύεται συνήθως το φθινόπωρο και την άνοιξη (από αρχές Μαρτίου) με παραγάδι ή μηχανότρατες, μαζί με το χριστόψαρο, επίσης ψάρι ενέδρας. Το καλοκαίρι, που οι μηχανότρατες σταματούν την αλιεία, σταματά και το ψάρεμά της. Γενικώς, πάντως, δεν τη βρίσκουμε συχνά διαθέσιμη, καθώς μειώνεται η ίδια η παράκτια αλιεία, παρά μόνο αν την παραγγείλουμε από τον ψαρομανάβη μας.

ΛΙΓΑ ΚΟΚΑΛΑ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΨΑΧΝΟ
Εκτός από ιδανική για ψαρόσουπες, η δράκαινα είναι θαυμάσια σε πολλά ακόμη μαγειρέματα, κυρίως γρήγορα περάσματα από τηγάνι. Είναι ένα πολύ βολικό ψάρι στην κουζίνα, αν παρακάμψουμε το καθάρισμα των εξωτερικών πτερυγίων της, που είναι σκέτος μπελάς. Γι’ αυτό, αφήνουμε αυτή τη διαδικασία στον ψαρομανάβη μας κι εμείς απολαμβάνουμε απλώς τη νοστιμιά της. Το μεγάλο πλεονέκτημα της δράκαινας είναι ότι έχει ελάχιστα κόκαλα μέσα στο ψαχνό της, γι’ αυτό μας δίνει μεγάλα, χορταστικά φιλέτα, όπως αυτά που ετοίμασε ο σεφ για τη συνταγή μας. Αυτός είναι και ο λόγος που φιλετάρεται εύκολα από τον ψαρομανάβη, κατόπιν συνεννόησης.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών